x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie General Motors vrea Electroputere

General Motors vrea Electroputere

06 Feb 2004   •   00:00

Compania americana General Motors revine cu o oferta pentru privatizarea Electroputere Craiova. De data aceasta, americanii vor sa cumpere doar sectia care produce locomotive.

In luna noiembrie am depus la Autoritatea pentru Privatizare o oferta pentru divizia de locomotive a Electroputere Craiova, a declarat Charles S. Mann, directorul de dezvoltare in zona Europei al companiei General Motors (GM) Electromotive. Societatea craioveana produce motoare, generatoare si transformatoare electrice fiind inclusa in programul PSAL I, convenit cu Banca Mondiala. Mann a sustinut ca General Motors doreste sa achizitioneze uzina craioveana cu conditia ca Guvernul sa le asigure o piata de desfacere, inclusiv incheierea de contracte cu Compania Ferata Romana. "Am ales Romania pentru ca vrem sa stabilim in tara voastra baza regionala a General Motors, de unde sa dezvoltam atat afacerile din tara dumneavostra, cat si din intreaga Europa de Est si Centrala ", a spus Mann.

NEGOCIERI. General Motors a mai depus o oferta pentru preluarea Electroputere Craiova in anul 2001, impreuna cu Karsdorfer Eisenbahngesellshaft. Privatizarea a esuat insa, deoarece APAPS nu a acceptat oferta consortiului. "Ne-au respins oferta pentru ca nu le-a placut pretul oferit de noi", a precizat Mann.
In urma cu doi ani, pretul oferit pe actiunile intregii companii plus investitiile asumate se ridica la 25 de milioane de dolari. "Acum nu avem inca o oferta de pret. Trebuie ca APAPS sa se decida intai ce inseamna divizia de locomotive pe care

De vanzare pana in octombrie
In urma cu doua saptamani, Guvernul a dat publicitatii un plan de actiuni care vor fi indeplinite in cursul anului 2004. Printre acestea, privatizarea Electroputere Craiova este preconizata a se incheia pana la finele lunii octombrie. Esuarea tentativelor de vanzare a societatii au dus la schimbarea strategiei de privatizare a acesteia, prin vanzarea ei pe divizii.

Iertata de datorii
Un motiv pentru care americanii au pus ochii pe fabrica de la Craiova il reprezinta si cheltuielile reduse cu forta de munca, spune Charles Mann, directorul GM (foto). In plus, Electroputere a beneficiat de clementa Guvernului la inceputul anului. Datoriile bugetare acumulate si neachitate, in 2003, au fost anulate potrivit Legii 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii. Datoriile la Fondul de asigurari sociale de sanatate au fost esalonate la plata pe o perioada de 5 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni, cuprinsa in perioada de esalonare, iar majorarile de intarziere si penalitatile au fost anulate.( VALI BLANARU )

×
Subiecte în articol: economic general motors