x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exporturile de material lemnos vor fi însoțite de licenţe de supraveghere

Exporturile de material lemnos vor fi însoțite de licenţe de supraveghere

de Adrian Stoica    |    19 Mai 2015   •   09:05
Exporturile de material lemnos vor fi însoțite de licenţe de supraveghere
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

După interzicerea exportului de lemn pentru o perioadă de trei luni, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor plusează şi vine cu o nouă ordonanță de urgență. Astfel, pe viitor, exporturile intracomunitare de materiale lemnoase vor trebui însoţite de o licenţă de supraveghere.

În vederea monitorizării exporturilor şi a livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestele şi lemn de foc, care sunt condiţionate de prezentarea avizului de însoţire a materialelor lemnoase, se instituie licenţa de supraveghere în scop statistic. În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, orice operaţiune de export şi livrare intracomunitară va trebui însoţită de această licenţă, se precizează în nota de fundamen¬tare a actului normativ. „Proce¬dura de emitere, documentaţia aferentă, atribuţiile autorităţilor implicate în procesul de licen¬ţiere a materialelor lemnoase care fac obiectul prezentei ordo¬nanţe de urgenţă şi modelul licenţei se vor aproba prin ordin comun al Institutului Naţional de Statistică (INS), Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Finanţelor Publice în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Licenţa va fi emisă de către INS, cu avizul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Economiei, Comer¬ţului şi Turismului.

Licenţa se va emite pe fiecare operaţiune de export sau de livrare intracomunitară şi va conţine elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienţa, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, preţul de vânzare, destinaţia, modal-itatea de transport în afara ţării şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intracomunitare.
 

×