x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Angajaţii statului, sufocaţi cu sporuri salariale în lipsa criteriilor de performanţă

Angajaţii statului, sufocaţi cu sporuri salariale în lipsa criteriilor de performanţă

de Adrian Stoica    |    02 Noi 2017   •   08:35
Angajaţii statului, sufocaţi cu sporuri salariale în lipsa criteriilor de performanţă
Sursa foto: CreativaImages/Getty Images/iStockphoto

Falia salarială dintre angajaţii bugetari şi cei din mediul privat s-a mărit în ultimii ani, iar de la anul are toate şansele să se adâncească şi mai mult. Pentru aproape orice angajat al ministerelor, indiferent cât de insignifiant este el pe scara ierarhică, stresul şi nervii  de la serviciu sunt răsplătiţi cu mai mulţi bani la salariu. La un calcul sumar constatăm că, lunar, ministerele cheltuiesc numai cu sporurile acordate angajaţiilor din administraţiile centrale cu mult peste şase milioane de lei, de la acest calcul fiind exceptate Ministerele de Interne şi cel al Apărării.

Pentru un bugetar, o zi de muncă nu este ceea ce am putea fi tentaţi să credem. Bugetarul este o persoană care îşi asumă responsabilităţi însutite comparativ cu angajaţii din mediul privat deoarece el asudă pentru bunul mers al ţării, pentru a crea cadrul propice ca mediul privat să se dezvolte şi, evident, să câştige foarte mulţi bani. El îşi asumă zilnic pericole imense pentru că simpul fapt de a sta pe scaun în faţa unui calculator poate deveni un lucru extrem de periculos. De exemplu, îşi poate turna în poală, din greşeală, una din cele cinci cafele fierbinţi pe care le bea zilnic de plictiseală, în timp ce postează febril pe reţelele de socializare. De altfel, în sine lucru la calculator  este daunător pentru vedere. Asta ca să nu mai vorbim cu pixul, stiloul, carioca sau oricare alt obiect cu care se pot aşterne pe hârtie gândurile poate deveni oricând un obiect periculos pentru sănătatea lui. Aceste sunt suficiente argumente pentru ca bugetarilor din ministere să li se acorde un generos spor pentru condiţii de muncă.

Femeia de serviciu şi şoferul, coloana vertebrală a sistemului

Cum în orice armată modernă, unde maiştrii militari şi subofiţerii sunt coloana vertebrală, la noi, în sistemul juridic, femeile de serviciu şi şoferii par a însemna acelaşi lucru. La Ministerul Justiţiei, femeia de serviciu şi şoferul primesc un spor pentru condiţii grele de muncă, vătămătoare sau periculoase. Tot surprinzător este şi faptul că femeia de serviciu figurează şi la categoria „spor pentru personalul cu atribuţii de coordonare şi control şi cel care efectuează lucrări în legătură cu activitatea penitenciarelor”. Cum datul cu mopul prin celule poate fi încadrat fără nici o problemă la secţiunea lucrări în penitenciare, femeia de serviciu este pe drept beneficiara acestui spor care în cazul ei a fost de 112 lei în luna octombrie. Nu este deloc mic „suplimentul” pentru omul de serviciu dacă avem în vedere că  luna trecută la nivelul ministerului cel mai mare spor de acest fel a fost de 996 de lei. Pentru condiţii grele de muncă, vătămătoare sau periculoase cel mai mare spor plătit luna trecută a fost de  2.988 lei. Unii angajaţi mai primesc, eventual, de o indemnizaţie pentru titlul de doctor în sumă de 725 de lei. 

3.050 de lei a fost în luna octombrie cel mai mare spor de solicitare neuropsihică şi de confidenţialitate plătit de Ministerul Justiţiei, el fiind încasat de un secretar de stat.

De aceleaşi sporuri ca în Ministerul Justiţiei beneficiază şi procurorii Ministerului Public, ei având în plus decontarea chiriilor, accesul gratuit la medicamente şi proteze, precum şi decontarea a trei călători dus-întors.

Ministerul Agriculturii, în top bonusurilor

Dacă este să evaluăm condiţiile de muncă în funcţie de sporurile plătite, am puteam spune că cei din Ministerul Agriculturii îşi desfăşoara activitatea în cele mai vitrege condiţii, luna trecută valoarea lor fiind de circa 806.000 lei. Nici cei din Ministerul Transporturilor nu se pot plînge, aici acest spor însumând puţin peste 695.000. La acest capitol celelalte ministere au plătit sume ceva mai mici. Astfel, la Ministerul Muncii cuantumul plătit angajaţiilor din administraţia centrală a fost în octombrie de peste 495.000 de lei,  la Mediu de 469.000 de lei, la Sănătate de 358.340, iar la Ministerul Culturii de circa 323.000 lei.

Suplimente de peste 775.000 lei la Educaţia

Personalul din administraţia centrală a Ministerul Educaţiei a beneficat în luna august, ultima raportare pe siteul “transparenta-bugetara.gov.ro”,  de sporuri în cuantum de peste 775.000 lei. Astfel, la capitolul „alte sporuri” figurează suma de 689.303 lei, iar la capitolul „alte drepturi salariale în bani” suma de  86.380 lei.

Ce se ascunde după „alte drepturi salariale”

Ministerele îşi răsplătesc personalul din administraţiile centrale şi cu alte bonusuri, dar ele nu sunt nominalizate, regăsindu-se la capitolul „alte drepturi în bani”. Excepând Ministerul Apărării şi cel de Interne, care funcţionează în condiţii şi reglementări speciale, precum şi Ministerul Finanţelor care nu publică datele privind execuţia bugetară, pentru bonusurile financiare acordate  angajaţiilor la categoria „alte drepturi” cei mai mulţi bani ia acordat în luna septembrie Ministerul Muncii-158.194 de lei, Ministerul Transporturilor-140.000 de lei şi Ministerul Culturii-139.000 de lei. La Ministerul Educatiei la acest capitol figurează 86.380 de lei, în schimb angajaţii de aici compensează cu ajutorul capitolului „alte sporuri” în dreptul căruia figurează suma de 689.303 lei (conform  execuţiei bugetare din august, ultima raportată).

S-au pregătit sporurile pentru 2018

La sfârşitul lunii septembrie Ministerul Dezvoltării a publicat proiect care stabilește ce fel de sporuri vor primi de la 1 ianuarie 2018 angajaţii din administrația publică centrală şi unităţile teritoriale, conform cerinţelor legii salarizării unitare. Potrivit notei de fundamentare, bugetarii vor primi:   

Spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare - între 5% şi 15% din salariul de bază, în funcţie de numărul factorilor de risc,.

Personalul din instituţiile publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor:

  • Spor pentru condiţii deosebite de muncă vătămătoare/periculoase – de până la 35%;
  • Sporul pentru condiţii deosebit de periculoase – de până la 75%;
  • Sporul de izolare şi pentru condiţii deosebite de muncă – de până la 20%.

Personalul din Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” şi comisariatul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“ din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, care îşi desfăşoară activitatea în teritoriul rezervaţiei, beneficiază de un spor de izolare de până la 20% din salariul de bază.

Transparenţa bugetară lasă de dorit

Transparenţa bugetară este pentru unele ministere, cum ar fi cel al Finanţelor sau cel al Dezvoltării obţională. Execuţiile bugetare nu sunt postate pe site-ul “transparenta-bugetara.gov.ro”,  iar pe site-ul ministerelor informaţiile sunt extrem de lacunare. De altfel, în ceea ce priveşte raportările privind veniturilor lunare ale angajaţiilor postate pe site-urile proprii de ministere, fiecare publică cam ce vrea, când vrea şi cât vrea să se ştie despre modul în care sunt cheltuiţi banii publici. Alţii nu publică nimic pentru că oricum nu există sancţiuni pentru nerespectarea transparenţei bugeta

×
Subiecte în articol: sporuri salariale