Programul “Laptele şi cornul” pentru cei 21.532 de elevi din judeţul Tulcea a ajuns din nou în curtea firmei Deltalact SA. Pe data de 29 septembrie, Consiliul Judeţean i-a atribuit iar respectivei firme contractul pentru derularea acestui program guvernamental, Deltalact asigurându-şi astfel hegemonia instaurată în urmă cu 12 ani asupra programului. În tot aceşti ani, compania a intrat mai mereu în atenţia inspectorilor DSVSA Tulcea, în urma plângerilor primite de la părinţii ai căror copii s-au intoxicat.
Conform contractului atribuit de Consiliul Judeţean Tulcea, firma Deltalact va primi 2.051.087 lei, fără TVA, pentru a livra “laptele şi cornul” în 128 de unităţi de învăţământ până pe data de 22 iunie 2018. Acesta este cel de-al doilea contract câştigat în acest an de la CJ Tulcea pentru derularea unui program guvernamental, după ce în luna martie mai câştigase o licitaţie, în valoare de 329.000 lei, fară TVA, pentru furnizarea de mere în şcoli în perioada martie-iunie. Acest gen de licitaţii publice sunt preferatele companiei, ea reuşind să câştige în intervalul 2007-2015 un număr de 57 de contracte, în valoare de circa şase milioane de euro, cele mai multe fiind obţinute în judeţele Tulcea şi Ialomiţa.
Contracte pe bandă rulantă, probleme la fel
În această afacere, firma a intrat în 2005-2006, iar de atunci contractele au curs pe bandă rulantă, în ciuda abaterilor de la normele sanitar-veterinare constatate în repetate rânduri de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea. De exemplu, în 2010, în urma unor controale efectuate de către inspectorii DSVSA Tulcea, împreună cu cei ai ANSVSA, au fost constatate o serie de deficienţe pe care conducerea Deltalact nu le-a remediat ulterior, motiv pentru care preşedintele de atunci al CJ Tulcea, Victor Tarhon, a dispus în august 2010 excluderea acestei firme de pe lista furnizorilor din cadrul Programului "Laptele şi cornul". Totuşi, câteva luni mai târziu, societatea reuşeşte să-şi reînnoiască autorizarea sanitar-veterinară pentru comerț intracomunitar şi câştigă o nouă licitaţie organizată de către CJ Tulcea pentru furnizarea produselor în cadrul Programului "Laptele si cornul" pentru anul şcolar 2012-2013. Ulterior, apar cazuri de îmbolnăvire la mai multe şcoli gimnaziale, situaţia fiind reclamată de directorii acestora la DSVSA.
Mere pentru copii, țuică pentru seniori
În vara anului 2013, firma intră şi în atenţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, care începe urmărirea penală împotriva acţionarului majoritar (Nicolae Bajdu ) şi a altor trei persoane după ce mascaţii au organizat un flagrant în urma căruia s-a decoperit că firma produce ilegal alcool. Profitând de faptul că societatea deţinea instalaţie de prelucrare a laptelui şi câştigase o licitaţie pentru livrarea de mere în şcoli, s-a trecut şi la prelucrarea fructelor pentru producerea “spirtoaselor”. În urma desfăşurării percheziţiei, a fost găsită cantitatea de 985 litri ţuică de mere, potrivit unui comunicat de la acea vreme emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea. Explicaţia oferită de acţionarul majoritar al firmei, Nicolae Bajdu, este simplă: „Ce era să fac, dom'le, cu merele? Să le arunc?”.
Serviciul Antifraudă, raport incriminator
În iunie 2016, un raport oficial întocmit de Serviciul Antifraudă din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea prezintă o serie de nereguli descoperite la firma Deltalact SA. Astfel, în urma unui control efectuat la sfârşitul lunii noiembrie a anului 2015, de către o echipă mixtă formată din angajaţi ai DSVSA Tulcea şi ai IPJ, au fost constatate foarte multe nereguli: deficienţe constructive şi de igienă privind spaţiile, utilajele şi ustensilele; prezenţa rozătoarelor şi limacşi în unitate; depozitarea necorespunzătoare a ambalajelor, auxiliare/ingrediente şi produse lactate intermediare şi finite; prezenţa în unitate a unor produse care nu fac obiectul autorizaţiei sanitar-veterinare; etichetarea neconformă a produselor lactate; depozitarea neconformă a substanţelor şi toxice/periculoase etc. La vremea respectivă, societatea a fost amendată şi i s-a suspendat activitatea. Revenind în control, în urma unor noi suspiciuni de toxiinfecţie alimentară la câţiva copii din judeţul Ialomiţa, inspectorii DSVSA au constatat că unitatea a funcţionat chiar şi în perioada de suspendare a activităţii. Se dispune din nou suspendarea activităţii, iar unele loturi de lapte sunt distruse. Pe 14 ianuarie 2016, inspectorii revin în control, în urma unei noi suspiciuni de toxiinfecţie alimentară la 40 elevi. Probele analizate cu această ocazie au atestat depăşirea la parametrul microbiologic Enterobacteriaceae pentru următoarele produse: lapte bătut, smântână, lapte consum şi iaurt şcolar.
Amendă de la CC
În decembrie 2016, Consiliul Concurenţei a dat publicităţii un raport cu privire la amenzile acordate de instituţie firmelor care au participat la licitaţiile organizate pentru derularea Programului „Cornul şi laptele” în perioada 2010-2011. Printre acestea s-a numărat şi Deltalact SA, ea fiind amendată cu suma de 139.000 de lei.
Bajdu Nicolae se apără de acuzaţii: „Lume rea”
Contactat telefonic pentru a afla cum răspunde la acuzaţiile formulate de-a lungul anilor de organele de control şi de procurori la adresa firmei, Nicolea Bajdu, acţionarul majoritar Deltalact, le-a respins pe toate. Dosarul penal pentru producerea ilegală a alcoolului a fost închis, deficienţele constatate de controalele inspectorilor DSVSA Tulcea nu au fost reale, iar amenda aplicată de Consiliul Concurenţei a fost contestată, dosarul aflându-se la Curtea de Apel Bucureşti. Concluzia sa a fost că toate aceste acuzaţii au apărut doar pentru că lumea e rea.
În 2016, Deltalact a raportat un profit net de numai 1.447 lei, având o marjă a profitului net de 0,03%. La o asemenea marjă a profitabilităţii, activitatea firmei pare mai degrabă muncă patriotică
377,08 milioane de lei pentru anul şcolar 2017-2018
Programul „Cornul şi laptele” a fost introdus în grădiniţe şi scoli începând cu anul 2002, iar în 2010 el a fost completat cu un program similar, Mere în şcoli”. Pentru anul şcolar 2017-2018, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie. Multe dintre aceste produse ajung direct la gunoi pentru că sunt distribuite gata învechite
Aproximativ 2,074 milioane de preșcolari și elevi vor primi gratuit în anul şcolar 2017-2018 lapte, produse de panificaţie şi fructe.