x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile vor să dea credite online

Băncile vor să dea credite online

de Daniela Ivan    |    30 Noi 2016   •   14:28
Băncile vor să dea credite online
Sursa foto: petebax/Getty Images/iStockphoto

Instituţiile bancare din România se pregătesc să acorde credite online pentru clienții care folosesc serviciul de Internet Banking sau Mobile Banking, însă este nevoie de actualizarea a 30 de legi sau regulamente interne. O altă ambiţie a bancherilor români este să realizeze un sistem de plăți instant în lei, care să fie lansat în anul 2018.

 

Înrolarea în mediul digital este o condiţie obligatorie pentru a putea face plăţi în doar câteva secunde de pe mobil şi chiar să luăm credite de la bănci, iar banii să ne intre instant în cont. Sună pompos, dar, în esenţă, este vorba doar despre autorizarea serviciilor de plată prin intermediul semnăturii digitale. „Din discuțiile pe care le-am avut cu banca centrală, a rezultat că legislaţia trebuie modificată pentru a permite o distincție clară între instrumentele de plată și produsele și serviciile de plată. Legislația ar trebui să nu se mai refere doar la instrumente, ci la autorizarea serviciilor de plată. În acest fel, canalele de comunicare prin care sunt oferite aceste servicii ar putea fi folosite și pentru deschidere de cont, creditare online etc”, a declarat Florin Dănescu, președintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor. Acesta a explicat că este necesară acceptarea semnăturii electronice ca variantă alternativă la semnătura originală pe suport de hârtie pentru orice contract între bancă şi client.

Actualizarea cadrului legislativ

Pentru implementarea tehnologiei digitale în România este nevoie de actualizarea cadrului legislativ care se referă la aproximativ 30 de legi și regulamente, potrivit ARB. Este necesar să se înfiinţeze un grup de lucru pentru identificarea pe articole a reglementărilor absolut necesare de modificat. Din acest grup ar putea face parte Banca Națională a României, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională,  precum şi asociațiile bancare din România şi din țările avansate în implementarea tehnologiei digitale.

 “Apare o nouă generație de clienți, care solicită servicii în timp real, mobilitate, ușurință, comoditate, transparență, dar în același timp siguranță, securitate şi costuri cât mai mici” Florin Dănescu, președinte executiv, Asociaţia Română a Băncilor

Europa se digitalizează peste un an

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) lucrează deja la un sistem de plăți instant – 15 secunde de la inițierea plății până la creditarea contului beneficiarului. În paralel, şi Consiliul European al Plăţilor elaborează o schema de plăți pentru transfer de credit instant pentru plăți în euro la nivel transfrontalier. Ambele vor fi disponibile începând din noiembrie 2017.

Apariţia smartphone-urilor a trimis băncile direct în era digitală. În câţiva ani, agenţiile bancare de la colţul străzii vor deveni istorie.

×