x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Poliţia va sechesta în trafic maşinile datornicilor

Poliţia va sechesta în trafic maşinile datornicilor

de Daniela Ivan    |    13 Feb 2013   •   20:07
Poliţia va sechesta în trafic maşinile datornicilor
Sursa foto: Alexandru Molovata/Intact Images
Noul Cod de Procedură Civilă va duce la scăderea preţurile imobilelor executate silit şi la creşterea ofertei de maşini
Preţul locuiţelor executate silit va scădea, iar oferta de autovehicule va creşte după data de 15 februarie, când va intra în vigoare noul Cod de Procedură Civilă. Executorii judecătoreşti vor avea dreptul să pună sechestru pe maşinile datornicilor, aflate în trafic. “În cazul autovehiculelor executate silit, conducătorii auto se pot trezi că poliţiştii le sechestrează maşinile în trafic. Poliţia rutieră poate identifica maşina şi ridica certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a autovehiculului, iar bunul este sechestrat”, a declarat avocata Roxana Vlăsceanu. Aceasta a explicat că până la intrarea în vigoare a noului Cod, de cele mai multe ori, creditorii apelau la detectivi particulari pentru găsirea maşinilor. “Maşinile erau astfel recuperate cu mare întârziere şi nu puteau fi scoase rapid la revânzare. Acum, noul Cod accelerează procesul, ceea ce poate conduce la creşterea ofertei de maşini executate”, a mai spus Vlăsceanu.

Apartamente ieftine
Noul Cod de Procedură Civilă va duce şi la scăderea preţurilor la aprtamentele executate silit. “În cazul apartamentelor, vânzarea se va face prin organizarea de una, două sau trei licitaţii. La prima licitaţie, valoarea imobilului porneşte de la preţul evaluat plus TVA. La a doua licitaţie, preţul poate ajunge la 70%, dacă se prezintă minimum două persoane. La cea de-a treia licitaţie, preţul poate să scadă chiar şi sub 50%, dacă se prezintă minimum doi licitatori”, a declarat Elena Puică, directorul comercial al executari.com. Numărul de imobile aflate în executare silită pe site-ul citat se ridică la 2.134, în condiţiile în care ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor a ajuns la 18%. Băncile evită executarea silită din cauza preţurilor mici pe care le iau pe locuinţele respective, în urma căderii pieţei imobiliare. Recurg la această situaţie numai acolo unde nu mai este nimic de făcut, executarea silită fiind ultima etapă dintr-un lung şir de posibilităţi. Dacă un client ajunge în situaţia să nu-şi mai plătească ratele mai mult timp banca poate să-l transfere către o firmă de recuperare care-i va propune o reeşalonare a ratelor pe o perioadă mai mare şi cu sume de plată mai mici. Dacă nici în această situaţie nu sunt plătite ratele, atunci se va recurge la executarea silită. Însă executarea silită poate începe doar în urma unui titlu executoriu, cum sunt hotărârile date de instanţă.

Articol amânat
Articolul din Codul de Procedură Civilă care prevedea posibilitatea denunţării clauzelor abuzive ale băncilor a fost amânată până în iulie. Prevederea presupune că dacă într-un contract de credit, de asigurări, de leasing sau de telefonie se constată existenţa unei clauze abuzive de către instanţă, bancherul sau comerciantul va fi obligat să modifice toate contractele care conţin acea clauză.

×
Subiecte în articol: executare silita