x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Scriitorul Radu Tudoran, călător pe mările lumii

Scriitorul Radu Tudoran, călător pe mările lumii

de Loreta Popa    |    10 Aug 2009   •   00:00
Scriitorul Radu Tudoran, călător pe mările lumii

Pentru mulţi dintre noi "Toate pânzele sus!"a lui Radu Tudoran a reprezentat cea dintâi carte citită pe nerăsuflate, cu lanterna sub plapumă. Scriitorul Radu Tudoran şi-a dorit să străbată mările şi oceanele lumii la bordul unei goelete pe care şi-a construit-o special în acest scop. Nu a reuşit să-şi împlinească visul, drept pentru care "Speranţa" din romanul "Toate pânzele sus!" a fost cea care a atins Ţara de Foc pentru el...

Cunoscut pentru stilul său distins şi cuce­ritor, de o eleganţă firească, Radu Tudoran şi-a condus cititorii cu siguranţă şi graţie într-o lume pe care imaginaţia sa a creat-o. Vocabularul de o bogăţie inepuizabilă oferea posibilitatea cititorului să se concentreze exclusiv asupra poveştii. La toate acestea se adaugă o undă de tristeţe şi de mister din cauza faptului că scriitorul nu a reuşit să-şi împlinească visul de a străbate lumea. Ro­ma­ne­le sale, scrise cursiv şi atrăgător, au o remarcabilă densitate artistică. Fiecare element epic se impune atenţiei în timpul lecturii şi devine enigmatic, ca într-o legendă.

Fratele mai mic al lui Geo Bogza, Nicolae Bogza sau Radu Tudoran, s-a născut la 8 martie 1910, în comuna Blejoi, judeţul Prahova. De la tatăl său, Alexandru Bogza, funcţionar în marina comercială, a moş­tenit probabil nostalgia călătoriei pe mări. Absolvent al Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu (1930) şi al Şcolii Militare de Ofiţeri de la Sibiu (1932), a funcţionat timp de şase ani (1932-1938) ca ofiţer în Armata română. A debutat cu un reportaj în Lumea românească, unde director era Zaharia Stancu, în 1938, an în care a re­nunţat la cariera militară, pentru a se dedica scrisului. În 1940 a publicat cel dintâi volum de nuvele "Oraşul cu fete sărace".

În timp ce fra­te­le său, Geo Bogza, avea faima de militant de stânga, Radu Tudoran îşi exprima în articolele sale dezaprobarea faţă de ambele extreme. Pâ­nă în 1947 n-a avut de suferit represalii di­recte pentru această atitudine. A publicat noi ro­ma­ne şi, stabilindu-se pentru un timp la Brăila, şi-a construit o corabie cu care voia să plece în lume.

După 1947, însă, viaţa lui a luat alt curs. Totuşi, n-a crezut că i s-a făcut vreo nedreptate, faţă de cum mergeau atunci lucrurile. N-a fost arestat nici o zi, n-a făcut închisoare, dar nici nu era liber. În perioada de dizgraţie a tradus foarte mult, în special din autori sovietici. În 1948, o perioadă destul de frământată din istoria României, Radu Tudoran visa la o călătorie în jurul lumii cu corabia sa, asemenea navigatorului Joshua Slocum pe care îl admira nespus. Goeleta "Speranţa" era gata de plecare în Portul Brăila. Deşi nu a ridicat ancora, scrii­to­rul nu s-a lăsat şi a continuat datorită bogatei sale imaginaţii călătoria în jurul lumii la masa de scris.

Aşa se năştea în 1954 romanul "Toate pânzele sus!", al cărui subiect este la ora actuală mult prea binecunoscut. Anton Lupan îşi caută prietenul răpit de piraţi şi pleacă în cău­ta­rea goeletei "L'Esperance" - corabia sa şi a pri­e­tenului său. Ei aveau un vis comun, des­co­pe­rirea unui teritoriu necunoscut. Un teritoriu pe care temerarii care au încercat să pătrundă au murit ori s-au întors, după încercări cum­plite, fără să reuşească să-l cerceteze.

Anton Lupan va alege o mână de oameni cu care va pleca în că­lă­toria peste Atlantic, cu destinaţia Ţara de Foc. Echipajul are parte de numeroase pe­ri­pe­ţii, înfruntând furtuni incredibile, piraţi, intrând în nenumărate încurcături. Din fericire, marinarii de pe "Spe­ranţa" sunt curajoşi, dintr-o bu­ca­tă, reuşind astfel să treacă peste toate în­cer­cările, ur­mându-şi căpitanul în căutarea prie­tenului dispărut. Cu banii aduşi de romane, scriitorul şi-a construit din nou o am­bar­ca­ţiune, pentru excursii mai puţin temerare. A murit în dimi­neaţa zilei de 18 noiembrie 1992, la Spitalul Fun­deni, din cauza unei boli a ar­te­re­lor, după mai multe intervenţii chirurgicale care n-au reuşit să-l salveze. Geo Bogza l-a urmat un an mai târziu.
ÎN CĂUTAREA UNUI VIS
S-au împlinit 33 de ani de la premiera seria­lului "Toate pânzele sus!", care ne-a luminat perioada copilăriei, iar actorul Ion Besoiu, interpretul căpitanului Anton Lupan, nu are nevoie de prezentare. De la el am aflat care era atmosfera acelei perioade, dar şi despre relaţia cu scriitorul Radu Tudoran: "A fost o perioadă frumoasă şi cred că generaţii întregi vor creşte privind acest film de aventuri, de călătorii, făcut cu decenţă, jucat destul de bine. Nu se vor găsi mulţi întreprinzători care să mai cheltuiască bani pentru a achiziţiona o asemenea corabie, cred că filmul va deveni o permanenţă în sufletul generaţiilor care vor urma. Ei vor vedea, se vor bucura. Cartea este excelentă, toţi tinerii au citit-o, şi dacă nu au reuşit, le-o recomand cu bucurie. Radu Tudoran este un autor prolific şi talentat, ne-am înţeles cu el foarte bine. Avea şi el părerile lui, ţinea la ele. Nu s-a ţinut seama mereu de tot ce spunea el, dar a fost bine şi am rămas prieteni şi sper că suntem prieteni şi acum... De el vorbesc, căci eu îl iubesc în continuare acolo unde e... Nu uitaţi că atunci când stai cu cinci, şase sau şapte oameni zi de zi, mai mult de doi ani, e o performanţă să fie concordie în acest micuţ colectiv. A fost chiar o dragoste între noi. S-a înstăpânit un respect unul faţă de altul. Am rămas legaţi. Timpul trece, trecem şi noi! Le doresc tuturor celor care iubesc acest film şi iubesc actorii care au jucat să-l recomande copiilor lor", a spus Ion Besoiu.

Actriţa Julieta Szonyi Ghica, interpreta Ad­nanei, ne-a mărturisit că nu a avut prilejul să-l întâlnească pe Radu Tudoran, dar i-ar fi plăcut. "Nu m-am întâlnit deloc cu Radu Tudoran, chiar aş fi vrut să-l cunosc. Din poveştile pe care le-am auzit am înţeles că era un bărbat foarte, foarte frumos, cu o prestanţă deosebită. Îmi pare rău că nu ne-am întâlnit. Consider că bătrâneţea nu există, ea este o stare de spirit pe care poţi să o ai la 20 de ani sau poţi să nu o ai la 100. Vă spun sincer că la vârsta pe care o am aş pleca şi mâine în aceeaşi aventură pe mare, fără nici un fel de problemă, fiind convinsă că psihicul stăpâneşte fizicul. Până la urmă, când vine momentul să cazi, e bine să o faci din picioare, nu să te târăşti", a încheiat Julieta Szonyi Ghiga.
PE URMELE "SPERANŢEI", CU "PHOENIX"
În vara aceasta, velierul românesc "Phoenix" a plecat pe urmele "Speranţei", încercând să atingă puncte de pe hartă despre care mulţi dintre noi au auzit prima dată în serialul de mare succes ce a rulat pe micile ecrane mult timp "Toate pânzele sus": Pernambuco, Strâmtoarea Magellan, Punta Arenas... Velierul de 10 metri lungime a fost lansat la apă şi va realiza o premieră românească, ajungând în cele mai sudice puncte ale Americii de Sud şi Africii.

Va parcurge 45.000 de mile marine şi va traversa atât Oceanul Atlantic, Oceanul Pacific, cât şi Oceanul Indian. Totodată, Phoenix va efectua înconjurul lumii, urmând ruta lui Magellan, aceasta pentru că romanul lui Radu Tudoran se termină fără ca personajele principale să re­vi­nă pe pământ românesc, cu alte cuvinte, Acasă. Pe tot parcursul călătoriei se vor realiza reportaje filmate sau fotografii, necesare pentru o perspectivă cât mai clară asupra călătoriei, dar şi a locurilor de vis prin care va trece velierul. Astfel, visul lui Radu Tudoran a fost împlinit de Marius Albu, al cărui palmares nu poate decât să impresioneze. Este cel dintâi român care a străbătut de două ori lumea în ambarcaţiune cu vele, cuceritor al celui mai înalt vulcan activ din lume, Ojos del Salado (6.893 m) în 2003 şi, în 2007-2008, al altor două vârfuri, Tres Cruces Central (circa 6.600 m) şi Guane Guane (5.100 m).

"Prima mare furtună m-a prins în Atlantic, unde, după o săptămână, se formaseră valuri de 12 metri. Toate velele au fost rupte, am avut probleme cu motorul care mai mergea doar într-un cilindru, dar am scăpat." "Ce mai fa­cem, ce alt proiect în premieră ar putea fi reali­zat cu barca? «Toate pânzele sus!» Timp de aproape doi ani ne-am documentat, am calculat mile şi timp, şi bani. Am pus totul pe hârtie de calitate şi, anul trecut, am dat zvonul în mass-media.

În ianuarie anul acesta am găsit unicul sponsor capabil să înţeleagă acest proiect." Un om de afaceri american de origine română, Cornel Tăbăcaru, a fost pe aceeaşi lungime de undă şi a luat legătura imediat cu Marius Albu după ce a aflat din presă de proiectul său. "«Toate pânzele sus!» reprezintă cartea mea de căpătâi. În plus, am acasă o copie a goeletei din cartea lui Radu Tudoran! O să sponsorizez expediţia până la final, iar pe anumite «tronsoane» o să călătoresc şi eu, şi fetele mele", spunea Cornel Tăbăcaru.

Expediţia are ca parteneri media Jurnalul Naţional, Radio România şi TVR, şi este realizată cu aceeaşi ambarcaţiune cu vele cu care Marius Albu a cucerit lumea, în premieră românească, în 1994-1997. Întoarcerea? "Poate în doi ani, poate în mai mulţi", spune Marius Albu. "Phoenix" va străbate mările şi oceanele însoţindu-i imaginar pe Radu Tudoran şi personajele sale, Anton Lupan, Ismail, Pierre Vaillant, Gherasim, Ieremia, Haralamb, Mihu, Adnana, Spânu şi căţelul Lăbuş!

×