x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Catastrofa de la BAC a îngheţat chiriile în Capitală: în lipsa studenţilor proprietarii nu mai au de ce să crească preţurile

Catastrofa de la BAC a îngheţat chiriile în Capitală: în lipsa studenţilor proprietarii nu mai au de ce să crească preţurile

de Daniela Ivan    |    06 Sep 2012   •   19:00
Catastrofa de la BAC a îngheţat chiriile în Capitală: în lipsa studenţilor proprietarii nu mai au de ce să crească preţurile

Proprietarii nu au majorat chiriile apartamentelor in august, dupa cum se obisnuia, ca urmare a cererii reduse si ca urmare a rezultatele extrem de slabe inregistrate anul acesta la Bacalaureat, ceea ce a dus automat si la un numar mai mic de studenti.

'In august 2012, chiria medie pentru o garsoniera sau apartament de doua camere a fluctuat cu doar 2 euro, iar la unitatile de trei si patru camere chiar a scazut pe un interval de 30 de zile. Daca in urma cu patru ani, cu aproximativ 400 de euro, un chirias putea achita chiria pe o luna pentru o garsoniera, in 2012, cu aceeasi suma, poate inchiria un apartament cu trei camere in Bucuresti“, potrivit unui comunicat de presa al site-ului anunturiparticulari.ro. Expertii imobiliari sustin ca situatia este inca dificila in sectorul rezidential si posibilitatile de plata a unei chirii raman limitate si ca in aceasta situatie conteaza rezultatele extrem de slabe inregistrate anul acesta la Bacalaureat, care a dus la un numar mai mic de studenti. Chiria medie solicitata de proprietari in luna august pentru o garsoniera a ajuns la 227 de euro, fiind cu 2% mai mica decat in luna august 2011, cand chiria trecea de pragul de 230 de euro. Pentru un apartament de doua , proprietarii solicita in medie aproximativ 320 de euro/ luna, cu 2% mai mult decat in urma cu un an. Pe segmentul apartamentelor de trei si patru camere preturile au scazut.

Unui chirias aflat in cautarea unui apartament de trei camere i s-a solicitat o chirie de 413 euro, cu 9% mai putin decat in urma cu 12 luni, iar pentru patru camere trebuie sa plateasca o chirie medie de 565 de euro/ luna, cu 14% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Topul cartierelor bucurestene

Rahova, Berceni si Drumul Taberei conduc in Topul celor mai ieftine cartiere, conform unui clasament intocmit de site-ul Analize Imobiliare. In ciuda accesului facil pe care cartierul Rahova il are catre centru si centre comerciale, acesta nu se bucura de o foarte mare popularitate in randul chiriasilor din Capitala. Chiriile pentru garsoniere se situeaza aici in jurul a 200 de euro pe luna, la doua camere preturile variaza in jurul a 270 de euro pe luna, iar la locuintele cu trei camere, preturile cerute de proprietari pornesc de la 280 si ajung la 400 de euro pe luna. Preturi similare cu Rahova se gasesc si in Berceni, unde cele mai ieftine garsoniere pot fi inchiriate cu aproximativ 230 de euro pe luna. Pentru apartamentele bicamerale, chiria se situeaza in jurul a 300 de euro pe luna, la trei camere, la 350 de euro pe luna. Desi Drumul Taberei se numara printre cele mai cautate din Capitala in materie de inchirieri, preturile nu sunt cu mult mai mari decat in Rahova si Berceni, din cauza lipsei metroului. Pretul mediu pentru o garsoniera este de 220 de euro pe luna, pentru locuintele cu doua camere, 280 de euro, iar la trei camere pot fi inchiriate cu 330 de euro pe luna.

La polul opus cele mai scumpe cartiere sunt Colentina, Dristor-Vitan Vechi si Militari. O garsoniera se poate inchiria aici su sume cuprinse intre 230 si 250 de euro, doua camere cu 329-350 de euro, iar trei camere cu 360-400 de euro.

Chiriile in marile orase din tara

In Timisoara, o garsoniera se inchiriaza cu 110-130 de euro pe luna, doua camere cu 150-170 de euro, cu trei camere cu 180-200 de euro pe luna. In Cluj-Napoca, cel mai mic pret cerut pentru o garsoniera este de 150-160 de euro, in zona Grigorescu. Cele mai multe oferte ating sau depasesc insa pragul de 200 de euro pe luna. Pretul minim cerut pentru un apartament cu doua camere din zona Gheorgheni este de 200 de euro pe luna. Cu 250-270 de euro pe luna poate fi inchiriat insa si un apartament cu trei camere intr-o zona precum Manastur, Iris sau Gheorgheni. In Iasi, chiria minima pentru garsoniere din zone precum Alexandru cel Bun, Copou sau Nicolina este de 150 de euro. Pentru doua camere, cel mai mic pret cerut este de 200 de euro pe luna in cartierele Alexandru cel Bun, Nicolina, Arcu sau Pacurari. Pentru apartamentele cu trei camere, proprietarii cer minimum 250 de euro/luna in zonele Tatarasi sau Alexandru cel Bun. In Constanta, chiriile pentru garsoniere incep de la 150 de euro in zone precum I.C. Bratianu. Un apartament cu doua camere, nemobilat, din zona Inel 1, are un pret cerut de 170 de euro pe luna. Pe de alta parte, o locuinta cu trei camere din zona Poarta 6 poate fi inchiriata cu 250 de euro pe luna. In Brasov, o garsoniera (de 24 de de metri patrati) are un pret minim cerut de 140 de euro, in zona Tractorul. Pe de alta parte, un apartament cu doua camere din Grivitei costa 170 de euro pe luna, iar o locuinta cu trei camere, situata in zona Astra, este disponibila pentru 200 de euro pe luna.

×