x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii 7 din 9 asigurători prinşi cu ocaua mică la preţul RCA

7 din 9 asigurători prinşi cu ocaua mică la preţul RCA

de Adrian Stoica    |    25 Feb 2016   •   15:12
7 din 9 asigurători prinşi cu ocaua mică la preţul RCA
Sursa foto: Stockernumber2/Getty Images/iStockphoto

Din cele nouă societăţi de asigurare care vând poliţe RCA, şapte trebuie să-şi revizuiască tarifele, dar nu este exclus ca şi celelalte două să fie în aceeaşi situaţie după ce vor fi finalizate controalele. ASF le-a dat termen 30 de zile.

Societăţile de asigurare Generali, Groupama, Allianz-Ţiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins sunt obligate de ASF să reanalizeze tariful RCA şi modalitatea de calcul al acestuia. La Carpatica Asig şi City Insurance, controalele nu au fost încă finalizate. Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât ca societăţile în cauză „să reanalizeze metodele actuariale şi ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA, să justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi să notifice la ASF noile tarife rezultate împreună cu notele de fundamentare şi bazele de date utilizate pentru calcule“. ASF spune că în urma acţiunilor de control s-au constatat o serie de abateri, precum: utilizarea unor segmente de risc pentru care asigurătorii nu au prezentat valori estimate ale frecvenţei daunelor sau ale daunei medii, utilizarea unor segmente de risc neomogene, probleme legate de calitatea şi corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnică rezul-tată din calculul actuarial.

Prima medie pentru poliţele încheiate în ianuarie 2016, pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane, a înregistrat o creştere de 42%, faţă de iunie 2015. Aceste date rezultă din raportărilor transmise ASF de societăţile de asigurare.
 

×
Subiecte în articol: rca