x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tencent, gigantul tehnologiei chineze, care detroneaza Facebook!

Tencent, gigantul tehnologiei chineze, care detroneaza Facebook!

21 Noi 2017   •   18:50
Tencent, gigantul tehnologiei chineze, care detroneaza Facebook!

Capitalizarea bursiera a grupului chinez Tencent a atins, marti, o cifra record, detronandu-i, astfel, pe americanii de la Facebook si intrand in topul celor mai mari cinci companii cotate din lume: alaturi de Baidu si Alibaba, el intruchipeaza ascesiunea mastodontilor tehnologici fata de Silicon Valey.

 

Operatorul de jocuri video si a unui serviciu de mesagerie extrem de popular WeChat, omniprezent in China, Tencent se ridica la nivelul rivalilor californieni: marti, el a devenit primul grup tehnologic din Asia care "cantereste" peste 500 de miliarde de dolari. La Bursa din Hong Kong, titlurile sale au afisat anul acesta un salt de 130%, iar recenta publicare a ultimelor rezultate trimestriale anunta cea mai semnifictiva crestere a veniturilor sale din ultimii sapte ani.

Rezultatul: valoarea de piata a Tencent a atins, marti, 523 miliarde de dolari, un pic peste cele 519 miliarde ale Facebook. Acest avans a permit grupului sa intre in clasamentul celor mai mari companii cotate din lume, dupa Amazon, Microsoft, Alfabet, dar departe de liderul absolut, Apple, cu peste 870 de milarde de dolari.

In China, reteaua americana de socializare este blocata, practic, pe internetul local prin intermediul unei cenzuri draconice, ceea ce lasa spatiu de de manevra pentru WeCHiat. Serviciul ofera cam aceleasi servicii ca si Facebook: comunicare, schimb de fotografii si inregistrari video, acces la jocuri, la surse de informare, mesaje.... Dar el integreaza si un sistem de plata electronica extrem de utilizat, ce permite achitarea facturii de cumparaturi prin scanarea unui cod de bare sau transfer de bani cu ajutorul unei aplicatii. 

Dar, dincolo de aceste facilitati, jocurile video au fost cele care au atras cei mai multi clienti, de un succes incredibil bucurandu-se "Honour of Kings". Iar analistii sunt de parere ca ascensiunea Tencent va continua, cu noile jocuri anuntate pentru anul viitor. Numai in ulitmul trimestru, incasadrile din spoturile publicitare au crescut cu 50%, acelasi ritm ca la Facebook.

Pe acest fundal, averea directorului general al Tencent, Ma Huateng, a intrecut-o pe cea a fondatorilor Google, Larry Page şi Sergey Brin, conform datelor Forbes. Potrivit aceteia, omul de afaceri chinez detine 48,3 miliarde de dolari, devenind al nouălea cel mai bogat om din lume.

×