x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Cum să ne păstrăm în siguranţă economiile

Cum să ne păstrăm în siguranţă economiile

de Daniela Ivan    |    16 Sep 2015   •   21:21
Cum să ne păstrăm în siguranţă economiile

Pentru omul simplu devine din ce în ce mai greu să-şi ţină în siguranţă economiile şi să nu piardă bani, după ce băncile au început să dea dobânzi real negative la depozite. Nici analiştii financiari nu prea ştiu ce să ne sfâtuiască având în vedere perioada tulbure prin care trece omenirea.

Banii în acest moment se fac pe burse, dar în această aventură se pot încumeta numai investitorii activi, experimentaţi, care se mişcă repede, vând şi cumpără acţiunile la momentul oportun. „ Preţul acţiunilor pe burse este supraevaluat, ne aflăm în faţa unei bule speculative alimentată de drogul banilor mulţi şi ieftini creat de băncile centrale. Ce urmează? Sincer, este greu de spus. Mă amuză analizele primite de la nume mari de bănci din piaţă care încearcă să anticipeze evoluţiile viitoare ale acţiunilor la burse. Cum poţi să faci aşa ceva când joci într-un scenariu în premieră “, a declarat Radu Crăciun, economist-şef BCR şi preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari din România. Deci, dacă aţi strâns cu greu nişte bani pentru vremuri grele, pentru bătrâneţe, nu este indicat să-i investiţi la bursă, sunt vremuri dificile şi puteţi să-i pierdeţi foarte uşor. Este mult mai bine să aveţi o parte din bani plasaţi în depozite bancare şi o parte mai mică în fonduri mutuale sau eventual în acţiuni. Pe Bursa de la Bucureşti, anul trecut, indicele BET-TR, care arată evoluția cotațiilor celor mai lichide 10 acțiuni listate, a crescut cu 14,4%.

Fonduri mutuale, o alternativă la depozite

Cei care nu au timp sau nu au cunoştinţele necesare pentru a-şi plasa banii în acţiuni sau alte instrumente financiare pot apela la fondurile mutuale. Este suficient să te duci la bancă ca şi cum te-ai duce să-ţi faci un depozit şi să-ţi alegi fondul la care vrei să-ţi depui banii. Există mai multe tipuri, după nivelul de risc. Fonduri monetare (investesc preponderent în depozite bancare şi obligaţiuni), fonduri de acţiuni (investesc minim 85% din active în acţiuni), fonduri de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix (investesc minim 90% din active în instrumente cu venit fix) şi fonduri mixte (investesc intr-un mixt de instrumente). În România, există in prezent 96 de fonduri deschise, potrivit Asociaţiei Administrartorilor de Fonduri din România. Cele mai mari câştiguri, dar şi cele mai mari pierderi în ultimele 12 luni au fost date de fondurile de acţiuni. Câteva dintre ele au reuşit să obţină cîştiguri care trec de 16%, dar altele au pierdut şi peste 80%. Cel mai puţin riscante au fost fondurile de obligaţiuni şi venituri fixe din care unele au reuşit să aducă venituri de 15%, dar pierderile celor care nu au mers bine nu au trecut de 6-7%. Problema fondurilor mutuale este că nu sunt garantate de stat precum depozitele bancare.



„Primul pas e să începem să economisim şi să nu ţinem toţi banii în acelaşi coş. Ideea e de diversificare, să ai şi depozite la banca şi fonduri mutuale,eventual şi acţiuni la Bursă. Dacă se strâng sume mai mari este de luat în calcul şi o investiţie imobiliară ”
Radu Crăciun, preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari



Dobânzile la economii au ajuns sub un sfert din cât erau în urmă cu cinci ani, având în vedere că în 2010 randamentul unui depozit bancar pe 3 luni era 8%, iar acum, este sub 2%, la unele bănci chiar sub 1%.


Depozitele bancare nu mai oferă dobânzi care să înmulţească banii, ba chiar aduc pierderi pentru sume mici.






 

×