x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul amână aplicarea Directivei 17

Guvernul amână aplicarea Directivei 17

de Daniela Ivan    |    31 Mai 2016   •   20:20
Guvernul amână aplicarea Directivei 17
Sursa foto: pyotr021/Getty Images/iStockphoto

Comisia Europeană presează autorităţile române să adopte Directiva 17 privind creditele ipotecare pentru consumatori. Legislaţia UE trebuia aplicată din data de 21 martie. ANPC a finalizat ultima variantă a proiec- tului pe 23 martie, însă Guvernul nu şi-a făcut încă timp pentru această problemă spinoasă.

Guvernul a primit în urmă cu câteva zile o înştiințare oficială din partea Comisiei Europene referitoare la implementarea Directivei creditelor ipotecare. „Punerea în întârziere” este prima etapă prealabilă declanşării procedurii de infringement. Guvernul a precizat, la începutul lunii mai, că va lua în discuție în următoarele săptămâni această ordonanță de urgență, dar luna a trecut şi actul normativ nu a beneficiat de atenţia Executivului, iar acum se vorbeşte de alte 2-3 săptămâni. „Această ordonanță de urgență e în curs de avizare şi, probabil, în următoarele 2-3 săptămâni va apărea pe agenda şedinței de Guvern. Știm subiectul, îl urmărim. E o implementare de directivă care prespune anumite armonizări legislative şi anumite clarificări”, a declarat pentru profit.ro purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Ce prevede legislaţia europeană

Proiectul conţine prevederi clare cu privire la conversia unui credit din valută în altă monedă. Astfel, un contract de credit în valută trebuie să ofere clientului posibi-litatea de a converti împrumutul oricând pe parcursul derulării lui. În plus, în cazul în care din cauza manifestării riscului valutar, rata lunară creşte cu mai mult de 20% faţă de cea de la începutul contractului, banca este obligată să ofere clientului mai multe opţiuni: diminuarea dobânzii, reducerea soldului sau scăderea comisionului de administrare, cu condiţia ca măsura adoptată să determine micşorarea ratei lunare cu cel puțin 10%.

Legislaţia europeană le permite şi clienţilor ajunşi în executare silită să încerce să-şi vândă singuri imobilul ipotecat. Pe parcursul procedurii se interzice perceperea dobânzilor şi a penalităţilor.

Directiva 17 se aplică numai creditelor imobiliare contractate după martie 2016, nu şi celor în derulare.

×