x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Delegaţia FMI-CE a aceptat un deficit bugetar de 1,4%

Delegaţia FMI-CE a aceptat un deficit bugetar de 1,4%

de Daniela Ivan    |    08 Dec 2014   •   17:10
Delegaţia FMI-CE a aceptat un deficit bugetar de 1,4%
Bugetul va fi transmis vineri la Parlament, după ce va fi discutat cu grupurile parlamentare ale coaliţiei şi opoziţiei
Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au ajuns la un acord în ceea ce priveşte nivelul deficitului bugetar acceptat la 14%, conform unor surse apropiate negocierilor. Premierul Victor Ponta a avut o scurtă întrevedere luni dimineaţă la Palatul Victoria cu delegaţia FMI şi CE pe tema proiectului de buget pe anul viitor. La discuţii au participat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, şi ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

Solicitarea FMI privind un deficit mai mic de 1% a fost avansată joi seara, iar negocierile au continuat vineri şi sâmbătă fără nici un rezultat. Se pare că ieri lucrurile s-au rezolvat, iar guvernul ar vrea să ceară chiar şi un deficit mai mare pentru armată şi investiţii. Acordul cu FMI va expira în martir 2015 şi, probabil, nu va mai fi reînnoit, deoarece "nu e cazul", dar angajamentele asumate cu privire la deficitul bugetar vor trebui respectate pentru că rolul esenţial în discuţii îl preia Comisia Europeană, pentru Tratatul Fiscal.

Bugetul intră vineri în Parlament
Guvernul va bate marţi cel mai târziu mâna cu FMI şi Comisia Europeană în ceea ce priveşte Bugetul pentru 2015. Premierul a anunţat că documentul va fi trimis parlamentului cel mai probabil vineri dimineaţa. " În cursul zilei de azi (luni, 8 decembrie) şi mâine (9 decembrie), cel târziu, finalizăm negocierile cu partenerii internaţionali - FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială - pe liniile principale pe care le-am anunţat: un buget pe 2015 care să prevadă foarte clar că nu se adaugă niciun fel de taxă şi impozit, se păstrează taxarea actuală sau, în anumite situaţii, cum este taxa pe construcţiile speciale, scade de la 1,5% la 1% şi că se acoperă toate măsurile de creştere economică şi de protecţie socială deja adoptate. (...) Bugetul va fi transmis cel mai probabil vineri dimineaţă, după ce finalizăm şi includem toate detaliile tehnice", a declarat premierul Victor Ponta.

Proiectul de buget va fi prezentat, după finalizarea negocierilor cu partenerii internaţionali, grupurilor parlamentare ale coaliţiei de guvernare, dar şi Opoziţiei. "Îl voi suna pe domnul preşedinte Blaga, pe liderii de de grup, astfel încât să aibă cunoştinţă despre prevederile bugetului. Dincolo de decizia politică de a vota împotrivă, cred că este un moment în care toţi parlamentarii trebuie să cunoască prevederile bugetului şi, de asemenea, să putem să gândim la o dezbatere în Parlament şi la adoptarea unor măsuri pe termen mediu şi lung legate de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, legea redevenţelor, într-un sistem politic care să asigure predictibilitate şi stabilitate în anii care urmează. Mai direct, nu vreau să adopte doar majoritatea actuală (...), vreau să dovedim capacitatea României de a fi din punct de vedere fiscal-bugetar stabilă pe o perioadă care să depăşească un simplu ciclu electoral", a explicat Victor Ponta.

×