
Sechila a fost ridicat joi de poliţişti şi dus la Parchetul General, după ce anchetatorii au primit informaţii că el ar fi vrut să părăsească ţara.
După ce a fost audiat, Eugen Sechila a fost pus sub acuzare pentru utilizarea de simboluri legionare, el având calitatea de inculpat.
Procurorii l-au lăsat să plece acasă, dar l-au pus sub control judiciar, având mai multe interdicţii, printre care şi interzicerea părăsirii teritoriului ţării fără încuviinţarea Parchetului.
Conform art.4 din OUG 31/2002: "(1) Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe".
Eugen Sechila activează în Asociaţia "Gogu Puiu", care organizează "tabere de haiducie", destinate să-i "smulgă pe cei mici din faţa computerelor" şi să-i înveţe pe tineri "tehnici de supravieţuire" în natură, conform site-ului organizaţiei.
Într-o fotografie apărută în presă, el apare lângă Călin Georgescu având o insignă care reprezintă simbolul mişcării legionare.
Știre inițială: Eugen Sechila, cunoscut drept bodyguardul lui Călin Georgescu și lider al mișcării neolegionare din România, a fost reținut joi de ofițerii de la Crimă Organizată.
Conform surselor Antena 3 CNN, Eugen Sechila a fost reținut în trafic, în drum spre Aeroportul Otopeni, pe baza unor informații care indicau intenția acestuia de a părăsi țara cu destinația Ciad.
Conform acelorași surse, Sechila este vizat într-un dosar care vizează promovarea simbolurilor legionare, faptele fiind reglementate de articolul 4 din Ordonanța de Urgență 31/2002. Acest articol stipulează următoarele:
"(1) Confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. (2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe."
În prezent, acesta este audiat la Parchetul General. Sechila este acuzat de instigare la dezordine publică.

Ancheta vizează, de asemenea, o întâlnire care ar fi avut loc sâmbătă, la o zi după ce Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale. Potrivit surselor, Eugen Sechila, Horațiu Potra și Călin Georgescu s-ar fi întâlnit la o fermă de cai din Ciolpani pentru a discuta organizarea unei mișcări de protest în București.
Aceasta este a doua oară în decurs de câteva zile când Eugen Sechila este oprit de polițiști. Cu trei zile în urmă, el a fost oprit de un alt echipaj pe centura Capitalei, la scurt timp după ce a postat pe rețelele sociale un videoclip în care anunța intenția de a protesta în Piața Victoriei. În mesajul său, Sechila i-a îndemnat și pe urmăritorii săi să i se alăture.
La momentul respectiv, Sechila a declarat că gestul său a fost o "răbufnire" cauzată de nemulțumirile legate de evenimentele politice recente, în special de decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale.
Eugen Sechila este menționat și în documentele anchetatorilor ca fiind un apropiat al lui Călin Georgescu, despre care se afirmă că l-a susținut activ pe parcursul campaniei electorale. Acesta din urmă ar fi îndemnat la răscoală și la mișcări de revoltă, conform surselor judiciare.