x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul neputincios în faţă FMI: instituţia vrea scumpirea cu 15% a energiei şi a gazelor şi obligă România la exportul gazelor de producţie internă

Guvernul neputincios în faţă FMI: instituţia vrea scumpirea cu 15% a energiei şi a gazelor şi obligă România la exportul gazelor de producţie internă

de Daniel Ionaşcu    |    05 Feb 2012   •   11:07
Guvernul neputincios în faţă FMI: instituţia vrea scumpirea cu 15% a energiei şi a gazelor şi obligă România la exportul gazelor de producţie internă

Guvernul nu a obtinut amanarea liberalizarii preturilor la energie si gaze asa cum s-a laudat, ba mai mult, este fortat sa permita exportul de gaze de productie interna pe motiv ca se incalca tratatele europene. Fondul Monetar International (FMI) a cerut majorarea cu 15% a pretului la energie din februarie si cu 15% la gaze pana la vara, au declarat pentru Jurnalul National surse oficiale.

Acestea au aratat ca liberalizarea si privatizarea distributiilor de energie electrica au fost subiectul unor discutii aprinse vineri intre partea romana si reprezentantii institutiei internationale, in cadrul rundei finale de negocieri, desfasurata la Ministerul de Finante. Ulterior, o serie de oficiali guvernamentali au fost la Cotroceni pentru noi discutii si consultari.

Presedintele Traian Basescu declara recent ca Guvernul incearca negocierea liberalizarii la nivelul anului 2017 pentru firme si 2020 pentru populatie. "Nici eu nu mi-as permite aceste preturi (liberalizate -nr) daca n-as avea masina de la Presedintie sau altele", declara Basescu.

Independenta ANRE, o vorba in vant

Anterior, Executivul convenise cu FMI liberalizarea pretului la gaze pentru anul 2013 in cazul clientilor non-casnici si 2015 pentru populatie. Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a avut ca termen luna septembrie 2011 pentru prezentarea unui calendar de liberalizare a gazelor, insa acesta nu a fost terminat in timp util deoarece ANRE desfasura o serie de studii care sa arate suportabilitatea populatiei si economiei. De asemenea, proiectul noii legi a gazelor arata ca pretul de vanzare al gazelor de productie interna va fi stabilit prin hotarare de Guvern de ministerul Economiei.

Independenta ANRE a devenit doar o vorba in vant atat pentru Guvern, cat si pentru FMI, din moment ce preturile si deciziile sunt luate la alt nivel decat cel al autoritatii competente. in prezent, pretul pentru productia interna este "recomandat" de ANRE iar acesta a fost de 165 de dolari/1.000 de metri cubi. Formularea "recomandat" a permis, insa, Petrom sa scumpeasca toamna trecuta cu 6% gazul vandut, inclusiv pentru E.ON si GdF SUEZ, care livreaza marea majoritate a gazelor pentru populatie.

Vom "liberaliza" gazul la un nivel care nu exista

FMI a impus acum, insa, "dereglementarea" pietei, potrivit surselor citate. Adica eliminarea preturilor reglementate, in final ajungand sa primeasca gaz mai ieftin doar "consumatorii vulnerabili", restul populatiei urmand sa primeasca materie prima la preturi europene. De mentionat ca nu exista un "pret european al gazelor" din moment ce nu exista o piata spot pentru aceasta marfa. O serie de grupuri europene ca E.ON, RWE si Edison cer insistent de mai mult de un an Gazpromului sa realizeze o bursa a gazelor. Gigantul rus prefera contracte pe termen lung si o formula de pret legata de cotatiile barilului de titei. insa anul trecut petrolul pentru Europa s-a mentinut la preturi de peste 110 dolari ca urmare a protestelor din Libia si Egipt, care au afectat productia si furnizarea de titei. Concomitent, insa, consumul de gaze a scazut in UE, ca urmare a declinului industrial. Or, asta inseamna ca Europa ar trebui sa plateasca mai putin pentru gazul rus, din moment cererea e in scadere. Potrivit formulei Gazprom, pretul creste, insa. Astfel, Romania plateste acum 540 de dolari/ 1.000 de metri cubi. Alte state mai "prietene" cu Gazprom, precum Ucraina, Bulgaria, Belarus sau Armenia au preturi mult mai mici decat Romania. Comisia Europeana a demarat anul trecut o vasta investigatie impotriva Gazprom pentru comportament exclusivist, precum impartirea pietei, impiedicarea accesului la retele, bariere in calea diversificarii ofertei, ca si un posibil comportant exploatator, precum preturi excesive. in investigatie este cercetata si OMV, actionarul majoritar al Petrom.

Pana vara trecuta toti consumatorii primeau gaze in aceeasi pondere, respectiv intre productia interna si importuri. intre timp, Guvernul a decis ca populatia si centralele electro-termice care asigura incalzirea si apa calda in marile orase, sa aiba un pret inghetat pana la cel putin 1 aprilie. Cosul pentru populatie este de 92% productie interna si 8% importuri.

Ba mai mult, FMI leaga si exportul de gaze in toata aceasta afacere. Astfel, daca Parlamentul nu aproba exportul de gaze, asta va duce la intreruperea Acordului pe motiv ca masura contravine principiilor pietei unice a Uniunii Europene. Parlamentul a votat o lege care blocheaza exporturile pana cand Romania nu isi diversifica sursele. Presedintele Traian Basescu a respins legea de la promulgare iar Parlamentul trebuie sa o analizeze din nou. in Senat, insa, coalitia aflata la guvernare nu mai are cvorum. Petrom a acuzat Transgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor, ca nu-i permite sa exporte. Compania de stat argumenteaza, insa, ca exportul nu este tehnic posibil.

FMI a mai cerut majorarea cu 15% a pretului la energia electrica din cauza efectelor secetei asupra sistemului energetic. Concret, Hidroelectrica produce doar 50% din cantitatile normale iar pentru restul de cantitati au intrat in functiune termocentralele pe carbune, care produc mult mai scump. Hidroelectrica negociaza acum cu traderii cu care are contracte directe de vanzare a energiei electrice cresterea preturilor de livrare cu 20%-25%, pe care sa le aplice retroactiv de la 1 ianaurie, precum si reducerea cantitatilor cu 10%-20%, a declarat vineri Dragos Zachia, directorul general al companiei.

Vezi materialul original cu propunerile trimise joi de catre FMI Ministerului Economiei.

×
Subiecte în articol: gaze anre scumpire acord fmi anre pret energie