x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bonusul pentru faliment, în locul celui de performanţă

Bonusul pentru faliment, în locul celui de performanţă

de Adrian Stoica    |    11 Feb 2016   •   11:26
Bonusul pentru faliment, în locul celui de performanţă

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, le-a solicitat directorilor din companiile energetice cu probleme să-şi reducă salariile. „În întreprinderile care trec prin perioade dificile (insolvenţă, pierderi financiare mari), primii care trebuie să-şi reducă salariile, să renunţe la avantajele financiare sunt directorii şi consilierii acestora. Ne-am obişnuit să încărcăm schemele de conducere cu adjuncţi şi consilieri", susţinea ministrul într-o postare recentă pe pagina sa de Facebook. Solicitarea sa ar trebui interpretată mai degrabă ca o rugăminte, pentru că ministerul nu are pârghiile necesare să impună acest lucru.

Companiile vizate de minis-trul Victor Grigorescu sunt Complexurile Energetice Hune-doara şi Oltenia, precum şi Regia Autonomă pentru Acti-vităţi Nucleare RAAN. Două dintre ele sunt deja în insol-venţă, iar cea de a treia, Complexul Energetic Oltenia, se află într-o situaţie financiară foarte grea, după ce, pentru anul trecut, a raportat pierderi de 895 de milioane de lei. În timp ce situaţia financiară arăta de la o zi la alta mai rău, şefii acestor unităţi au continuat să-şi împartă între ei, cu dărnicie, salarii şi indemnizaţii cu multe zerouri în coadă.

Viesparul de la CE Hunedoara
Cazul Complexului Ener-getic Hunedoara poate fi privit ca un exemplu de manual despre cum poate fi furată o companie. La înfiinţare, unitatea avea active evaluate la 150 de milioane de euro şi în primul an de activitate a obţinut un profit de 8,5 milioane de euro, dar a sfârşit în insolvenţă, cu datorii de peste 1,4 miliarde de lei. O încrengătură de afaceri oneroase, multe derulate la presiunile unor politicieni din Valea Jiului, contracte date cu dedicaţie pentru firmele de casă ale unora şi altora, achiziţii cu preţuri mult umflate etc., au fost ingredientele dezastrului. În tot acest timp, directorii companiei erau numiţi pe criterii politice, răspunzând astfel foarte bine la comenziile primite, iar în schimbul tăcerii au primit salarii de nababi. Acum, firma care a fost desem-nată de instanţă să administreze insolvenţa va trebui să vină cu un plan de redresare în cadrul căruia vor fi stabilite şi indem-nizaţiile conducerii executive a combinatului, dar şi un plan de disponibilizări.

Salarii direct proporţionale cu pierderile înregistrate

Complexul Energetic Oltenia a anunţat că pierderile pe 2015 vor fi mai mari cu 68 de milioane lei faţă de cât s-a anunţat iniţial, 895 de milioane de lei, dacă Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) şi societatea de termoficare Termo Craiova SRL vor intra în faliment. Deşi compania mergea pe pierdere, fostul director general al complexului, Laurenţiu Ciurel, demis la sfârşitul anului trecut, declara că salariile de peste 10.000 lei/lună ale directorilor sunt prea mici pentru a putea atrage profesionişti adevăraţi.

Un singur executat

Singurul caz de demitere pe motiv de „salariu nesimţit” s-a înregistrat în 2014, la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare. Ministrul Delegat al Energiei, Răzvan Nico-lescu, a luat această decizie pentru că, în timp ce regia era în insolvenţă şi se îndrepta direct spre faliment, administra-torul special al regiei, Dan Andruşca, care era, toto-dată, şi direc-torul ei, umfla lunar 20.000 de lei net, prin cumul de funcţii. El era prote-jatul fostului ministru al Economiei, Constantin Niţă, care l-a numit în funcţia de consilier personal în 2013. O dublă funcţie, pentru că era consilier personal şi la Ministerul Economiei, de unde lua 1.944 lei/lună, şi consilier personal la Departamentul Energie - de unde mai ridica 1.944 lei/lună.

Ce bine se trăieşte din CA şi AGA

La Complexul Energetic Oltenia, în calitate de membru al Consi-liului de Supraveghere, figurează o anagajată a Ministerului Ener-giei, Elena Popescu(foto). Din declaraţia sa de avere, depusă pe 21.12.2015, constatăm că dânsa este o specialistă a Consiliilor de Administraţie şi a Adunărilor Generale ale Acţionarilor, de unde îşi întregeşte frumuşel veniturile. Dacă de la minister nu a încasat în 2014 decât 30.748 lei, în schimb, a fost remunerată cu 145.893 de lei fiind membră în CA şi AGA la societăţile Electrocentrale SA, Electrica SA, Energo- Nuclear SA şi OPCOM (bursa de energie).

Plata acestei indemnizaţii variabile pentru membrii CA de la CE Hunedoara nu era ilegală, dar a fost profund imorală, în condiţiile în care tu te duci a doua zi să ceri insolvenţa unităţii. Razvan Nicolescu, fostul ministrul al Energiei

Salariile încasate de directorii de la CE Hunedoara:

Petroniu Ion: a încasat un salariu de 210.490 lei în 2015, conform ultimei declaraţii de avere depuse;

Antonie Daniel: 210.183 lei (declaraţia de avere din 21.04.2015); n Ilie Ionel: 145.037 lei (declaraţia de avere din 21.01.2016);

Dădălău Grigorie: 144.031 lei (declaraţia de avere din 10.06.2015);

Indemnizaţiile lunare ale directorilor perindaţi pe la CE Hunedoara
Andronache Costel 8.012 lei
Costel Alic 18.500 lei
Andronache Daniel 24.300 lei
Niculescu Aurel 24.300 lei (ulterior i s-a redus la 19.440 lei, dar revine la 24.300)
Jujan Constantin 24.300 lei
Emil Floruţ 24.300 lei

De asemenea, membrii Consiliului de Administraţie, pentru câteva ore de „muncă”, au încasat o indemnizaţie de circa 4.000 lei/lună, completată cu o sumă variabilă. Cum performanţa trebuie plătită, ultima dată această compo-nentă variabilă le-a fost plătită membrilor CA cu o zi înainte ca CE Hunedoara să facă cererea de intrare în insol-venţă.

Astfel, preşedintele CA a încasat 17.000 de lei, iar membrii, câte 9.000 de lei. Pe această listă putem adăuga o armată de consilieri bine înfipţi pe la cabinetele directorilor.
 

×