x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Banu Tau Vama Arad, pusa sub sechestru

Vama Arad, pusa sub sechestru

12 Mai 2005   •   00:00

Vama Arad, una dintre cele mai importante porti comerciale ale tarii de la granita de Vest, sta sa pice prada, cu tot cu birouri, calculatoare si masini, unuia dintre producatorii interni de tutun. Si asta, din cauza aplicarii dupa ureche a normelor vamale taman de vamesii locali si sefii de la Bucuresti.

  • de DANIELA DUMITRESCU, GABRIEL BURLACU
  • BANU"" TAU
  • AMENINTAREA BOSULUI. Diaconu zice ca pixul pentru sanctiuni e la el. Asta inseamna ca va trebui sa se autosanctioneze
    Pe cand era adjunctul directorului general al Vamii (n.r. - Nini Sapunaru), Gelu Stefan Diaconu si-a faultat pur si simplu proprii colegi de la Vama Arad, dand dreptate societatii V Tabac Romania SA in privinta taxelor vamale mai mici pe care aceasta trebuia sa le plateasca pentru importurile de tutun. Considerand ca au fost pacaliti, actionarii unguri ai firmei vor acum inapoi taxele vamale pe care le-au platit statului. Dupa aproximativ patru ani de procese, sechestrul obtinut in Justitie in martie 2005 de societate obliga in prezent statul la daune financiare care se ridica la peste 23 miliarde de lei. Cum suma nu pare una de-aici, de-colo, Directia Generala a Vamilor se vede pusa in situatia de a nu putea achita datoria intr-o singura transa. Nu de alta, dar Guvernul nu a prevazut in bugetul Vamii pentru acest an fonduri speciale destinate acoperirii gafelor sefilor acestei institutii. Astfel, sustin surse avizate din interiorul institutiei vamale, tinta maghiarilor de la V Tabac pare sa fie chiar imobilul Vamii, unul recunoscut pentru luxul opulent in care statul a investit miliarde de lei. Oricum am privi situatia, perdantul final din aceasta afacere nu va fi nici seful Directiei Generale a Vamilor, care nu va pati nimic pentru ca este sef, si nici Guvernul, ci contribuabilul de rand, asupra caruia se rasfrange, ca de obicei, orice efort bugetar mai consistent. Si ca sa mai indulcim putin amarul pricinuit de bataia de joc la care este supus banul public, trebuie sa precizam faptul ca, in trei ani, o data cu intrarea in UE, intre Romania si Ungaria nu se va mai face vamuire, iar sediul Vamii oricum nu-si va mai avea rostul acolo. Asa ca Dumnezeu cu el!

    PRIMA CERERE. In ianuarie 1999, SC V Tabac Romania SA solicita Directiei Regionale Vamale Arad eliberarea unei autorizatii de "perfectionare pasiva", document aferent operatiunilor de prelucrare a tutunului in afara tarii. Firma exporta temporar tutunul uscat in Ungaria, unde era prelucrat de partenerul extern, V Tabac Satoraljaujhelyi Dohanygyar RT, si importa tocatura de tutun. Fiecare marfa vamuita trebuie, potrivit legii, sa suporte taxele de rigoare conform unui cod corespunzator pozitiei tarifare din Tariful Vamal al Romaniei. Astfel, in cererea ei, firma V Tabac instiinteaza Vama Arad ca operatiunile comerciale cu partenerul din Ungaria urmau sa se vamuiasca initial sub Codul 24.01 pentru tutunul brut si 24.03 pentru tutunul prelucrat. Conform Tarifului Vamal, marfurile incadrate la Codul 24.01 suportau taxe vamale de 25%, iar marfurile cu Codul 24.03 suportau taxe vamale de 98% din valoarea marfii. Operatiunile de import-export au fost astfel desfasurate pe durata unui an intreg, adica pana la sfarsitul lui 1999.

    MACAZ SCHIMBAT. O data cu schimbarea diriguitorilor politici ai institutiei vamale, pe fotoliul plusat de director general vazandu-se Nini Sapunaru, in 2000, aceeasi societate solicita Directiei Generale a Vamilor punctul de vedere asupra marfii in cauza. Mana dreapta a sefului Vamii, Gelu Stefan Diaconu raspunde: "Mentionam ca tutunul care a fost supus operatiunilor tehnologice de taiere si fermentare, destinat fabricarii tigarilor si tigaretelor, dar care in acest stadiu nu poate fi consumat ca atare, este clasificat la pozitia tarifara de 24.01. (…) Tutunul care a fost supus operatiunilor de taiere si fermentare, care, in acest stadiu tehnologic, poate fi consumat ca atare (…) este incadrat la pozitia tarifara 24.03. Stabilirea codului tarifar se face in functie de caracteristici". In baza acestui raspuns, SC V Tabac Romania cere Directiei Regionale Vamale Arad modificarea Codului de tarifare din 24.03 in 24.01, anexand raspunsul dat de Diaconu. Vama Arad ii aproba modificarea solicitata.

    BAJBAIALA VAMALA. In iulie 2000, V Tabac Romania contesta incadrarea tarifara 24.03 cuprinsa in declaratiile vamale de import in perioada 29.06.1999- 18.07.2000 si cere recalcularea drepturilor vamale si restituirea taxelor vamale incasate. Vama Arad ii raspunde ca bunurile au fost vamuite in baza declaratiilor vamale initiale ale importatorului contestatar si ca termenul legal de contestare a trecut de mult. In timpul razboiului dintre vamesi si firma particulara de tutun, DGV emite o circulara catre toate directiile regionale vamale in care se prezinta normele Comitetului Sistemului Armonizat al Organizatiei Mondiale Vamale, conform careia "tutunul taiat, nearomatizat, destinat fabricarii tigaretelor se clasifica la pozitia tarifara 24.03". Circulara poarta semnatura lui Gelu Stefan Diaconu, in calitate de director general adjunct al Directiei Generale a Vamilor. In aplicarea circularei, DRV Arad emite o decizie prin care schimba incadrarea tarifara din autorizatia de perfectionare pasiva a V Tabac Romania SA din 24.01 in 24.03.

    BANII INAPOI. Toate aceste bajbaieli vamale sunt taxate de firma particulara de tutun, care da in judecata DRV Arad si DGV, solicitand recalcularea drepturilor vamale, in functie de pozitia tarifara 24.01, si obligarea statului la restituirea sumelor incasate. Urmeaza un proces lung si anevoios. Intre timp, DGV emite o alta adresa prin care o anuleaza pe cea in care domnul Diaconu consfintea incadrarea facuta in 29.11.1999 la Codul tarifar 24.01, revenindu-se la incadrarea de 24.03. Organele de control vamal intocmesc acte constatatoare, stabilind ca incadrarea tarifara corecta este cea de 24.03 pentru perioada in care firma a beneficiat de incadrarea tarifara 24.01. V Tabac Romania SA contesta aceste acte constatatoare la Ministerul Finantelor, pe motiv ca avizele de clasificare transmise de UE si de catre Diaconu in regionalele vamale ar fi trebuit publicate in Monitorul Oficial pentru a putea fi puse in practica. Contestatia este admisa de Directia generala de solutionare a contestatiilor din Ministerul Finantelor, sub semnatura aceluiasi director general adjunct al Vamii, Gelu Stefan Diaconu.
    Cu alte cuvinte, Diaconu centra, Diaconu dadea cu capul!

    CONTROL
    Angajatii Vamii Arad se vad pusi in fata unei situatii neprevazute. Maine-poimaine pot sa-si mute birourile in aer liber. Preblema nu a trecut neobservata Curtii de Conturi, institutie care controleaza modul in care este cheltuit banul public. Potrivit unui comunicat remis redactiei Jurnalului National, institutia ne-a confirmat faptul ca, in aceste zile, inspectorii desfasoara o actiune de control de legalitate la sediul Directiei Regionale a Vamii Arad pentru a elucida cauzele reale ale conjuncturii prezente. Potrivit Curtii de Conturi, controlul de fond urmeaza sa fie finalizat in maximum 20 de zile. In acest timp se va verifica legalitatea operatiunilor de vamuire desfasurate de firma care a obtinut sechestul pe sediul Vamii.

    "Cei care v-au sesizat vor avea de-a face cu mine"

    PRAF SI PULBERE. In urma tirurilor incarcate cu tutun care au iesit prin punctul vamal a ramas un scandal imens
    Ajuns astazi seful plin al Vamii si vicepresedinte al ANAF, Gelu Stefan Diaconu paseaza sechestrul pe Vama si responsabilitatea pentru bajbaiala din vami la capitolul "chestiuni colaterale".

    Gelu Stefan Diaconu: Sesizarea pe care ati primit-o dvs. contine chestiuni de ordin strict tehnic. Ca sa poata fi intelese, trebuie sa aveti oarecare expertiza in domeniu. Se folosesc argumente de ordin strict tehnic si dau asa o nota de veridicitate, cand citesti despre ceva cu care, sa spunem, nu esti familiarizat.

    Jurnalul National: Argumentele de ordin tehnic sunt pasibile de a fi eronate din punctul dvs. de vedere numai pentru ca sunt tehnice?
    Nici n-ar trebui sa va spun eu lucrul asta. Sunt chestiuni deja hotarate in instantele de judecata cu hotarari definitive, irevocabile, executorii si care, din pacate, pun institutia vamala in situatia de a plati sume importante, de ordinul zecilor de miliarde, fara ca noi sa avem o cale de atac. Si aceste sume reprezinta daune, nu neaparat taxe restituite sau actualizari cu indicele de crestere a inflatiei. Sume de natura acestora n-ar fi antrenat raspunderi materiale pentru ca, o data ce banii au fost, sa spunem, in contul bugetului statului si au fost utilizati, nu neaparat indicele de actualizare ar fi de natura imputabila. Dar daunele constatate de instanta de judecata, daune produse in legatura cu activitatea cuiva din sistemul vamal, astea atrag imediat raspunderea materiala. Pentru V Tabac au gresit flagrant…

    Cine a gresit flagrant?
    Conducerea Biroului Vamal Arad, in momentul in care s-au derulat operatiunile. Orice marfa, de la un pix la o camasa, are o incadrare tarifara formata din sase cifre. Aceasta codificare se face in temeiul Legii privind aplicarea Sistemului Armonizat de Codificare si Descriere a Marfurilor. Acest sistem, care are cateva mii de pozitii tarifare, este gestionat de Comitetul Sistemului Armonizat, o organizatie de superspecialisti, care functioneaza in structura Organizatiei Mondiale a Vamilor. Acestia au reuniuni periodice cand analizeaza codificarea. Punem in discutia comitetului daca laptele, care este de culoare alba, mai poate fi codificat cu codul cutare sau il codificam la marfurile de culoare neagra la codul cutare. Si ei decid acolo. Noi, ca semnatari ai acestei Conventii a Sistemului Armonizat, nu facem altceva decat sa le preluam si avem obligatia stipulata prin lege, prin Regulamentul Vamal, sa le publicam in Monitorul Oficial pentru ca agentii economici sa aiba cunostinta ca aceasta codificare s-a schimbat pentru a le declara in Vama cu noua incadrare tarifara. Modificarea acestei incadrari tarifare este importanta pentru ca taxele aplicabile sunt aplicate de la codul tarifar. Pe mine nu ma intereseaza denumirea marfii. Primul lucru si cel mai important este stabilirea incadrarii tarifare. In cazul V Tabac au fost vreo cateva runde de discutii. Va spun, este foarte complicat. Cei care v-au sesizat nu numai ca vor plati cele cateva zeci de miliarde pe care le-a pierdut institutia vamala, ei vor avea de-a face mult si bine cu mine pentru ca s-au amestecat intr-un lucru pe care nu-l stapanesc. Mi se pune la indoiala un background profesional la care tin foarte mult. Eu nu sunt numit aici politic, am muncit pentru asta.

    In momentul in care s-a creat acest litigiu cu V Tabac, s-a discutat in cadrul comitetului de care va vorbeam schimbarea tarifara la produsul tutun. Incadrarea asta tarifara era de 30 sau de 40 de ani. Discutiile au trenat ani buni. La un moment dat, cei de-aici, de la nivelul conducerii Directiei Generale a Vamilor de-atunci, fiind informati despre acele discutii, au trimis o adresa catre Biroul Vamal Arad si au spus: "Dom’le, s-a schimbat incadrarea tarifara la produsul respectiv, tutun". In consecinta, nu se mai taxeaza ca pana acum. Ei nu au asteptat decizia Comitetului Sistemului Armonizat, pe de o parte, pentru ca ea nu fusese emisa si in continuare erau discutii pe aceasta tema la Bruxelles… Ceea ce este si mai grav, in momentul in care au intrat in posesia acelei decizii, trebuia publicata in Monitorul Oficial.

    Cine a semnat adresa care a fost transmisa in vami?
    Adresa s-a semnat la nivelul conducerii Directiei Generale a Vamilor, nu mai stiu de cine, cred ca era un adjunct de-al meu.

    Deci, cel care a semnat hartia se face vinovat de punerea sechestrului pe Vama…
    A, nu, astea sunt lucruri colaterale, care aproape ca nu au importanta. Important este daca cineva este vinovat profesional.

    In momentul in care au trimis acea adresa, le-au blocat operatiunile de vamuire. Dupa mine, un abuz incalificabil. Si i-au hartuit un an, ei (V Tabac) s-au adresat instantelor de judecata, au obtinut hotarari favorabile.

    S-au adresat pe cale de contencios administrativ Ministerului de Finante si acolo eram eu. Au obtinut viza directiei de specialitate din minister, cu viza Directiei Juridice, si era evident abuzul Vamii. Au obtinut solutii favorabile, au stat cu masinile blocate in Vama, au inchis fabrica si acum plateste de la bugetul de stat 30 si ceva de miliarde Vama Romana. Mai mult decat atat, in momentul cand s-a emis acea decizie a Comitetului Sistemului Armonizat, ei au fost obligati de prevederile Regulamentului Vamal si au publicat in Monitorul Oficial. Asta la un an si jumatate dupa momentul blocarii actiunilor de vamurie. Pai, prin insasi publicarea in Monitor au recunoscut implicit ca au gresit flagrant, impunand o incadrare tarifara care nu fusese stabilita prin decizii si nu putea fi impusa.

    Cine este vinovat pentru toate aceste chestiuni? Inteleg ca V Tabac pune sechestru pe Vama…
    Evident. Oamenii au castigat la Curtea Suprema de Justitie. Suntem pusi in fata faptului implinit. Aceasta decizie a Curtii Supreme tocmai confirma toata sarabanda asta de erori. Repet, in opinia mea, n-a fost vorba de erori profesionale. Va dati seama, ei au fost blocati in Vama si, evident, au preferat solutia asta, sa astepte pana la solutionarea litigiului. Din punct de vedere strict tehnic, asta a fost.

    Ce se mai poate face in acest moment in cazul V Tabac?
    Foarte simplu: recuperarea sumelor din sarcina celor din vina si in legatura cu activitatea carora s-a produs aceasta paguba bugetului de stat. Vom declansa un control imediat ce se deschid creditele bugetare necesare acoperirii sumei pe care am fost obligati sa o platim prin hotarare definitiva si irevocabila a Curtii Supreme.
    ×