x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Beizadelele şefilor PSD din Vaslui şi Neamţ, pe cai mari

Beizadelele şefilor PSD din Vaslui şi Neamţ, pe cai mari

de Cristian Anton    |    14 Mar 2018   •   10:25
Beizadelele şefilor PSD din Vaslui şi Neamţ, pe cai mari

Numirea a doi copii de baroni locali PSD în funcţii de secretar de stat nu a mai mirat pe nimeni, acesta fiind, până la urmă, mersul normal al lucrurilor în politica românească. Tudor Buzatu, fiul lui Dumitru Buzatu, liderul social-democrat de la Vaslui şi al senatoarei Gabriela Creţu, este de pe 7 martie în aparatul de lucru al vicepremierului Ana Birchall, deputat de Vaslui, la rândul ei. Remus Munteanu, fiul fostului lider PSD Ioan Munteanu, a ajuns la Ministerul Tineretului şi Sportului din postura de om de afaceri şi fost portar de fotbal.

Tudor Buzatu vine în funcţia de secretar de stat din postura de director al Centrului de Resurse pentru Afaceri Vaslui (CRAV), pe care îl conduce încă din 2009, imediat după terminarea facultăţii. CRAV este o structură din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, al cărui preşedinte este Dumitru Buzatu. Anterior, Buzatu jr. a fost, potrivit cv-ului oficial, managing partner la TransEdiSpedition Imobiliare Bucureşti, o firmă de care nu a auzit nici internetul. Tudor Buzatu nu a reuşit să se afirme până acum pe cont propriu, întreţinându-se doar din veniturile încasate de la instituţiile publice conduse de tatăl său. În 2006, a încercat să demareze o afacere şi a înfiinţat Mobil Media SRL, o agenţie de publicitate, pe care a radiat-o însă în 2009.

Judecătorii se tem de tatăl junelui vitezoman

Secretarul de stat Tudor Buzatu este un împătimit al vitezei, dacă e să ne luăm după multitudinea de procese pe care le are cu poliţia. Beizadeaua a contestat în instanţă cinci sancţiuni primite de la oamenii legii, în 2012 şi 2013 de la IPJ Vaslui, în 2014 de la IPJ Galaţi şi două în 2017, de la IPJ Vrancea şi iar IPJ Vaslui.

Junele Buzatu nu are probleme doar cu poliţia, ci şi cu băncile. În alte trei procese, deschise împotriva lui în calitate de debitor în aprilie, iunie şi iulie 2016, Credit Europe Bank a cerut executarea silită pentru credite contractate în 2010 şi 2011   

Foarte interesant este faptul că în procesele cu poliţia din Vaslui judecătorii din dosar au făcut cerere de abţinere, ceea ce ne poate arăta cât de puternic este în acest judeţ tatăl său.

Una clasică: „Îl recomandă pregătirea”

Buzatu jr. nu a depus până acum vreo declaraţie de avere, deşi conduce de nouă ani o instituţie publică. Poate fi aici şi o formă de jenă, pentru că nu e uşor să spui că plăteşti chirie tatălui tău. Potrivit declaraţiei de avere a seniorului Buzatu, preşedintele CJ Vaslui încasează de la fiul său o chirie anuală de 90 de lei.

7,5 lei pe lună plăteşte Tudor Buzatu tatălui său drept chirie

Pentru ce anume plăteşte secretarul de stat aceşti bani tăticului trebuie să fie o afacere secretă de familie. Una peste alta, liderul PSD Vaslui a explicat foarte serios meritele care l-au propulsat pe fiul său în guvern: „A primit recomandarea organizaţiei de tineret pe care o conduce şi a organizaţiei de la Vaslui a Partidului Social Democrat şi, din punctul acesta de vedere, fiind un post politic, nu cred că este vreo problemă. Îl recomandă ceea ce au considerat cei care i-au dat această susţinere. Îl recomandă pregătirea, activitatea în partid, implicarea, cunoaşterea limbilor străine”. Mult mai interesantă este povestea lui Remus Munteanu, fiul baronului PSD de Neamţ Ioan Munteanu. Secretarul de stat de la Ministerul Tineretului şi Sportului a fost portar la FC Ceahlăul Piatra Neamţ, pe când clubul de fotbal era controlat de fostul primar Gheorghe Ştefan „Pinalti” şi activa în prima divizie, iar în 2001, pentru câteva luni, a apărat şi buturile echipei Paris Fotbal Club, din liga a patra franceză.

Asociat cu familia „Doi şi-un Sfert”

Spre deosebire de beizadeaua vasluiană, cea nemţeană pare să fi încercat mai hotărât să meargă pe propriile picioare. Remus Munteanu deţine în prezent două firme, după ce a îngropat alte două. Secretarul de stat controlează Daria SRL, specializată în repararea echipamentelor electronice şi optice, cu afaceri în 2017 de 280.000 lei şi un profit net de 136.000 lei, cu un singur angajat, dar şi LRD Company SRL, o firmă de construcţii drumuri fără angajaţi, cu cifră de afaceri 0, dar cu profit de peste 50.000 lei, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor. În 2007 a radiat Multiconstruct SRL, dar epicentrul afacerilor sale a fost OMA Consult SRL, redenumită Fiscal Expert Business SRL, înainte de a fi închisă în 2015.

Ioan Munteanu şi-a dat demisia din Camera Deputaţilor la începutul acestui an, invocând motive de sănătate. Munteanu era liderul grupului PSD din cameră şi se afla la al patrulea mandat

Remus Munteanu a fost asociat în OMA Consult SRL cu Vasile Sofronie, un partener de afaceri al familiei fostului primar şi lider PDL Gheorghe Ştefan, dar şi cu Gheorghe Ouatu, un personaj cu notorietate naţională. Acesta este fratele comisarului şef Ioan Ouatu, fostul şef al „Doi şi-un Sfert” Neamţ (serviciul de informaţii al MAI), apoi al Serviciului Paşapoarte Neamţ. Gheorghe Ouatu făcea în 2001 obiectul unui dosar instrumentat de celebrul procuror Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002 fără a finaliza lucrarea. Ulterior, fraţii Ouatu apar într-un raport al lui Ovidiu Grecea, fostul şef al Direcţiei de Control şi Anticorupţie al Guvernului din perioada lui Adrian Năstase. Grecea, fost ofiţer de informaţii la rândul lui, l-a acuzat pe comisarul şef Ouatu că l-a filat în timp ce se afla la Piatra Neamţ pentru a investiga afacerile fratelui său, Gheorghe Ouatu.   

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Tudor Buzatu ioan munteanu