x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte ”Am învăţat instantaneu să disimulez realitatea”. Alina Nedelea vorbește despre cartea sa de debut

”Am învăţat instantaneu să disimulez realitatea”. Alina Nedelea vorbește despre cartea sa de debut

de Maria Coman    |    03 Iul 2015   •   12:59
”Am învăţat instantaneu să disimulez realitatea”. Alina Nedelea vorbește despre cartea sa de debut

În romanul de debut, „Şoseaua Căţelu 42”, Alina Nedelea îşi povesteşte viaţa începând din adolescenţă, când află că femeia care o crescuse nu este mama ei şi până la stabilirea în Italia, după chinurile unei cariere de actriţă în România. Cartea, de un umor nebun în ciuda faptelor dureroase prezentate, a avut un succes remarcabil.

Î: Ai scris o carte care a stâr-nit reacţii puternice în România, povesteşte-ne ce n-ai scris în carte despre trecutul tău?

R: Primul lucru care îmi vine în minte este că în carte am scris că am aflat la vârsta de 15-16 ani cine este mama mea naturală, chiar din gura ei. În realitate, aflasem cum nu se poate mai sadic. De la prietenele mele de şotron sau leapşa din faţa blocului, de la colegele mele de bancă sau profesoarele din şcoala generală nr. 69. Cu alte cuvinte, ştia tot cartierul cine este mama mea, doar subsemnata nu. Ziua aceea a coincis cu ziua în care am învăţat instantaneu să disimulez realitatea. M-am întors acasă şi m-am suprins până şi pe mine cât de natural m-am comportat în seara aceea şi cele care aveau să urmeze cu mama, despre care tocmai înţelesesem că nu e mama mea şi care despre adevărata mea mamă nu avea niciodată cuvinte de laudă. Ziua în care din „curvă” nu mi-a scos-o, pe vremea când eu nici măcar nu ştiam ce înseamnă „curvă”, m-a marcat. Mai ales că mama mea adoptivă era nimeni altcineva decât mama ei. De ce am simţit nevoia să mint când mi-am scris autobiografia, ai să mă întrebi. Nu ştiu. Ştiu doar că din ziua aceea eu nu am devenit obsedată să trăiesc pentru adevăr. Pentru sinceritate, cum mulţi ar putea crede. Dimpotrivă. Din ziua aceea am început să mint până am devenit profesionistă. În a minţi. Cu pretenţia ca ceilalţi să nu mă înşele, da?!

Î: Actriţă sau scriitoare, ce te defineşte?

R: Niciuna din ele, dar când am chef şi inspiraţie - amândouă.

Î: Cine este Alina în acest moment?

R: „Alina Nedelea e una căreia îi e frică. Frică de o furtună frică de o albină, foarte frică să ia un avion... Alina Nedelea e una care e inadecvată cu lumea şi până şi astăzi îşi refuză să participe la şedinţele de clasă ale fetei noastre, doar ea ştie de ce, e una care, convinsă de prietenii ei imaginari cum că ar crăpa de tânără, se urcă în maşină şi bagă direct în viteza a patra, cu pretextul că viaţa ei e scurtă şi că nu vrea să moară. Degeaba, mai ales. Eu tot încerc să-i explic că are 40 de ani şi e cazul să apese pe frână. Din când în când. Mi-a dat dreptate - mare lucru - dar caută frâna. Şi astăzi”. Semnat: soţul.

×