x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie TVA de 9% la alimente, de la 1 iunie, producătorii anunţă scăderi de preţuri. Reducerea TVA ne măreşte veniturile

TVA de 9% la alimente, de la 1 iunie, producătorii anunţă scăderi de preţuri. Reducerea TVA ne măreşte veniturile

de Alina Botezatu    |    07 Apr 2015   •   22:10
TVA de 9% la alimente, de la 1 iunie, producătorii anunţă scăderi de preţuri. Reducerea TVA ne măreşte veniturile

Salariaţii vor rămâne în portofele cu 80 de lei şi pensionarii cu 40 de lei, prin reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%.

Românii dau pe alimente aproximativ 32% din venituri, conform datelor oferite de Guvern, ceea ce înseamnă 554 de lei la un salariu mediu net de 1731 lei şi 275 de lei la o pensie medie de 860 de lei. Calculele arată că reducerea TVA cu 15 procente echivalează cu o mărire netă de 80 de lei pentru salariul mediu şi cu o majorare de 40 de lei a pensiei. Oamenii vor avea această diferenţă de bani în buzunar din iunie. Mai exact, reprezentanţii patronatelor din industria alimentară spun că reducerea TVA-ului cu 15% se va vedea la preţuri încă din prima lună de aplicare a măsurii. 

Executivul a decis, în şedinţa de ieri, să reducă, de la 1 iunie, TVA-ul de la 24% la 9% pentru toate alimentele, inclusiv pentru băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică. Premierul Victor Ponta a spus că s-a luat această decizie, deoarece impactul negativ la buget poate fi compensat deja. Astfel, în primele trei luni, banii în plus la buget au fost cu 5,4 miliarde de lei peste cei încasaţi. Pe de altă parte, scăderea TVA-ului la alimente va micşora veniturile la bugetul de stat cu aproape 5 miliarde de lei, în a doua parte a anului, au anunţat Finanţele. Pentru a lua această decizie, Guvernul s-a consultat cu BNR, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, ultimele două nu şi-au dat încă acordul.

Pe lângă această reducere, Ponta a menţionat că va susţine ca, de la 1 ianuarie 2016, cota standard de TVA să fie micşorată de la 24% la 20% pentru restul produselor şi serviciilor. În aceste condiţii, cota medie de TVA ar ajunge la 17,5%, de la începutul anului viitor, pentru că alimentele reprezintă mult din coşul de consum, a mai spus premierul.

Primul proiect de reducere a cotei TVA pentru alimentele de bază a fost depus la Parlament în  anul 2006 de către Dan Voiculescu, preşedintele fondator al PC. “Reducerea TVA la alimentele de bază este o măsură vitală pentru combaterea economiei subterane, încurajează consumului și asigură dreptul fundamental la hrană pentru milioane de români care se zbat zilnic pentru hrană”, a explicat Voiculescu, în urmă cu 9 ani.

×