Mii de de firme greceşti şi-au deschis conturi noi în băncile din Bulgaria, România şi Germania pentru a-şi putea derula afacerile fără restricţii. Este începutul unui fenomen care va continua pentru că ratingul Greciei este „worse than junk”, adică mai rău decât gunoi, şi asta afectează firmele elene.
Relocarea afacerilor sau deschiderea sediilor secundare în ţările vecine este o reacţie de supravieţuire, a declarat Alexan¬dros Ignatiadis, co-fondator al firmei de construcţii Octagon. „Sunt obligaţi să-şi deschidă conturi bancare, ca să poată derula operaţiuni de import şi să-şi poată plăti furnizorii. Însă cei care vor să evite costurile financiare asociate cu nationali¬tatea vor căuta o ţară apropiată unde să se relocheze”, a explicat Ignatiadis. Băncile greceşti, închise în 29 iunie din cauza retragerilor masive, şi-au redeschis porţile cu aproape o lună mai târziu, pe 20 iulie, dar au rămas în vigoare, cu unele relaxări, restricţiile asupra mişcărilor de capital. Limita maximă a fondurilor ce pot fi retrase de la bancomat este fixată la 420 de euro pe săptămână, în loc de 60 de euro pe zi până în prezent, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri. „Firme private nu dispun de fondurile lor ca să desfăşoare activităţi. Asta e valabil chiar pentru firme de export, care au venituri din afară, dar nu contro¬lează fondurile lor”, spune omul de afaceri grec. Publi¬caţia germană „Der Spiegel” a scris, săptămâna trecută, că mii de persoane fizice şi juridice din Grecia şi-au deschis noi conturi în băncile din Cipru, Bulgaria, România, Marea Britanie şi Germania pentru a-şi derula tranzacţiile fără restricţii asupra retragerilor de numerar impuse creditorilor locali.
România poate atrage o parte din aceste companii oferind sigu¬ranţă, însă intră în competiţie cu celelalte state vecine, din care Germania are avantajul monedei comune, euro, dar şi dezavan¬tajul unui stat mult mai bogat, unde costurile de relocare sunt mult mai mari. Țara noastră este în competiţie cu Bulgaria, care are avantajul apropierii, însă decisive vor fi mărimea taxelor şi a impozitelor şi uşurinţa deschiderii unui cont bancar şi a unei companii, spun specialiştii.
Băncile cu capital elen dau cele mai mari dobânzi
Companiile elene pot să-şi deschidă uşor conturi bancare în România având în vedere că aici există patru bănci cu acţionariat grecesc: Bancpost, deţinută de EFG-Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Banca Românească (deţinută de National Bank of Greece). Firmele greceşti sunt obişnuite cu procedurile acestora având în vedere că acum au conturi la băncile-mamă din Grecia. Cele patru instituţii finan¬ciare sunt solide, fiind sub controlul Băncii Naţionale a României, au o cotă de piaţa de circa 13% şi depozite atrase de la populaţie şi companii de 4,3 miliarde de euro. În plus, oferă cele mai mari dobânzi la depozite, respectiv peste 2% la o lună, peste 2,35% la şase luni, peste 2,50% la 12 luni. Acesta poate fi un avantaj pentru că aceste bonificaţii sunt cel puţin cu un punct procen¬tual peste cele din Germania.
În ultimele două luni, în România s-au înfiinţat 35 de firme cu capital grecesc, din care 20 numai în luna iulie.