x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contract uriaş de la stat pentru un fost lider UDMR

Contract uriaş de la stat pentru un fost lider UDMR

de Cristian Anton    |    10 Feb 2017   •   20:00
Contract uriaş de la stat pentru un fost lider UDMR
Sursa foto: ilfede/Getty Images/iStockphoto

Zipper Services SRL, controlată de fostul vicepreşedinte UDMR Kerekes Gabor, a primit un contract de 100 de milioane de lei de la Electrica Furnizare SA, unde ac'ionar majoritar este statul român, în urma unei licitaţii ciudate. Firma politicianului a fost singura participantă, în timp ce Poşta Română, deşi s-a arătat iniţial interesată de un contract de care avea nevoie ca de aer, a renunţat, pur şi simplu, să mai participe la mezat. Suma primită atât de uşor de la stat este cu mult mai mare decât întreaga cifră de afaceri pe un an de zile al Zipper Services SRL.

Electrica Furnizare SA a atribuit pe 31.01.2017 un contract pentru servicii poştale de distribuire a corespondenţei, a coletelor şi de arhivare computerizată a documentelor rezultate după distribuirea preavizelor de deconectare. Firma câştigătoare, Zipper Services SRL din Cluj Napoca, a concurat de una singură pentru potul de 99.504.120 lei, fără TVA, echivalentul a 22,7 milioane de euro. Foarte interesant este faptul că Poşta Română, companie de stat care se confruntă cu dificultăţi financiare uriaşe, s-a înscris iniţial la licitaţie, dar apoi nu a mai transmis şi documentele necesare, astfel încât a pierdut şansa de a prinde un contract care i-ar fi permis măcar să amâne anunţata disponibilizare a câtorva sute de angajaţi.

Pentru Zipper Services SRL, cele 100 de milioane de lei de la Electrica reprezintă o super lovitură, în condiţiile în care toate afacerile sale pe 2015 au însumat 71 milioane de lei, cu 68 de angajaţi.

Firma clujeană a primit un contract similar de la furnizorul naţional de electricitate, în valoare de 10,5 milioane lei, şi în 2014. Atunci, Zipper Services a subcontractat mare parte din înţelegere Poştei Române. De data aceasta, a reuşit s-o ţină deoparte şi nici nu mai are voie să subcontracteze serviciile.

Furnizor de roviniete încă din 2003

Zipper Services SRL este deţinută în proporţii egale de ANY Biztonsagi Nyomda Nyrt (Ungaria) și Tipoholding SRL Cluj-Napoca, companie fondată de Kerekes Gabor în perioada în care era vicepreşedintele Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR). Fostul secretar de stat din Ministerul Comunicaţiilor ispăşeşte în prezent o pedeapsă de cinci ani de închisoare în dosarul privatizărilor strategice.

Un sfert de miliard de la instituţii publice

Politicianul maghiar a beneficiat, de-a lungul timpului, de numeroase contracte cu statul român. În 2007, Tipoholding SRL primea de la CNADNR 47,2 milioane lei pentru tipărirea de roviniete, după o licitaţie la firma lui Kerekes Gabor a fost, ca şi acum, unica participant. Presa vremii scria că Tipoholding a furnizat roviniete pentru CNADNR încă de la introducerea acestora pe piaţă, în 2003. În 2014, Primăria Cluj Napoca oferea 700.000 de lei firmei Zipper Data SRL, absorbită între timp de Zipper Services, pentru distribuirea de somaţii, iar în 2012 şi 2015 şi Primăria Craiova contracta servicii similare de 135.000, respectiv 110.000 lei. În octombrie 2016, compania naţională de drumuri a ales aceeaşi Zipper Services pentru trimiterea de amenzi şoferilor care circulă fără roviniete, pe baza unui contract de opt milioane de lei, fără TVA. Evident, firma a fost unica participantă la licitaţie. Dacă adăugăm aici şi mega-contractele cu Electrica, din 2014 şi 2017, de o sută de milioane de lei fiecare, ajungem la aproape 250 de milioane de lei primiţi de firmele fostului lider UDMR de la statul român numai în ultimii ani.

Amendat pentru practici anticoncurențiale

Una din firmele controlate de fostul lider UDMR a fost amendată anul trecut de Consiliul Concurenţei cu un milion de euro pentru practice anticoncurenţiale. Instituţia a constatat că Zipper Data SRL şi Inform Lykos SA şi-au coordonat strategiile comerciale astfel încât să-şi repartizeze una alteia clienţii din domeniul utilităţilor.

Distribuirea facturilor Electrica este o afacere extrem de bănoasă pentru firma unui politician condamnat pentru corupţie.

×