x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport România, țara fotbalului bine făcut. Naționala a jucat incredibil, cum nu a mai făcut-o de foarte mulți ani

România, țara fotbalului bine făcut. Naționala a jucat incredibil, cum nu a mai făcut-o de foarte mulți ani

de Adi Munteanu    |    18 Iun 2024   •   06:00
România, țara fotbalului bine făcut. Naționala a jucat incredibil, cum nu a mai făcut-o de foarte mulți ani

Selecționerul a ținut ieri în suspans toată suflarea microbistă anunțând la limita timpului echipa de start. În cele din urmă, primul „11” a fost cel pe care-l aștepta toată lumea: cu Burcă în centrul apărării și cu Florinel Coman pe extrema stângă. 

Optimism uriaș înaintea meciului cu Ucraina, în ciuda faptului că mai toată lumea o dădea înaintea meciului net favorită pe Ucraina. Zecile de mii de români din München, fie că urmau să intre la meci, fie că urmau să vadă meciul pe ecranele uriașe din Olympiapark, rosteau un singur cuvânt: VICTORIE! Cei mai pesimiști se mulțumeau și cu un rezultat de egalitate. 

Cu puțin timp înainte de începerea meciului, Edi Iordănescu a anunțat și echipa de start: Niță - Rațiu, Burcă, Drăgușin, Bancu - R. Marin, M. Marin, Stanciu - Man, Drăguș, Coman. Se spunea că în aripa dreaptă va fi titular Mihăilă, în locul lui Coman. Însă, până acum Mihăilă a dat randament mai bun când a intrat pe parcurs, iar Coman a dat randament mai bun când a evoluat de la începutul meciului. 

În tribune, peste 30.000 de suporteri români

Tribunele au fost dominate de suporterii români, peste 30.000, mai mulți decât au fost în tribune la multe meciuri ale naționalei jucate la București. Fanii naționalei noastre au sosit în Germania de pe toate meridianele lumii, de la Africa de Sud, Statele Unite, Canada, din Toată Europa și, desigur, România.

Început de meci curajos

Startul disputei a arătat o echipă a noastră curajoasă. Man, Drăguș, Stanciu și Coman au arătat tupeu, au pus piciorul tare la minge, în timp ce Drăgușin și Burcă au rezolvat în tandem primele tentative ale ucrainenilor. De partea cealaltă, echipa Ucrainei părea fie că nu s-a încălzit, fie că ne lasă pe noi să atacăm. Până în minutul 25 meciul a fost echilibrat. Și noi, și adversarii, doar încercări de acțiuni, nimic periculos, însă. Nici singurul șut pe poartă din prima jumătate de repriză nu a fost un real pericol, șutul lui Coman nu l-a surprins pe Lunin. 

Stanciu!

Pe fondul unui joc echilibrat în care s-a atacat pe rând, un pressing inspirat al lui Drăguș l-a făcut pe Lunin  să greșească, trimițând direct la Man, care i-a pus mingea pentru șut lui Stanciu, care o catapultează din prima sub bară, pe lung, aproape de vinclu! 1-0, și gol de Top 5 la acest EURO. Apoi, tot Stanciu a fost la câțiva milimetri de un gol antologic, direct din corner, mingea lovind încheietura barelor. 

O repriză „de pus în ramă”

Omul primei reprize, de departe, Nicușor Stanciu. Dincolo de gol și bară, el a făcut de toate. A deposedat, a jucat și în apărare, a alergat mult și a fost creierul echipei. Apărarea a funcționat perfect, Niță sigur pe el, Drăgușin și Burcă au colaborat excelent făcându-i și pe Mudryk, Tsygankov și pe Dovbyk să pedaleze în gol. Rațiu a fost excelent și în atac, și în apărare, Man și el excelent, Drăguș a pus mereu presiuneși inspirat, a tras mereu doi fundași după el. Cei doi Marin au închis mijlocul terenului, Coman peste toate celelalte prestații la Națională. Pe scurt, o primă repriză de pus în ramă, așa cum naționala noastră nu a mai avut de multă vreme, în care nu se poate reproșa nimic niciunui jucător. Nici măcar lui Bancu, omul responsabil cub gafele din lotul nostru nu i se poate reproșa ceva. La pauza meciului exista doar întrebarea: cât va rezista naționala noastră știind că Ucraina a răsturnat mai mereu în meciurile din 2024 rezultatele în partea a doua a meciurilor.

Repriza a doua, a doua de pus în ramă

Partea secundă, începută cu ceva teamă. 1-0 nu este un un scor care să ofere liniște. Însă pe teren este Răzvan Marin, care a muncit  în apărare o repriză. A venit în atac, a șutat imparabil, a marcat. 2-0. N-a mai trecut mult și Man a răvăși totul pe partea dreaptă, a pasat perfect la Drăguș , unul dintre cei mai buni jucători de pe teren, care... 3-0!

Restul meciului n-a mai contat. Nici măcar că Niță a fost folosit pentru prima oară în minutul 77. 

Rezultat mare, golaveraj bun, România are toate șansele să treacă de grupe.

Ultrașii, opriți la granița cu Germania

Ultrașii din grupările din Honor et Patria, Uniți Sub Tricolor, Ultras Craiova, precum și alte grupări ultras din Ploiești și Vaslui au fost reținuți la intrarea în Germania, fie că aceștia au sosit cu avioane șie pe cate terestră, cu mașinile personale sau autocare. După controlul actelor, aceștia au fost trimiși înapoi în țară, neputând să mai asiste și la meci. 

Grupările ultras au acuzat Jandarmeria Română și Poliția de la București că au „turnat la nemți” sosirea lor la EURO. Surse din poliție ne-au spus că existau indicii că grupările Utras ar fi urmat să afișeze în timpul meciului mai multe benere cu mesajele „Bucuvina e România”, „Cetatea Albă e România” precum și steagul Rusiei. De asemenea, aceștia urmau să se unească după meci cu ultrașii sârbi pentru a pregăti și alte manifestări.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×