x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Specialiștii lumii nu știu cum trebuie să gestioneze următoarea pandemie

Specialiștii lumii nu știu cum trebuie să gestioneze următoarea pandemie

de Redacția Jurnalul    |    27 Mai 2024   •   00:40
Specialiștii lumii nu știu cum trebuie să gestioneze următoarea pandemie

Doi ani de negocieri s-au încheiat fără un proiect final al unui acord global privind modul în care să se gestioneze cel mai bine următoarea pandemie care, potrivit oficialilor din domeniul sănătății publice, va veni cu siguranță.

După pandemia COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății a fost rugată să redacteze un acord cu privire la modul în care să răspundă la următoarea pandemie inevitabilă și să evite pașii greșiți și disparitățile de la ultima.

„Nu suntem acolo unde am sperat că vom fi atunci când am început acest proces", a declarat Roland Driece, copreședinte al comisiei de negociere a OMS pentru acord.

Un proiect final de tratat a fost programat pentru a fi prezentat la Adunarea Mondială a Sănătății de săptămâna viitoare, reuniunea anuală a miniștrilor sănătății de la Geneva.

„Acesta nu este un eșec", a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la Geneva, după încheierea negocierilor.

„Vom încerca totul - crezând că orice este posibil - și vom face ca acest lucru să se întâmple, deoarece lumea are încă nevoie de un tratat privind pandemia", a spus el.

Pandemia COVID-19 a ucis milioane de oameni din întreaga lume, a distrus sistemele de sănătate și a perturbat economiile.

Tedros a descris imensa disparitate dintre țările bogate și cele sărace în ceea ce privește accesul la vaccinuri și la alte necesități drept „un eșec moral catastrofal".

Cu toate acestea, șeful OMS își menține speranța că OMS va veni cu un plan pentru a aborda mai echitabil următoarea pandemie.

„Multe dintre provocările care au provocat un impact grav în timpul COVID -19 încă există", a spus el.

Driece și Precious Matsoso, copreședinții comisiei de negociere, nu au intrat în detalii despre punctele în care discuțiile s-au împotmolit. Dar alții au subliniat diferențele privind schimbul de informații despre agenții patogeni, drepturile de proprietate intelectuală și accesibilitatea vaccinurilor.

Potrivit unui reportaj realizat de The Associated Press, țările în curs de dezvoltare sunt îngrijorate de faptul că ar putea furniza mostre de virusuri care să fie folosite pentru dezvoltarea de vaccinuri, dar apoi să nu-și poată permite aceste vaccinuri.

Unii senatori republicani americani au protestat în fața administrației Biden că proiectul de tratat conținea aspecte legate de „drepturile de proprietate intelectuală". Iar Marea Britanie a declarat că va fi de acord cu tratatul doar dacă „aderă la interesul național și suveranitatea britanică", a relatat AP.

Agenția France-Presse a precizat că a văzut un proiect de acord din care o mare parte a fost aprobată, dar au existat o serie de alte secțiuni care nu au fost aprobate.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pandemie acord oms