x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Polarizarea veniturilor duce România la coada UE

Polarizarea veniturilor duce România la coada UE

de Adrian Stoica    |    17 Sep 2019   •   11:58
Polarizarea veniturilor duce România la coada UE

România a înregistrat cele mai mari decalaje din Uniunea Europeană între veniturile mari şi cele mici anul trecut. Astfel, veniturile celor mai bogaţi 10% din români au fost de aproape şase ori mai mari decât veniturile celor mai săraci 10% dintre ei. Pentru comparaţie, media europeană a fost 3,76%.

 

Potrivit unei anchete UE privind veniturile şi condiţiile de viaţă (EU-SILC), precum şi situaţia gospodăriile (ECHP), publicată de monitorulsocial. ro,  ţara noastră este urmată în acest clasament al decalajelor din venituri de Lituania - 5,50%, Letonia - 5,29% şi Bulgaria - 5,22%. Cel mai bine în acest clasament stau Cehia şi Slovacia - 2,83%, Slavenia -  2,96% şi Finlanda - 3%. Inegalitatea a fost calculată sub forma unui raport între veniturile celor mai avuţi 10% cetăţeni ai unei ţări şi veniturile celor mai puţin avuţi 10% cetăţeni, pe baza venitului disponibil echivalent.


Decalajele s-au accentuat


Între anii 2000 şi 2015, în România tendinţa a fost ca decalajele să se accentueze. După o scurtă perioadă de reducere (2016 - 2017), raportul dintre cele mai mari şi cele mai mici venituri a crescut din nou în 2018. Asta înseamnă că veniturile mari au crescut mai accentuat decât cele mici. Astfel, la nivel anului trecut media naţională a câștigurilor celor mai bogaţi 10% dintre români a fost de 6.928 de euro, în timp ce a celor mai săraci 10% a fost de 1.189 de euro.

 

State precum România, Bulgaria şi statele baltice s-au confruntat cu o explozie a inegalităţilor. România este printre cele mai inegalitare societăţi dintre statele membre ale UE, relevă studiile realizate la nivelul UE în ultimii ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×