x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Jumătate dintre români vor să facă economii în acest an

Jumătate dintre români vor să facă economii în acest an

01 Feb 2021   •   12:31
Jumătate dintre români vor să facă economii în acest an
Sursa foto: observator.tv

Circa 46% dintre români vor să facă pună bani deoparte în acest an, procentul fiind în creștere comparativ cu 33% în 2020. Motivul pentru care aceștia vor să-și limiteze cheltuielile se regăsește în așteptările pesimiste în privința evoluției economiei, arată un sondaj IRSOP.

"Românii pun frână la consum. Numai 31% spun că anul trecut au cheltuit ceva mai mult decât în alţi ani, 47% au cheltuit cam la fel, iar 22% mai puţin. În acest an, 41% cred că vor cheltui mai mult, 38% la fel ca anul trecut, iar 19% mai puţin.

Când vorbesc despre cheltuieli, oamenii includ atât cheltuielile necesare, cât şi pe cele discreţionare, pe care toţi le facem din venitul disponibil, după ce achităm obligaţiile curente. Înseamnă că atunci când cred că vor cheltui mai mult în viitor, ei presupun şi o posibilitate de scumpire a vieţii.

De altfel, 55%  cred că în 2021 cheltuielile lor necesare sau zilnice vor fi ceva mai mari, 33% se aşteaptă că vor fi cam la fel şi numai 10% au motive să creadă că vor fi mai mici. Frânarea consumului se vede cel mai bine la cheltuielile discreţionare", arată cercetarea.

Prin urmare, 37% vor să-și petreacă în acest an concediul în țară, 32% vor să cumpere măcar un produs de folosință îndelungată pentru casă, iar 37% vor să-și renoveze casa. 

În schimb, doar 19% vor să meargă în vacanță peste hotare, 8% intenționează să cumpere o mașină, 9% speră să achiziționeze o locuință, doar 5% se gândesc să înceapă o afacere și 4% să contracteze un credit. 

Scăderea consumului va fi benefică pentru inflație dar va frâna redresarea economiei. În plus, oamenii se așteaptă ca produsele să se scumpească. Această concluzie contrazice părerile analiștilor  care cred că relaxarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus va duce ela creșterea cheltuielilor și va mări inflația. 63% se așteaptă la creșteri semnificative de prețuri, iar 30% consideră că scumpirile vor  fi ponderate.

Din păcate, 55% dintre români cred că veniturile lor nu vor crește în acest an, 17% cred că vor fi mai mici, și doar 27% au speranța ca vor câștiga mai mult. 

Mai mult, 69% se așteaptă că nivelul de trai le va scădea, iar 21% se așteaptă la un nivel de viață stabil. 

"Dacă anticipaţiile despre preţuri, venituri şi bunăstare sunt pesimiste oamenii îngustează plaja de scopuri investiţionale, reduc cheltuielile la toate nivelurile de preţ şi încearcă să economisească mai mult. Vestea bună e că scade pericolul de inflaţie. Vestea mai puţin bună este că economia în ansamblu începe să sufere din lipsă de cerere", precizează studiul.

Sondajul a fost efectuat în perioada 18-28 ianuarie 2021, pe 810 persoane care au fost intervievate telefonic. 

 

×
Subiecte în articol: economii