x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romanii sunt gata pentru Irak

Romanii sunt gata pentru Irak

06 Iul 2004   •   00:00

ECONOMIC

Autoritatile irakiene au primit cu ocazia vizitei in Bagdad a ministrului de Externe roman, Mircea Geoana, o lista cu mai multe companii romanesti importante care sunt gata sa participe la reconstructia Irakului.
CATALIN BUDESCU

Companiile din Romania sunt interesate mai ales de proiecte economice care vizeaza industria petroliera, reabilitarea unor centrale energetice, constructia unor obiective civile, dar si industriale, precum fabrici si centrale. In domeniul petrolier, de exemplu, pe lista inaintata de premierul roman se gasesc societati ca Petrom (propusa pentru zona Qurmallah) si Rompetrol (in regiunea Subha - Luhais). La acestea se adauga Petrorama (pentru orasele Kirkuk si Basra), Petrotub - livrarea de burlane de foraj si tevi, PCC Sterom, UPET Tg., Upetrom si RPT - Oil. Sectorul electrico-energetic reprezinta de asemenea o alta oportunitate economica si financiara din planul de reconstructie a Irakului. Pentru acest domeniu au fost propuse firmele Regik, Romelectro, Electromontaj si Luxten. In cazul proiectelor pentru constructii industriale si civile, lista cuprinde nume ca Industrial Export, Uzinexport, Regik, Black Sea, Romconsult si Arcif.

ARMAMENT SI MUNITIE. Inainte de 1989, Romania reprezenta unul dintre principalii exportatori de tehnica si armament militar din lume. O data cu evenimentele din decembrie 1989, lucrurile s-au schimbat, industria de aparare nationala pierzand de la an la an tot mai mult teren in fata concurentei tarilor puternic industrializate. Razboiul din Irak reprezinta o sansa importanta pentru companiile romanesti din domeniu, pentru a demonstra ca produsele militare romanesti pot reveni pe o piata de zeci de mii de miliarde de dolari. Astfel, Romtehnica si Confex International ar putea colabora pe partea de livrare de armament, munitie si uniforme militare. Lista firmelor romanesti mai cuprinde, pentru domeniul exportului, firmele Tehnoforest, Sarcomex si Regik. De remarcat ca majoritatea companiilor romanesti propuse pentru reconstructia Irakului beneficiaza de o experienta indelungata in dezvoltarea de proiecte economice.

OBIECTIVE DE INTERES. Una dintre companiile importante care dezvolta proiecte in Irak este grupul petrolier Rompetrol. Beneficiind de o experienta vasta, inclusiv in Irak, compania romaneasca vrea sa se implice in dezvoltarea perimetrului petrolier din zona Subha - Luhais, prin desfasurarea de lucrari specifice in perimetrele petroliere. Tot in domeniul lucrarilor in perimetrele petroliere, compania este interesata de un alt proiect aflat in zona de Nord a Irakului, mai precis perimetrul petrolier de la Hamrin. Pentru ca Rompetrol a mai efectuat foraje petroliere in zona si are utilaje specificice chiar in Irak, grupul petrolier vizeaza efectuare de foraje in zonele Subha - Luhais, Rumaillak, Saddam si Baj Hassan. Rompetrol mai este interesat si de dezvoltarea proiectelor care vizeaza efectuarea de lucrari pe partea de reparatii si reabilitarea conductelor de transport petroliere (ca subcontractori) si punerea in productie a puturilor petrolifere din zona. Rompetrol are in Irak in acest moment patru instalatii de foraj petrolier in zona Tikrit si Baj Hassan.

33 MILIARDE DE DOLARI

Valoarea totala a proiectelor economice pentru reconstructia Irakului se ridica la o suma de peste 33 miliarde de dolari. "Toate tarile care sunt prietene cu Irakul, asa cum este cazul Romaniei, trebuie sa aiba posibilitatea de a concura si de a participa la astfel de proiecte", a declarat John Negroponte, ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Irak. Iniante de evenimentele din Golf, Irakul era un partener traditional al Romaniei. Totodata, in perioada 1995-2003, in cadrul programului international umanitar "Petrol pentru hrana", companiile romanesti au beneficiat de circa 45 de contracte in valoare de aproape 100 de milioane de dolari.
×
Subiecte în articol: economic irak