În plină criză a creditelor în franci elveţieni, reprezentanţii BNR, dar şi cei ai sistemului bancar, au ajuns la concluzia că a venit vremea ca legea falimentului personal să fie adoptată. “Piaţa ne arată că s-a copt în România vremea implementării unui cadru legislativ şi instituţional pentru insolvenţa persoanei fizice”, a declarat viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu. Acesta a mai precizat că trebuie explicate foarte clar implicaţiile unei astfel de legi, pentru că nu se potriveşte în toate cazurile. “Vrem să clarificăm cum ne dorim să arate o bună legislaţie a insolvenţei persoanelor fizice(...). În principiu, ea se potriveşte celor care au luat credite pe termen scurt. Pentru cei care au luat credite pe termen lung, o legislaţie a insolvenţei nu este soluţia", a precizat Olteanu. Acesta a explicat că în cazul împrumuturilor pe termen lung trebuie să existe alte soluţii, pentru că "insolvenţa aduce toate datoriile la scadenţă, determină executarea unei părţi din datorie deîndată".
Şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a exprimat o părere similară, dar a ţinut să adauge că legislaţia trebuie să răspundă şi întrebării legate de plafonul de datorie pentru care se aplică. "Întrebarea este: această insolvenţă se aplică fără niciun fel de plafoane, indiferent de sumă? Cineva cu credit pentru casă sau de nevoi personale este tratat la fel ca o persoană care a construit un mic bloc cu 10 apartamente? Pentru că există şi astfel de situaţii. Trebuie să găsim o modalitate să selectăm prin lege cazurile care merită să fie sub incidenţa acestei legi", a mai spus Gheţea
Băncile nu au avertizat clienţii
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a constatat că nicio bancă din România nu a avertizat nici măcar un client asupra riscului valutar, nici la creditele în franci elveţieni, nici la euro. Pe de altă parte, Autoritatea atrage atenţia că riscul valutar este o problemă care îi afectează pe toţi consumatorii care au contractat un credit în altă monedă decât cea naţională, precizând că specialiştii lucrează la transpunerea în legislaţia românească a Directivei 17/2014, care va reglemenata conversia creditelor din valută în lei. Propunerea ANPC de transpunere a Directivei 17/2014 va fi pusă în dezbatere publică în câteva zile. ANPC spune că în contractele de creditare ale băncilor s-a prevăzut posibilitatea conversiei, însă băncile au scăpat de această clauză invocând o altă clauză prevăzută în Condiţiile Generale de Creditare care spune ca “banca are dreptul, dar nu şi obligaţia ca în mod unilateral să convertească în RON creditul acordat".