x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Fantasy, poveşti din altă lume

Fantasy, poveşti din altă lume

de Maria Coman    |    09 Iun 2021   •   07:30
Fantasy, poveşti din altă lume

N-am prea vorbit despre Fantasy, dar cum vine sezonul vacanțelor, pare să fie un moment bun pentru asta. Viaţa Invizibilă a lui Addie Larue este printre cele mai lăudate și premiate cărți ale anului. The Washington Post a numit-o „una dintre cele mai vibrante, obsesive și captivante cărți din memoria recentă”. Amazon a inclus-o în Top 20 de cărți ale anului 2020. Este povestea extraordinară a lui Addie LaRue, tânăra care face un pact cu diavolul pentru a trăi veșnic, însă este blestemată să fie uitată de toți cei pe care îi întâlnește, o viață pe care nimeni nu și-o amintește, o poveste pe care nu o vei uita niciodată. Franța, 1714: într-un moment de disperare, o tânără face un pact cu diavolul pentru a scăpa de o căsătorie nedorită și o viață ordinară. Addie LaRue își vinde sufletul în schimbul nemuririi, dar realizează prea târziu că prețul plătit este mai mare decât credea: este blestemată să fie uitată de toți cei pe care îi întâlnește. Urmează o aventură extraordinară, de-a lungul secolelor și al continentelor, de-a lungul istoriei și al artei, pe măsură ce tânăra învață cum să trăiască o viață fără constrângeri, dar și fără conexiuni. Aproape 300 de ani mai târziu, două cuvinte schimbă totul. Cele două cuvinte rostite de un tânăr într-o librărie ascunsă din New York sunt: „Îmi amintesc”.

Fable este o altă poveste care se petrece într-o lume clădită pentru bărbați, o tânără trebuie să învețe să supraviețuiască, să-și găsească locul și familia. Pentru Fable, fiica de șaptesprezece ani a celui mai puternic comerciant din Strâmtori, marea este singurul cămin pe care l-a avut vreodată. Au trecut patru ani din noaptea în care și-a văzut mama înecându-se în timpul unei furtuni necruțătoare. A doua zi, tatăl ei a părăsit-o pe o insulă legendară, plină de hoți și cu hrană puțină. Pentru a supraviețui, Fable trebuie să se descurce singură, să nu aibă încredere în nimeni și să se bazeze doar pe talentele deosebite moștenite de la mama ei. Tot ce o motivează este dorința de a scăpa de pe insulă și de a-și găsi tatăl, căruia vrea să-i ceară locul cuvenit în echipajul lui. Astfel, Fable apelează la ajutorul unui comerciant tânăr pe nume West, care o va lua de pe insulă și o va ajuta să traverseze Strâmtorile. Dar pericolele de care a fost mereu înconjurat tatăl ei s-au înmulțit de când l-a văzut ultima oară, iar West, la rândul lui, ascunde multe secrete. Fable vă poartă într-o călătorie spectaculoasă, plină de dragoste, intrigi și aventură.

În Să ucizi un regat Prințesa Lira este cea mai periculoasă sirenă din Marea Diávolos, deopotrivă temută și venerată, până când este blestemată de necruțătoarea Regină a Mării și transformată în om. Deposedată de cântecul ei, Lira trebuie să-i aducă reginei inima legendarului ucigaș de sirene, până la solstițiul de iarnă, sau să rămână de-a pururi om. Prințul Elian este moștenitorul celui mai puternic regat din lume și căpitanul unui echipaj nemilos de vânători de sirene. Să le ucidă nu este doar o îndeletnicire nedemnă de rangul lui – este vocația sa. Când salvează o femeie de la înec, aceasta îi promite că îl va ajuta să distrugă definitiv sirenele. Dar poate avea încredere în ea? Și câte târguri va trebui să încheie Elian ca să elimine cel mai mare dușman al omenirii?

Cărţi în Flăcări este despre Irene, bibliotecara-spion care a fost pedepsită pentru că s-a amestecat în diverse incidente dintre dragoni și cei din Neamul Frumos. Ea nu mai are voie să ducă la îndeplinire decât cele mai simple misiuni de obținere a unor cărți pentru Biblioteca invizibilă. Însă necazurile se pare că pot da peste ea oriunde ar fi și orice ar face. Peste ea și peste camaradul său, Kai, dragonul de stirpe regală. Și, fiindcă Alberich plănuiește să distrugă întreaga Bibliotecă și pe Irene odată cu aceasta, tânăra încearcă să strângă cât mai mulți aliați în jurul său. Doar pentru a descoperi că viața îi este pusă în primejdie de către o ființă apropiată, pe care nu ar fi crezut-o capabilă de trădare…

Muza Coşmarurilor e o poveste despre iubire și ură, răzbunare și împăcare, distrugere și salvare. Unul, zeu, celălalt, fantomă, amândoi luptă să depășească hotarele din adâncul sinelui lor, în timp ce macabra Minya îi ține ostatici, ca să se răzbune pe cetatea Plângerea. Lazlo e pus să aleagă între ce nu se poate alege - să o salveze pe femeia pe care o iubește sau pe toți ceilalți? -, pe când Sarai se simte mai neajutorată ca niciodată. Dar este ea? Uneori, numai cea mai disperată nevoie ne poate arăta ce sunt propriile abisuri, iar Sarai, muza coșmarurilor, încă nu știe de ce este în stare. Oamenii și odraslele zeilor sunt năuciți din cauza căderii aproape iminente a cetății, un dușman nou le distruge orice urmă de speranță, iar misterele Mezartimilor trebuie din nou deslușite: de unde vin zeii, și cu ce scop? Ce s-a întâmplat cu miile de copii născuți în creșele din cetate? Și, lucrul cel mai important dintre toate, fiindcă, odată ce porțile uitate au fost deschise, s-au arătat lumi noi: e întotdeauna nevoie ca eroii să masacreze monștri, ori, din contră, e cu putință să îi salveze?

×