x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum îşi bate statul joc de contribuabili. Medicii cu PFA, noua ţintă a ANAF

Cum îşi bate statul joc de contribuabili. Medicii cu PFA, noua ţintă a ANAF

de Adrian Stoica    |    19 Apr 2018   •   10:43
Cum îşi bate statul joc de contribuabili. Medicii cu PFA, noua ţintă a ANAF
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Instituţia denumită Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală sau, mai popular, Fiscul, s-a transformat de-a lungul anilor într-o o maşinărie extrem de perfecţionată pentru tocat nervii contribuabilor. Gafele celor de aici au intrat demult în folclorul popular de jale. Ghişele sale, după care stau pitiţi funcţionari plictisiţi, dar care afişează permanet o atitudine superioară şi nu se sfiesc să-ţi arate că pentru ei contactul verbal cu tine, contribuabilul, este cel mai mare supliciu al vieţii lor, au reuşit să bage groaza într-o ţară întreagă.

Ultima ţintă aleasă de oamenii lui Mişa sunt medicii care lucrează şi pe PFA( persoane fizice autorizate). La sfârşitul anului trecut mulţi dintre aceştia au primit scrisori de la fisc prin care erau înştiinţaţi că aveau de plătit CASS pentru anul 2012. Scrisorile au fost trimise de-a valma şi celor care îl plătiseră şi celor care nu îl plătiseră pentru simplul motiv că fiscul nu are evidenţa plăţilor. Până acum câţiva ani medicii care lucrau pe PFA plăteau acest CASS direct la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, după care au fost obligaţi să facă plăţile către fisc.

Pentru că cei de la ANAF nu au făcut transferul banilor din conturile Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate în conturile fiscului, oamenii s-au trezit că apar cu CASS-ul neplătit.  

Deşi mulţi dintre ei au făcut sesizări în scris, demonstrând cu ordinele de plată că şi-au onorat obligaţiile, cei de la fisc nu s-au omorât cu firea să le răspundă, deşi legea îi obliga ca în 30 de zile să o facă. În timp ce mulţi aşteaptă încă răspunsul, ANAF le-a mai făcut o bucurie şi a început să le trimită înştiinţări că vor fi executaţi pentru neplata acestui impozit. Evident, alţi nervi pentru medicii aflaţi în această situaţie. Şi am mai putea spune că scrisorile recomandate trimise de Fisc se ridică de la oficiile Poştei. Şi când spui Poştă te gândeşti automat la alte cozi, alţi funcţionari blazaţi, alt timp pierdut şi alţi nervi.

Pusul pe drumuri, sport preferat

Pentru angajaţii ANAF punerea oamenilor aiurea pe drumuri este pare-se o îndatorire trecută în fişa postului. Cum altfel îţi poţi explica că, deşi au de returnat unei persoane o sumă de bani, fiscul îi trimite aceleiaşi persoane înştiinţare că are de plătit câţiva lei proveniţi din „diferenţa de impozit anual de regularizat”. Mai simplu ar fi fost să compenseze cele două sume, iar diferenţa care rămânea să o vireze omului în cont. Mulţi se plâng de faptul că fiscul trimite popriri băncilor şi acestea blochează imediat contul omului, luându-i banii. Problema este că până ajunge ajunge înştiinţarea fiscului la om trec cel puţin câteva zile. Între timp omul poate şi-a plătit datoria, dar fiscul îi mai execută şi contul. Normal ar fi ca banca să-l anunţe pe clientul său, să-i lase un interval de câteva zile la dispoziţie şi doar apoi să răspundă solicitării fiscului dacă nu face dovada plăţii. Iar dacă ai plătit de două ori acelaşi impozit, nu ai nicio şansă să-ţi mai vezi banii înapoi. Cică ANAF nu are procedură pentru asta.

 

 

×
Subiecte în articol: Medicii cu PFA ţintă ANAF