x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile de pe podium au luat două treimi din câştig

Băncile de pe podium au luat două treimi din câştig

de Daniela Ivan    |    02 Dec 2016   •   20:00
Băncile de pe podium au luat două treimi din câştig
Sursa foto: DIANA OROS

Instituţiile bancare au obţinut un profit net de aproximativ 3,65 miliarde de lei, circa 810 milioane de euro, în primele nouă luni ale anului. Valoarea este de 1,6 ori mai mare decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă trendul se va menţine, câştigul din acest an îl va depăşi pe cel din anul 2008, când sistemul bancar autohton a câştigat 4,4 miliarde de lei.

 

Nu toate cele 37 de bănci o duc la fel de bine. Peste 65% din profitul realizat în primele nouă luni ale anului de sistemul bancar a fost obţinut de cele mai mari trei bănci. Instituţiile bancare din Top 3 au câştigat 2,4 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului şi şi-au mărit activele cu 1,7% atingând valoarea de 159 miliarde de lei, circa 35 miliarde de euro. Rezultatul a fost susţinut de dezvoltarea afacerii, de îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului şi de scoaterea creditelor neperformante din bilanţuri. Asta înseamnă că băncile mari devin şi mai mari, în timp ce cele mai mici pierd poziţie şi intră pe pierderi.

 

BCR ia o treime din profit

Cea mai mare bancă din sistemul bancar autohton a obţinut un profit net de 1,1454 miliarde de lei în primele nouă luni din 2016. BCR a acordat clienţilor (persoane fizice şi companii) credite noi în valoare de şase miliarde de lei, din care 3,8 miliarde de lei persoanelor fizice. Rezultatul se datorează şi programului Prima Casă. În paralel, şi depozitele atrase de la clienţi au crescut cu 4,6%, ajungând la 44,6 miliarde de lei, la 30 septembrie 2016, faţă de 42,6 miliarde lei, la 31 decembrie 2015. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, dar banca mai beneficiază încă şi de bani de la banca-mamă din Austria. Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 10,0 %, la 1.356,3 milioane de lei, de la 1.506,5 milioane de lei în primele nouă luni din 2015, iar veniturile nete din comisioane au crescut cu 0,2%, la 532,7 milioane de lei, de la 531,6 milioane de lei în primele nouă luni din 2015, pe seama comisioanelor din tranzacţii bancare.

 

BRD, pe locul trei la câştig

A doua cea mai mare bancă din sistem, BRD, a înregistrat un profit net de 606 milioane de lei, mai mare cu 67,9% faţă de perioada similară a anului trecut, şi asta datorită îmbunătăţirii veniturilor, controlului costurilor şi externalizării creditelor neperformante. Banca a obţinut o creştere puternică a volumului creditelor noi acordate persoanelor fizice, care a atins 4,3 miliarde de lei în perioada ianuarie-septembrie 2016 (+17,3% faţă de perioada similară a anului trecut), susţinute de creditele de consum negarantate (+26,1% pe an). În plus, grupul  BRD a înregistrat o creştere substanţială a activelor aflate în administrare, ajungând la 2,9 miliarde de lei, în creştere cu 16,6%, faţă de 30 septembrie 2015. Cota de piată a fost de 12,2%, mai mare cu 0,5 puncte procentuale faţă de 30 septembrie 2015, confirmând eforturile Grupului BRD în direcţia diversificării soluţiilor de economisire oferite clienţilor săi.

 

“Băncile care operează în România vor ieşi pe profit în acest an, chiar dacă acesta diferă de la bancă la bancă şi unele vor avea şi pierderi. De anul viitor vom vedea o profitabilitate mai mică, dacă vorbim de profitabilitate ca profit raportat la capital, pentru că vom avea cerinţe de capital noi, care nu vor fi remunerate imediat, ci probabil din 2018-2019” Radu Gheţea, preşedinte onorific al ARB

 

BT vine puternic din urmă

Banca Transilvania, al treilea jucător din România după active, a raportat pentru primele nouă luni un profit net de 657 milioane de lei, mai mare decât cel al BRD. Şi activele băncii au crescut cu 1,7% şi au ajuns la 48 miliarde de lei. Soldul creditelor a urcat la 26,4 miliarde de lei, mai mare cu 5% faţă de septembrie 2015. Activele băncii sunt de 48,14 miliarde de lei, creditele nete însumează 26,4 miliarde de lei, iar resursele atrase de la clienţi, 39 miliarde de lei. Banca susţine că a acordat clienţilor IMM peste 13.000 credite noi în primele nouă luni şi că veniturile operaţionale ale băncii au ajuns la 2,1 miliarde de lei.

 

Cele mai mari instituţii de credit au reuşit să externalizeze o mare parte a creditelor neperformante şi să dea drumul la creditare

×