x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Statul nu se mai poate împrumuta ieftin

Statul nu se mai poate împrumuta ieftin

de Daniela Ivan    |    23 Noi 2016   •   19:55
Statul nu se mai poate împrumuta ieftin
Sursa foto: DIANA OROS

Ministerul Finanţelor a avut dificultăţi la ultimile cinci licitaţii de titluri de stat pentru obligaţiuni cu scadenţă mai mare de 27 de luni, semn că bancherii consideră că datoria guvernamentală a statului român este aproape de pragul critic. În plus, estimările analiştilor arată că deficitul bugetar va sări în 2017 de 3,5%, ceea ce va adânci şi mai mult datoria publică. Anul electoral, lipsa unei schiţe de buget pentru 2017, problemele externe, dar şi supraexpunerea excesivă a băncilor locale faţă de stat sunt argumente pentru care bancherii vor să-şi ia măsuri de precauţie şi forţează majorarea dobânzilor.

Datoria publică a statului român a ajuns în luna august la 312,264 miliarde de lei (69,4 miliarde de euro ), potrivit ultimelor date publicate de Ministerul de Finanţe. Suma reprezintă 41,8% din PIB, iar procentul se apropie de valoarea limită de 45% din PIB. Numai în primele opt luni ale acestui an datoria a crescut cu 1,3 miliarde de euro, bani care s-au dus în finaţarea deficitului bugetar, dar şi în rostogolirea vechilor datorii.

Finanţele rezistă. Să vedem cât timp

De două săptămâni, asistăm la un război al nervilor între bănci, care forţează creşterea dobânzilor la titluri de stat, şi Ministerul de Finanţe care a refuzat să se împrumute în condiţiile cerute de bancheri. Luni, 21 noiembrie, statul nu a reuşit să plaseze emisiunea de obligaţiuni programată, în valoare de 500 de milioane de lei, pe cinci ani. Băncile au suprasubscris oferta şi au transmis cereri în valoare de peste 554 milioane de lei, la o dobândă medie de 2,5% pe an, dar Finanţele nu au acceptat. Ultima licitaţie (24 octombrie) cu scadenţă în 2021 a fost adjudecată la un randament mediu de 2,14%, iar precedenta din data de 12 septembrie la un randament mediu anual de 2,12%

Statul nu a reuşit să vândă integral nicio obligaţiunile din emisiunea de joi, 17 noiembrie, şi a atras doar 154 de milioane de lei din cei 300 de milioane de lei planificaţi, pe şapte ani şi jumătate, la un randament mediu de 3,13% pe an. Ministerul de Finanţe a revenit vineri, 18 noiembrie, şi a încercat cu o emisiune suplimentară de obligaţiuni în valoare de 45 de milioane de lei, dar tot nu a reuşit. La licitaţia precedentă, din 19 octombrie 2016, cu scadenţă tot 2024, Finaţele au luat 283 de milioane de lei la un randament mediu anual de 2,86, iar pe 30 martie au luat 500 de milioane de lei la un randament mediu anual de 2,66%.

Dobânzi în creştere şi pe termene scurte

Nici la împrumuturile cu scadenţe mai scurte lucrurile nu au mers prea bine. Luni, 14 noiembrie, Ministerul Finanţelor Publice a atras de la bănci, doar 160 de milioane de lei, sub suma programată, printr-o emisiune de obligaţiuni pe doi ani şi trei luni, la un randament mediu de 1,36% pe an. Valoarea emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în sumă de 542 milioane de lei. La licitaţiile anterioare, dobânzile au fost mai jos. Pe 31 octombrie, statul a luat 600 de milioane de lei la un randament mediu de 1,22%, iar pe 26 septembrie a luat 500 de milioane de lei la un randament mediu anual de 1,39%. Marţi, 15 noiembrie, Finaţele nu au reuşit să plaseze nici emisiunea suplimentară de obligaţiuni, în valoare de 60 de milioane de lei, aferentă sesiunii de luni.

Ministrul de Finanţe, Anca Dragu, şi-a propus să atragă trei miliarde lei în luna noiembrie prin licitaţii de titluri de stat. Nu a reuşit să atragă sumele planificate, însă nu a cedat presiunilor exercitate de bănci încercând să arate că nu are nevoie urgentă de bani.

×