Romania ocupa ultimul loc din Europa in ceea ce priveste dotarea cu bai a locuintelor. Din numarul total de circa 7,3 milioane de locuinte din Romania, aproximativ 2,9 milioane nu au bai, potrivit unui studiu INS.
Tara noastra se situeaza pe ultimul loc in Europa, cu 40% din populatie care locuieste in case fara bai, in vreme ce "competitorii' nostri bulgari au un procent de 26% iar Lituania sau Letonia, se clseaza la mare departare, cu 17%, respectiv, si 16%, conform Eurostat.
"Locuintele fara bai din Romania se intalnesc mai ales in zonele rurale ca urmare a inexistentei retelelor de canalizare si de apa curenta', a declarat Eduard Macarescu, director de operatiuni al Cesarom intr-un comunicat al companiei.
Potrivit INS, in mediul rural exista aproximativ 88%de locuinte fara bai proprii, in timp ce in mediul urban procentul ajunge la doar 12%.
Totusi, numarul locuintelor din Romania care au bai se afla in continua crestere. Astfel, daca in urma cu cinci ani procentul era de 48% iar acum este de circa 40%, in urmatorii trei ani acesta s-ar putea diminua pana la 35%.
"Pentru amenajarea bailor din cele 2,9 milioane de locuinte ar fi nevoie circa 58 de milioane de metri patrati de placi ceramice. Aceasta cantitatea reprezinta de aproximativ trei ori vanzarile de gresie si faianta din acest an, care se vor ridica la 20 de milioane de metri patrati', a mai spus Macarescu.
Romanii vor scoate din buzunar in acest an pentru placarea cu gresie si faianta a bailor 1,45 miliarde de lei (345 milioane de euro), potrivit calculelor Cesarom. Cantitatea medie de placi ceramice pentru amenajarea unei bai este de aproximativ 5 metri patrati de gresie si circa 15 metri patrati de faianta.
Estimarile au fost realizate tinandu-se cont de pretul mediu actual pentru un metru patrat de placi ceramice care se ridica la 25 lei.