x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Craiova trece la economia circulară, prin noile investiții

Craiova trece la economia circulară, prin noile investiții

de Diana Scarlat    |    24 Mai 2018   •   10:22
Craiova trece la economia circulară, prin noile investiții

Odată cu preluarea gestiunii deșeurilor de către Eco Sud SA, Depozitul Ecologic Mofleni a devenit cea mai importantă investiție ecologică privată din județul Dolj. Pericolele pentru sănătatea populației au dispărut treptat, după ce vechile focare de deșeuri necontrolate au fost închise. Grupul Eco Sud, lider în gestionarea și tratarea deșeurilor, ce deține o cotă de piață de peste 20% în România în acest domeniu, continuă seria investițiilor în protecția mediului și managementul deșeurilor prin construirea Celulei 6 și modernizarea Depozitului Ecologic Mofleni. În prezent politica Eco Sud este orientată spre trecerea la economia circulară.

 

Despre economia circulară se știu puține lucruri în România, deși s-au făcut eforturi, în ultimii ani, pentru a se implementa acest principiu care, practic, transformă pur și simplu gunoiul în bani, dar rezolvă și toate problemele de mediu și de sănătate. Economia circulară completează Strategia Europa 2020 privind utilizarea eficientă a resurselor pentru o creștere inteligentă, implementând măsurile necesare pentru atingerea țintelor de reciclare stabilite, devenind cel mai mare furnizor de materie primă pentru industria de reciclare. Lucrările de modernizare și dezvoltare a Celulei 6 a Depozitului Ecologic Mofleni, în valoare de peste 1,5 milioane de euro, fac parte din angajamentul asumat de Grupul Eco Sud pentru creșterea standardelor de protecție a mediului și, implicit, a protejării sănătății populației din județul Dolj. “Până în anul 2005, deșeurile din Municipiul Craiova și județul Dolj erau depuse la întâmplare în aer liber, în diverse locuri pe maidane și în apropierea locuințelor, fără asigurarea protecției pânzei freatice, fără o gestiune controlată și fără acoperire, expunând populația Craiovei la îmbolnăviri cauzate de împrăștierea pulberilor sedimentabile și a particulelor în suspensie provenite din deșeuri. Compușii organici volatili, oxizii de azot și amoniacul degajate de gunoaiele aruncate la întâmplare și aflate în putrefacție, reprezentau cei mai toxici compuși care, prin împrăștiere, provocau boli ale aparatului respirator și digestiv. Componentele toxice din deșeuri se scurgeau în pânza freatică, contaminau apele din jur și ajungeau în fântânile locuitorilor din Municipiu și din județ”, explică medicul specialist în medicină de familie din Municipiul Craiova, doamna Doina-Daniela Rădoi.

 

Pași către “zero deșeuri”

În prezent Eco Sud deține peste 1.800.000 metri pătrați ca suprafață ocupată de teren destinat activităților ecologice, 6 stații de sortare a deșeurilor, 4 stații de compostare, 4 platforme de transfer și tratează zilnic 2,7 milioane de kg de deșeuri asigurând un serviciu pentru o populație de peste 5 milioane de locuitori la nivel național. “Eco Sud deține soluții complete în managementul deșeurilor, menite să răspundă nevoilor în permanentă schimbare din domeniul ecologic. Prin investiții importante în extinderea capacităților și în tehnologii noi, Eco Sud întărește conceptul de economie circulară și a principiului țintei de ”zero deșeuri”, stabilite în politicile de mediu ale Uniunii Europene”, explică directorul general Eco Sud Adrian Scarlat.

 

Schimbările pentru următorii 20 ani

Beneficiile acestor investiții și ale economiei circulare se vor vedea treptat, iar imaginea viitorului este încurajatoare. “Zona metropolitană Craiova va reprezenta motorul economiei din Oltenia, asigurând locuri de muncă, servicii și va deține rolul de catalizator al creativității și inovării la nivelul întregii zone. Craiova și județul Dolj vor avea parte de schimbări demografice accelerate și estimăm că peste 70% din populația județului va trăi în oraș. Creșterea populației urbane va duce și la schimbări industriale, sociale și urbanistice care vor duce la creșterea consumului de resurse și, în consecință, la o generare rapidă și în cantități mari a tuturor tipurilor de deșeuri, de la deșeuri toxice și nocive până la deșeuri urbane și industriale”, spune domnul Conferențiar universitar doctor Radu Bălună, doctor în Științe Economice din cadrul Facultății de Științe Economice Craiova. Investiția înseamnă și pregătirea forței de muncă, pentru noile condiții de lucru, mult mai bune decât în trecut, dar și crearea de zeci de noi locuri de muncă și de specializare permanentă a angajaților. “Poziția de lider a Eco Sud este dată de profesionalismul echipei noastre, de soluțiile inovative pe care le oferim încă de pe acum, menite să răspundă nevoilor viitoare, în permanentă schimbare în domeniul ecologic, de satisfacția comunităților în care ne desfășurăm activitatea, de alegerea întotdeauna a drumului drept și de munca responsabilă a tuturor angajaților noștri din ultimii 20 de ani. Acestea sunt valorile Eco Sud și declarația noastră de misiune pe care am implementat-o începând cu anul 2005, odată cu construirea Depozitului Ecologic Mofleni și o continuăm și cu inaugurarea Celulei 6 și a următoarelor investiții pe care le vom face în județ”, mai spune Adrian Scarlat, Director General al Eco Sud SA.

 

Începutul unei investiții pentru comunitate

În anul 2005, Eco Sud realiza cea mai importantă investiție de mediu privată din județul Dolj și preilua gestiunea deșeurilor din Municipiul Craiova și din unele localități din județ, asigurând o protecție a cetățenilor împotriva factorilor de mediu dăunători la nivelul standardelor europene, iar toate aceste pericole pentru sănătatea populației au dispărut treptat. Compania a investit în tehnologie modernă și soluții ecologice inovatoare, printre componente fiind elementele impermeabilizării minerale: geomembrana, geotextilul, tuburile de drenaj, geocompozitul, stații de epurare cu osmoză inversă dar și instalații moderne de ardere a biogazului produse în țări occidentale cu experiență consacrată în acest domeniu, faclă cu ardere la temperaturi de peste 1000⁰C. Depozitul Ecologic Mofleni este un exemplu de bune practici în domeniul managementului deșeurilor. Dincolo de beneficiile pentru mediu și economie, importanța investiției constă și în crearea de noi locuri de muncă directe și indirecte, prin implicarea activă a societăților care se ocupă de salubrizare și prin reciclarea și reintroducerea deșeurilor în circuitul economic.

 

 

Cu o suprafață de 443.000 metri pătrați, Depozitul Ecologic Mofleni reprezintă cea mai mare investiție privată cu profil ecologic din județul Dolj iar Celula 6, în care s-au investit peste 1,5 milioane de euro, are o suprafață de 13.000 mp. Aceasta asigură gestionarea și tratarea unui număr de peste 200.000 mc de deșeuri.

 

Prin implicare și perseverență. Nu obții schimbarea doar sperând, schimbarea nu se va întâmpla niciodată dacă ne așteptăm să vină de la altă persoană. Noi suntem schimbarea pe care o căutăm. Ilie Năstase, președintele onorific al Eco Sud SA

 

Eco Sud deține peste 1.800.000 metri pătrați ca suprafață ocupată de teren destinat activităților ecologice, 6 stații de sortare a deșeurilor, 4 stații de compostare, 4 platforme de transfer și tratează zilnic peste 2,7 milioane de kg de deșeuri provenite de la o populație de peste 5 milioane de locuitori.

 

 

Compania este licențiată Clasa I prin Ordin emis de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și este certificată pentru Sistemul de Management de Calitate, Mediu, Sănătate și Securitate Ocupațională de către organismul de certificare TUV Rheinland InterCert Gmbh – Germania.

 

 

 

 

×