x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Fata din Brooklin a ajuns în România

Fata din Brooklin a ajuns în România

de Diana Scarlat    |    11 Mai 2017   •   22:32
Fata din Brooklin a ajuns în România

Editura All a lansat astăzi, la ceainăria Cărturești Verona, cel mai nou roman semnat de Guillaume Musso, “Fata din Brooklyn”. „Romancierul preferat al Franței”, așa cum îl descrie Le Figaro, surprinde din nou cu un roman realist de o actualitate uluitoare, cu detalii a căror acuratețe îl determină pe cititor să caute mai degrabă autenticitatea decât ficțiunea. Tocmai din acest motiv, în loc de prezentarea din partea unor critici literari, editura a ales doi profesioniști din domeniile pe care le abordează autorul: un polițist cu experiență de peste 20 de ani la Omoruri și un psiholog: Dan Antonescu și Ilie Marinescu.

“Este unul dintre puținele romane polițiste care m-a determinat să-l lecturez cu mare plăcere. Documentarea este excelentă, realismul ajunge până la autenticitate și este o carte pe care o recomand cu plăcere tuturor. Din perspectiva anchetei polițienești, pot spune că această latură nu se regăsește aproape deloc, în schimb, aventura este compensată prin ancheta de tip jurnalistic. Mi-a atras atenția unul dintre personaje, asupra căruia autorul nu insistă foarte mult, din păcate, însă acest personal feminin, eminența cenușie din spatele candidatului, personajul mefistofelic feminin este de foarte mare actualitate în viața reală. Putem găsi în spatele fiecărui politician puternic un astfel de personaj, oriunde-n lume. De asemenea, apare problematica știrilor false și chiar titlul romanului este explicat prin apariția în presa tabloidă a unei astfel de știri. Un alt aspect pe care-l apreciez este că dacă ne-am fi grăbit puțin cu lansarea, am fi putut-o face chiar înainte de a se termina acțiunea romanului, pentru că finalul acțiunii este în 2016”, a glumit colonelul (r) Dan Antonescu, la lansarea romanului.

Suspansul este cuvântul de ordine pentru “Fata din Brooklyn”. Naratorul se schimbă, de la un capitol la altul, astfel încât scriitura oferă mai multe perspective narative, fiecare dezvăluind câte o latură a unei anchete complexe. Cuplul Raphaël și Anna deschide o serie lungă de aventuri, marcate de evenimente tragice și personaje negative, iar fiecare etapă a rezolvării uneia dintre necunoscute deschnide o altă serie de căutări. Psihologul Ilie Marinescu spunea că încă de la începutul romanului, dacă cei doi ar fi apelat la un psiholog, ar fi evitat lungul șir de evenimente care pornesc dintr-o neînțelegere în cuplu. Totuși, dacă s-ar fi întâmplat așa, Anna nu s-ar fi putut întoarce niciodată la adevărata ei identitate: Anna este cu adevărat fata din Brooklin, nu din Harlem, doar că numele ei real este altul. Traseul inițiatic merge înapoi, asemenea terapiei psihanalitice, pentru a rezolva o problemă inițială, pe care cititorul o descoperă pas cu pas, dar numai în ultimul capitol înțelege toate legăturile între seria de crime și traumele Annei, care este răpită de mai multe ori, aparent fără nicio justificare.


Guillaume Musso este unul dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani. Romanele lui au fost publicate în peste 30 de țări și s-au vândut în peste cinci milioane de exemplare. Primul mare succes a fost „Et Après”, publicat în 2004, din care s-au vândut un milion de exemplare în Franța, apoi a fost tradus în 23 de limbi, fiind ecranizat, cu John Malkovich și Evangeline Lilly în rolurile principale. Alte două romane ale scriitorului, din următoarele 12, au fost adaptate pentru marele ecran.

×
Subiecte în articol: Fata din Brooklyn