x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Utilizarea cardurilor reduce economia subterană

Utilizarea cardurilor reduce economia subterană

de Daniela Ivan    |    17 Iun 2014   •   22:40
Utilizarea cardurilor reduce economia subterană
Sursa foto: Thinkstock
Reprezentanţii companiilor de carduri propun acordarea de stimulente pentru plăţile cu cardul în sectoarele campioane la evaziune fiscală
Creşterea valorii plăţilor electronice cu 10% pe an, timp de patru ani consecutiv, determină reducerea economiei subterane cu până la 5%. Reprezentanţii Visa Europe propun ca măsură pentru creşterea nivelului de colectare a TVA  acordarea unor stimulente fiscale pentru plăţile cu cardul efectuate în anumite sectoare economice, campioane la evaziune fiscală. Directorul regional pentru România şi Croaţia, Visa Europe, Cătălin Creţu, a numit sectoarele în care decalajul TVA (diferenţa dintre TVA colectată şi TVA teoretică, inclusiv economia informală) este foarte mare, respectiv hoteluri, unde decalajul TVA este de 98%, jocuri de noroc şi pariuri – 97%, activităţi sportive, recreative şi distractive – 95% şi activităţi asociative diverse – 92%. Directorul Visa Europe a mai spus că reducerea economiei subterane cu 5%, precum şi creşterea la 40% a gradului de colectare a veniturilor la PIB în decurs de patru ani reprezintă principalele ţinte stabilite prin Strategia Naţională de încurajare şi promovare a plăţilor electronice cu cardul.

Un alt obiectiv al strategiei îl reprezintă economisirea unui miliard de lei în distribuţia beneficiilor sociale, în cinci ani. ”Plata pensiei prin mandat poştal costă de şapte ori mai mult decât printr-un cont bancar”, a explicat Creţu.

Comisionul pentru plata prestaţiilor sociale prin mandat poştal este limitat la 1%, iar pentru transferul în cont bancar comisioanele sunt limitate la 0,1-0,15%.

În privinţa plăţii impozitelor şi taxelor cu cardul, Cătălin Creţu susţine că, dacă acestea ar ajunge la 30%, s-ar realiza economii de aproximativ 23 de milioane de lei, respectiv 5% din cheltuielile estimate. De asemenea, sumele încasate ar creşte cu peste 750 de milioane de lei, respectiv 28% din veniturile încasate din taxe şi impozite locale. De asemenea, pentru realizarea de economii la bugetul de stat şi creşterea încasărilor, Visa propune plata prestaţiilor sociale prin cont bancar, realizarea cheltuielilor cu deplasările în interes de serviciu cu cardul şi promovarea plăţii cu cardul la achiziţionarea de bunuri şi servicii de către populaţie pentru creşterea gradului de colectare a TVA.


×