x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investiţiile puţine trag tot mai des heblul la Nuclearelectrica

Investiţiile puţine trag tot mai des heblul la Nuclearelectrica

30 Mar 2018   •   14:25
Investiţiile puţine trag tot mai des heblul la Nuclearelectrica
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Incidentele înregistrate la centrala atomoelectrică de la Cernavodă s-au înmulţit îngrijorător. În numai 15 luni s-au înregistrat nu mai puţin de 14 defecţiuni, ultima petrecându-se joi dimineaţă şi a dus la deconectarea automată a Unităţii nr. 2 de la Sistemul Energetic Naţional. În timp ce profitul companiei Nuclearelectrica s-a triplat anul trecut, comparativ cu 2016, programul de investiţii a fost realizat doar în proporţie de 40%.

Numărul de opriri neplanificate la Unitatea 1 a fost anul trecut de 1,45 de zile, faţă de 3,47 zile în 2016, în timp ce la Unitatea 2 numărul de zile de opriri neplanificate a fost în 2017 de 6,73 zile, faţă de zero zile în 2016. Chiar dacă toate aceste opriri au fost cauzate de defecţiuni la partea clasică a centralei, şi nu la partea nucleară, frecvenţa lor a juns să îngrijoreze şi Guvernul. Corpul de Control al premierului Dăncilă a fost trimis încă de marţi la Cernavodă pentru a ancheta situaţia de la centrală, după ce duminică puterea Unităţii 2 a fost redusă la 55%, iar Unitatea 1 a fost deconectată.

Potrivit datelor publicate de companie, Nuclearelectrica a obţinut în 2017 un profit-record pentru ultimii ani, de 303,87 milioane de lei, cu 168,5% mai mare faţă de cel înregistrat în 2016, care a fost de numai 113,19 milioane de lei. În timp ce profitul frumos obţinut va umple buzunarele acţionarilor, planul valoric de investiţii a fost realizat doar în proporţie de 40%, compania îndeplinind doar 27,6% din obiectivele majore incluse în programul pe 2017. “Mare parte din proiectele de investiţii au acumulat întârzieri atât în derularea procedurilor de achiziţii, cât şi în implementarea lor, fapt ce explică gradul redus de realizare a programului de investiţii al CNE Cernavodă", se arată în raportul administratorilor companiei, care a fost aprobat de acţionari luna aceasta.

Din suma totală alocată investiţiilor în 2017, pentru centrala nucleară de la Cernavodă a fost prevăzută suma de 196,7 milioane de lei, dar nu s-a utilizat decât  44% din sumă. 

Neutilizarea fondurilor alocate pentru investiţii nu a fost o excepţie anul trecut, ci mai degrabă o practică la Nuclearelectrica. De exemplu, în 2016, programul de investiţii a beneficiat de o finanţare de 255,39 milioane de lei, dar s-a utilizat doar 51,55% din sumă. În ceea ce priveşte strict fondurile alocate pentru investiţii la centrala de la Cernavodă, din cele 2013,21 milioane de lei puse la dispoziţie s-au utilazat doar 60,6%.

În condiţiile în care planul de investiţii nu a fost îndeplinit, Nuclearelectrica va propune şi în acest an acţionarilor distribuirea a peste 90% din profit sub formă de dividende. Propunerea vine la solicitarea acţionarului majoritar care este statul român. El deţine, prin Ministerul Energiei, 82,49% din acţiunile companiei.

 92,8 milioane de lei a investit anul trecut Nuclearelectrica, deşi programul pe 2017 prevedea investiţii totale de 231,59 milioane de lei.

×