x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Radu Rey

Astăzi e ziua ta: Radu Rey

de Ramona Vintila    |    17 Sep 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta: Radu Rey
Sursa foto: /Agerpres

Prof. univ. dr Radu Rey, specialist de calibru mondial, preşedintele Forumului Montan din România, şi-a pus viaţa în slujba munţilor României. Astăzi împlineşte 70 de ani. La mulţi ani!



"Ultimii mei 40 de ani au fost consacraţi problematicii extraordinare a Carpaţilor României, care m-a absorbit cu totul. Până în 1989, într-un regim politic înverşunat împotriva proprietăţii private, esenţa lucrurilor se regăsea în clarificarea elementelor de specificitate montană şi constituirea unui concept care să prevină ameninţarea cu colectivizarea zonelor montane. După 1990, eforturile s-au concentrat pentru ideea de dezvoltare durabilă specifică, urmând modele europene de succes, cu atenţie specială asupra protejării mediului montan şi valorificării resurselor, conservând valorile tradiţionale.

O mare parte din viaţa mea s-a consacrat cercetând realităţile, tradiţiile, particularităţile economice, sociale, culturale din zonele de munte europene. Am scris cărţi, ca «Viitor în Carpaţi» şi «Civilizaţie montană», care au avut un mare impact naţional şi internaţional. Alte lucrări, sute de articole, filme, emisiuni radio-tv, conferinţe etc. Am fondat, ajutat de colaboratori devotaţi, primele instituţii consacrate zonelor de munte din ţara noastră: Comisia Zonei Montane din România (1990), Agenţia Naţională a Zonei Montane (1994), Institutul de Montanologie - Sibiu (1991), Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi - CEFIDEC Vatra Dornei (1994) şi organizaţiile neguvernamentale - Forumul Montan din România (2002), Asociaţia Naţională pentru Dezvoltare Rurală Montană - ROMONTANA (2000), Federaţia Agricultorilor de Munte - Dorna (1993).

Am contribuit semnificativ la instruirea a sute de specialişti pentru ruralul montan şi câteva mii de studenţi şi tineri agricultori de munte. Am fost secretar şi consilier de stat, director şi director general în Ministerul Agriculturii şi opt ani vicepreşedinte al Asociaţiei europene a zonelor de munte EUROMONTANA, unde am rămas ca senator «ad vitam». Sunt autorul principal al «Strategiei de dezvoltare durabilă a zonei montane» şi mai ales a primei «Legi a muntelui» din România (2004) şi a treia din Europa, după Italia şi Franţa, profesor universitar doctor honoris cauza, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi director, CS1 al Centrului de Economie Montană/INCE - Academia Română şi preşedintele Forumului Montan din România.

Aşa m-au prins, pe nesimţite, cei 70 de ani, alături de soţia şi cei doi fii ai mei. Mi-aş dori să apuc să văd, cât mai curând, adoptarea la nivelul Uniunii Europene şi la nivel naţional a unei «politici montane» distincte, bazată pe dreptul la diferenţă. Şi să finalizez «Tratatul de Montanologie». Din amintirile frumoase pe care le-am trăit voi consemna perioada bursei de studii în economie rurală montană de la Universitatea din Innsbruck - Tirol; momentul primei expoziţii agro-pastoral-turistice din România (1985) - Vatra Dornei, pe care am organizat-o ca replică a proprietăţii private faţă de sistemul colectivist; momentul acordării premiului pentru «Proiectul Carpaţi» la Camonix - Franţa, Consiliul Europei (1994) a fost special.

Astăzi, la 70 de ani, mi-e mereu dor de munte, de ţăranii mei şi frumoasele lor tradiţii, de turmele de pe pajişti, de o Românie remoralizată şi prosperă, de prietenii mei întru mai binele din Carpaţi - care au plecat din lume..."

×
Subiecte în articol: calendar