x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lukoil a repornit rafinăria din Ploieşti

Lukoil a repornit rafinăria din Ploieşti

12 Oct 2014   •   17:09
Lukoil a repornit rafinăria din Ploieşti

Lukoil a repornit, vineri, instalaţiile din incinta rafinăriei din Ploieşti, oprite în urmă cu o săptămână, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache, citat de antena3.ro. Comisariatul Prahova din cadrul Gărzii de Mediu a primit o notificare din partea rafinăriei Lukoil prin care se anunţă repunerea în funcţiune a instalaţiilor din incinta rafinăriei, oprite în urmă cu o săptămână.

În documentul transmis Gărzii de Mediu se precizează că instalaţiile vor fi repornite începând de vineri şi că reprezentanţii companiei se obligă să respecte toate procedurile privind protecţia mediului.

Surse judiciare au declarat că în urma discuţiilor cu procurorii care instrumentează dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, reprezentanţii companiei au asigurat garanţii care pot acoperi prejudiciul de 230 de milioane de euro stabilit în acest dosar.

Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială vineri, 3 octombrie, compania anunţând că măsura este urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei de către organele de urmărire penală, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă.

Ruşii de la Lukoil au luat decizia de a opri rafinăria la o zi după percheziţiile făcute de procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti. Procuroii estimează un prejudiciu de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani. Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Miercuri, Vladimir Nekrasov, prim-vicepreşedintele grupului Lukoil, a declarat, la Ploieşti, că grupul Lukoil va lua decizia de a închide definitiv rafinăria Petrotel Ploieşti dacă până vineri procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile şi pe patrimoniul companiei. O zi mai târziu, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că Guvernul trebuie să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti în cazul în care vineri Lukoil nu reia producţia.

×