x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Politicienii le-au găsit soțiilor joburi în care leafa are patru zerouri. O instituție a statului dă salarii de 50.000 €/lună

Politicienii le-au găsit soțiilor joburi în care leafa are patru zerouri. O instituție a statului dă salarii de 50.000 €/lună

de Adrian Stoica    |    19 Iun 2018   •   09:10
Politicienii le-au găsit soțiilor joburi în care leafa are patru zerouri. O instituție a statului dă salarii de 50.000 €/lună
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Inspectorii Curţii de Conturi şi-au programat anul acesta un control la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cu scopul de a verifica dacă instituţia a recuperat banii plătiţi ilegal angajaţilor în 2012 de către Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), ale cărei atribuţii au fost preluate ulterior de Autoritatea de Supraveghere Financiară. La vremea respectivă, CSSPP era condusă de Marian Sârbu, care acum este consilier al preşedintelui ASF, Leonardo Badea.

Potrivit unui audit făcut de Curtea de Conturi în 2013, s-a constatat că au fost făcute plăţi considerate nelegale, care au constat în prime de vacanţă, premii, prime cu ocazia căsătoriei, precum şi tichete cadou pentru salariaţii instituţiei, suma imputată acum fiind de peste un milion de lei net. Curtea de Conturi a cerut atunci recuperarea acestor sume, dar ASF a contestat decizia şi de-abia în 2015 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia ASF. La sfârşitul lunii martie a acestui an, ASF recuperase doar 10% din suma, în condiţiile în care, din cele 99 de persoane vizate, doar 16 s-au angajat să returneze banii primiţi, pentru restul instituţia intentând procese.

Începe un nou proces

Totodată, există şi o altă speţă reţinută de către Curtea de Conturi, din anul 2011, referitoare la concedierea abuzivă a unui angajat din ASF şi reîncadrat de instanţă pe aceeaşi poziţie, cu obligarea instituţiei la plata salariilor restante (aproximativ 95.000 de lei). În cazul acestei sume, anul acesta instanţa a reţinut faptul că suma care a fost considerată ca fiind prejudiciul cauzat ASF nu mai poate fi recuperată de la persoanele care au fost vinovate de concedierea abuzivă a acelui angajat deoarece a fost îndeplinit termenul de prescripţie. În acest caz, este foarte posibil ca inspectorii Curţii de Conturi să se îndrepte cu plângeri penale împotriva tuturor persoanelor vinovate care nu au făcut tot posibilul pentru recuperarea integrală a prejudiciului, iar acest lucru se poate întâmpla şi în cazul primelor ilegale. De aceste plângeri ar urma să fie vizaţi toţi ordonatorii de credite (preşedinţii CSSPP şi ASF de la acea vreme: Mircea Oancea - fost preşedinte CSSPP, Marian Sârbu - fost preşedinte CSSPP, Dan Radu Ruşanu şi Mişu Negriţoiu- foşti  presedinţi ASF).

În ceea ce priveşte primele, tichetele cadou şi primele de căsătorie achitate ilegal de către CSSPP, acei bani trebuiau recuperaţi, dar pentru a trage de timp, în interiorul ASF a fost constituită o comisie specială care, în final, a decis că persoanele vizate nu trebuie să returneze banii.

Practic, conducerea ASF s-a făcut că uită faptul că deciziile Curţii de Conturi sunt obligatorii şi ele nu puteau fi desfiinţate de decizia unei comisii interne a ASF.

La începutul anului 2016, Tribunalul Bucureşti l-a obligat pe Marian Sârbu să achite Autorităţii de Supraveghere Financiare peste 56.400 lei pentru un prejudiciu realizat de acesta în patrimoniul fostei autorităţi de pensii private „reprezentând prima de vacanţă, actualizată cu indicele de inflaţie, precum şi la plata dobânzii legale, calculată de la data naşterii obligaţiei până la data plăţii efective”.

Dacă nu prime, atunci majorări salariale

Aceste „îmbunătăţiri” salariale au continuat însă şi în 2013, după ce la conducerea instituţiei a venit Mişu Negriţoiu. Astfel, la sfârşitul lunii decembrie a acelui an, aproape toţi cei peste 600 de salariaţi ai ASF au avut plăcuta surpriză să constate că veniturile li s-au majorat consistent. Au fost cazuri în care acestea au crescut şi cu mai mult de 500%, iar nu mai puţin de 26 de angajaţi au primit cu peste 200% mai mult decât în luna noiembrie.

Creşteri şi de peste 500%

În decembrie 2013, pentru trei angajaţi, veniturile, aici fiind incluse şi primele, au explodat. De exemplu, unei persoane i-au crescut veniturile cu 534% într-o lună. De la un venit brut de 3.300 de lei, în noiembrie, în decembrie acesta ajunsese la 17.633 de lei (de la 733 de euro, la 3.918 euro). O creştere exponenţială a competenţelor au mai înregistrat încă doi salariaţi, veniturile lor majorându-se cu 513% şi, respectiv, 542% de la o lună la alta.

Nu aduce anul ce aduce luna

Dacă în cazul celor trei persoane menţionate vorbim despre angajaţi cu veniturile cele mai mici din instituţie, asta dacă putem vorbi de venituri mici la ASF, a existat o altă categorie care şi-a umflat veniturile cu peste 200% în numai o lună, iar în cazul acesta vorbim despre angajaţi care aveau venituri consistente şi înainte de majorare. De exemplu, Zgonea Grigore Cătălina, soţia fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a sărit brusc de la 22.150 de lei, la 53.001 (+239%), ceea ce înseamnă că de la un venit de 4.922 de euro, norocul i-a adus 11.778 de euro. Tot norocoasă s-a putut considera şi Sava Claudia Cătălina, soţia fostului primar interimar al Capitalei, Răzvan Sava (PNL), care de la un venit brut de 30.950 de lei, în noiembrie, a sărit în decembrie la 63.415 (+205), adică de la 6.878 euro a urcat la 14.092 euro. O persoană potrivită la locul potrivit s-a dovedit a fi şi  Socol Aura Gabriela, soţia fostului consilier personal al lui Victor Ponta în perioada când acesta era premier.  Ei norocul i-a adus o creştere a veniturilor de la 22.150 de lei la 50.150 (+226%), adică  de la 4.922 euro în noiembrie a ajuns în decembrie la 11.186 euro.  Pe lista marilor câştigători au mai figurat Mitroi Paul (de la 25.450 de lei, la 57.013), Codescu Daniel Alexandru (de la 19.950 de lei, la 55.301), Rangu Călin Mihai (de la 19.251 de lei, la 43.501). Tot o mare creştere a veniturilor a înregistrat la acea vreme Daniel Dăianu, acum membru al Consiliului de Administraţie al BNR, care şi-a rotunjit venitul brut de la 76.933, la 229.259 (+298%), adică de la 17.056 euro a crescut la 50.946 euro.

Citeste aici lista cu salarii

×
Subiecte în articol: curtea de conturi bani ASF