Literatura nordica ia cu asalt, in continuare, piata romaneasca. Dupa succes importante precum Camilla Lackberg sau Stieg Larsson, iata facem cunostinta cu Jens Lapidus. Avocat specializat in apararea criminalilor, Lapidus scrie despre ceea ce se pricepe cel mai bine, lucru care i-a facut pe multi sa-l compare, stilistic vorbind, cu James Ellroy. Faceti asadar cunostinta cu "Bani murdari', primul volum din Trilogia neagra a Stockholmului, carte aparuta la Editura Niculescu.
Lapidus este autorul a trei dintre cele mai vandute carti din Suedia ultimilor ani: "Snabba cash', "Aldring fucka upp" si "Livet deluxe". Propria sa experienta profesionala, dobandita in cadrul unui cabinet de avocatura care ii reprezinta pe unii dintre cei mai notorii criminali din Suedia, i-a oferit un acces neobisnuit intr-o lume pe care oamenii, in general, nu o cunosc si nu o accepta. Criticii l-au numit "James Ellroy al Suediei" si l-au acceptat ca pe un romancier veritabil care scrie despre viata pe strazi si care infatiseaza punctele slabe ale societatii suedeze. "Un debut extraordinar al avocatului suedez Lapidus, specializat in apararea criminalilor. (…) Acest roman extins, plin de un limbaj injurios si insultator, expune degradarea morala a fiecarei grupari infractionale, infatisand necontenit lumea subterana a Suediei si motivele pentru care aceasta exista si se extinde pe zi ce trece", scrie despre volum prestigioasa publicatie Publishers Weekly pentru ca James Ellroy, autorul cu care a fost comparat, sa spuna: "In sfarsit, un thriller epic european care rivalizeaza cu cartile scrise de Stieg Larsson. O lume a criminalitatii complet noua, fascinant redata – si un roman palpitant, provocator si violent".
"Lapidus scrie ca James Ellroy, o proza autentica ce evoca o lume brutala, dura, infractionala, care ameninta, ca o gaura neagra, sa inghita societatea civilizata"
The Advocate (US)
____________________________________
Semnale editoriale
Martiriul
Tradusa pretutindeni in lume, vanduta in milioane de exemplare si indelung comentata, "Noaptea" (Editura Corint) s-a numarat, alaturi de jurnalul Annei Frank sau de memoriile lui Primo Levi, printre primele carti ce au descris martiriul evreilor din lagarele naziste. Depunand marturie despre infernul trait la Auschwitz, Elie Wiesel se intreaba si astazi, in prefata prezentei editii, daca exista cuvinte capabile sa infatiseze inimaginabilul, acel "univers dement si rece in care era uman sa fii inuman". Incercarea trebuie insa facuta, pentru a nu repeta istoria, pentru a nu lasa tristetea trecutului sa devina viitor. Fiindca "uitarea inseamna pericol si insulta". "Fara aceasta mica lucrare, viata mea de scriitor sau viata mea pur si simplu nu ar fi fost ceea ce este: viata unui martor care se considera obligat, din punct de vedere moral si uman, sa impiedicedusmanul sa obtina o victorie postuma, ultima, stergandu-si crimele din memoria oamenilor", scrie Elie Wiesel, autor distins cu Premiul Nobel pentru Pace.