x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tot la stat este cel mai mare jaf pe bani publici

Tot la stat este cel mai mare jaf pe bani publici

de Adrian Stoica    |    04 Feb 2016   •   15:15
Tot la stat este cel mai mare jaf pe bani publici

Abaterile financiar-contabile în zona administraţiei publice s-au ridicat în 2014 la 22,74 miliarde de lei (5,1 mld. euro), adică 10% din bugetul general consolidat, potrivit raportul pe 2015 al Curţii de Conturi, dat publicităţii recent. Prejudiciile financiare au fost evaluat la 1,76 miliarde de lei (395,7 milioane de euro).

Pe lîngă neregulile-financiar contabile, care s-au ridicat la 22,74 miliarde de lei, acestea au avut ca efect şi neîncasarea unor venituri bugetare, impactul financiar fiind calculat la 3,6 miliarde lei (812,9 milioane euro).

Raportul atrage atenţia că în zona administraţiei banii publici sunt irosiţi din cauza unui management ineficient şi uneori incorect al fondurilor. Curtea a formulat 127 de sesizări către organele de urmărire penală.

Destule probleme şi la instituţiile centrale

Nci la nivelul instituţiilor centrale şi ministerelor lucrurile nu arată prea bine, valoarea prejudiciilor identificate de Curte ridicându- se la 1.761,12 milioane lei (395,76 milioane euro).

Cele mai frecvente abateri şi nereguli care, în ciuda faptului că sunt identificate de Curtea de Conturi an de an, au continuat şi în 2014 sunt următoarele:

-efectuarea de cheltuieli de personal neprevăzute de legislație (276 milioane lei);

-efectuarea de cheltuielilor bugetare ilegale (145 milioane lei);

-cheltuieli supraevaluate sau majorate nejustificat (138 milioane lei);

-efectuarea de plăți pentru produse nelivrate, lucrări neexecutate sau servicii neprestate (113 milioane lei);

-efectuarea de plăți fără documente justificative (38 milioane lei);

-neurmărirea sau urmărirea defectuoasă a obligațiilor asumate de cumpărători prin contractele de privatizare (15 milioane lei);

Abateri, inclusiv la ANAF

Printre bilele negre pe care raportul le reţine în dreptul Fiscului se numără neidentificatrea contribuabililor care au realizat venituri peste plafonul de scutire la plata TVA, dar care nu s-au înregistrat (339 milioane lei); nu a inclus în programul de control toți agenții economici care au efectuat achiziții de la furnizori declarați inactivi; neidentificarea contribuabililor declarați inactivi, dar care au desfășurat în continuare activități economice (creanțe estimate la 225 milioane lei) etc.

×