x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tribunalul Hunedoara se va pronunţa astăzi asupra insolvenţei cerute de CE Hunedoara

Tribunalul Hunedoara se va pronunţa astăzi asupra insolvenţei cerute de CE Hunedoara

de Adrian Stoica    |    07 Ian 2016   •   09:30
Tribunalul Hunedoara se va pronunţa astăzi asupra insolvenţei cerute de CE Hunedoara
Sursa foto: SORIN BLADA/ROMPRES/

Tribunalul Hunedoara a hotărât ieri să amâne pentru astăzi judecarea solicitării de intrare voluntară în insol¬vență depuse de către Complexul Energetic Hunedoara la sfârşitul anului trecut. Cererea va fi conexată la dosarul în care 18 creditori ce dețin creanțe asupra companiei de stat ceruseră deja intrarea acesteia în insolvenţă.

Avocatul Remus Borza, prin firma Euro Insol, are toate şansele să fie numit de către instanţa judecă¬torească administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), acestă numire fiind solicitată de conducerea comple¬xului. Consiliul de Administraţie al CEH a luat decizia să ceară intrarea în insolvenţă a produ¬cătorului de energie pentru ca acţionarul majoritar, statul român, prin Ministerul Energiei, să poată păstra controlul asupra deciziilor referitoare la activitatea acestuia, în condiţiile în care lista creditorilor care cereau în instanţă insolvenţa a crescut permanent în ultimul an. O situaţie extrem de grea, care ar putea duce chiar şi la falimentul complexului, după cum recunoştea şi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, dar de care s-ar face vinovată şi politizarea excesivă a conducerii unităţii, încă de la înfiinţarea sa în 2012, susţin sindicaliştii. Preşe¬dintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH, Petre Nica, susţine că intrarea în insolvenţă şi poate chiar falimentul erau previzibile încă de la înfiinţarea complexului pentru că acesta a fost pus să func¬ţioneze pe o piaţă care respectă reguli şi directive europene care au la bază mixul energetic. „Suntem singura ţară din Europa care nu a reuşit să-şi creeze un mix energetic, motiv pentru care producătorii de energie pe bază de combustibili fosili se află într-o situaţie dificilă”.

Ultimele sforării pe plan local
Numirea firmei Euro Insol ca administrator special, firmă care este şi administrator special la compania Hidroelectrica, este văzută ca o şansă pentru salvarea complexului atât de conducere, cât şi de sindicalişti. Totuşi, susţine preşedintele Sindicatului Muntele, grupurile de interese, care au căpuşat ani de zile complexul, încearcă, pe ultima sută de metri, tot felul de sforării pentru a împiedica această numire. „Mafia locală vrea numirea ca adminis¬trator a unei firme din rândul celor locale, astfel încât să se asigure că nu pierde contractele bănoase”, ne-a declarat Petre Nica.

Restructurarea, o necunoscută
Odată cu intrarea în insol¬venţă a complexului, administra¬torul special va trebui să prezinte un program de reorganizare care să asigure salvarea de la faliment a CEH. În acest moment există un program de restructurare, realizat de către Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), care prevede, în esenţă, spargerea complexului în două entităţi ce vor fi create în jurul termocentralelor Mintia şi Paro¬şeni. Ambele termocentrale au însă probleme. La unitatea de la Mintia sunt mult întârziate inves¬tiţiile pe partea de mediu şi ea riscă să fie închisă în 2018 dacă nu rezolvă până atunci aceste probleme. Din punctul de vedere al investiţiilor, termocentrala de la Paroşeni stă bine, dar din 2016 an se va începe rambursarea creditelor contractate pentru modernizare, circa 150 de mili¬oane de dolari. Dacă aceste costuri suplimentare vor fi prinse în costul de producţie al energiei, atunci acesta va ajunge la 350 lei/MWh, ceea ce înseamnă direct falimentul pentru Paro¬şeni. Complexul asigură în acest moment circa 5% din producţia de energie electrică a ţării.

La începutul lunii de-cembrie a anului trecut, Ministerul Mediului a amendat CE Hunedoara cu suma de 588 milioa¬ne lei pentru îndeplini¬rea cu întârziere a obligaţiilor de achiziţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) impuse de legisla¬ția europeană şi româ¬nească. De asemenea, Garda de Mediu dispu¬ne suspendarea activită¬ţii la termocentralele Mintia şi Paroşeni pentru neîndeplinirea standardelor de mediu.


La mijloc sunt datorii de peste 350 de milioane de lei, viitorul a 6.300 de angajaţi şi siguranţa sistemului energetic naţional.
 

×