x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economia românească va creşte cu 2,7% în 2015

Economia românească va creşte cu 2,7% în 2015

de Daniela Ivan    |    05 Feb 2015   •   19:20
Economia românească va creşte cu 2,7% în 2015

Reprezentanţii CE îşi bazează estimările pe mărirea cererii interne şi pe revenirea graduală a economiei globale
Comisia Europeană a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică a României în 2015 până la 2,7%, faţă de prognoza de 2,4% din noiembrie, conform previziunilor de iarnă publicate ieri de executivul comunitar. "Veşti bune de la Comisia Europeană despre România! CE a îmbunătăţit prognoza de creştere economică pentru‪ România pe 2015", a anunţat premierul pe pagina sa de facebook.

Reprezentanţii CE îşi bazează estimările de creştere economică pe cererea internă şi pe revenirea graduală a economiei globale.

"Consumul privat este aşteptat să rămână robust, pe măsură ce creşterea salariilor, inflaţia scăzută, scăderea dobânzilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa muncii vor susţine puterea de cumpărare a gospodăriilor", se arată în raportul Comisiei Europene. Totodată, după doi ani de scădere, atât investiţiile private cât şi cele publice ar urma să înceapă să-şi revină. De asemenea, exporturile vor continua să crească în 2015 şi 2016, însă importurile vor avansa mai rapid astfel că aportul exporturilor nete la creşterea economică va fi unul uşor negativ în 2016.

În ceea ce priveşte inflaţia, Comisia Europeană estimează că aceasta va rămâne la un nivel moderat, urmând ca în 2015 să atingă o medie anuală de 1,2%, în principal datorită scăderii semnificative a preţurilor la energie, inflaţiei scăzute din UE şi a estimărilor inflaţioniste scăzute.

Executivul comunitar susţine că procesul de consolidare fiscală va continua şi în acest an, când deficitul bugetar guvernamental ar urma să scadă până la 1,5% din PIB de la 1,8% din PIB în 2014, în condiţiile în care reducerea veniturilor din taxe ar urma să fie contracarată prin reducerea cheltuielilor. CE precizează că pe partea de venituri a luat în calcul reducerea contribuţiilor sociale şi reducerea taxei pe construcţiile speciale. în plus, cheltuieile cu bunuri şi servicii ar urma să scadă semnificativ, iar alte economii ar putea apărea de pe urma încetării cheltuielilor speciale din 2014, precum organizarea alegerilor. Deficitul va rămâne la 1,5% şi în 2016 pe baza ipotezei că veniturile se vor dezvolta în linie cu perspectivele mai bune de creştere.

Toate statele UE vor avea creşteri economice
Pentru prima dată după 2007, toate statele membre UE ar urma să înregistreze creştere economică în acest an, aceasta urmând să se accelereze în 2016. Pentru 2015, creşterea economică a UE şi a zonei euro este prognozată la 1,7%, respectiv 1,3%, urmând ca în 2016 să avanseze până la 2,1%, respectiv 1,9%, potrivit prognozelor de iarnă ale CE, date publicităţii ieri. Perspectivele de creştere în întreaga Europă sunt încă limitate din cauza mediului investiţional neprielnic şi a ratei ridicate a şomajului. Cu toate acestea, preţurile petrolului au scăzut mai rapid decât înainte, moneda euro s-a depreciat în mod considerabil, BCE a anunţat măsuri de relaxare cantitativă, iar Comisia Europeană şi-a prezentat Planul de investiţii pentru Europa. Toţi aceşti factori urmează să aibă un impact pozitiv asupra creşterii economice.

×