x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Galii asaltează Europa: “Asterix”, albumul numărul 35

Galii asaltează Europa: “Asterix”, albumul numărul 35

de Alexandru Radescu    |    24 Oct 2013   •   13:49
 Galii asaltează Europa: “Asterix”, albumul numărul 35
Sursa foto: Asterix la picti

Sărbătoare naţională în Franţa, titlul anului pentru editorii Hachette: azi a apărut la chioşcuri noua serie de aventuri a galilor neînvinşi, albumul cu nr. 35: Asterix la picţi (“Asterix chez les pictes”).

Este ediţia cu cel mai mare tiraj pentru Hexagon, 2 milioane de exemplare, anunţă Le Monde. Nici Germania nu este ocolită de febra benzilor desenate cu Asterix, Obelix, Getafix, Dogmatix etc, tirajul fiind de 1,5 milioane de exemplare. Preţul unui album este de 10 euro şi apare în peste 20 de limbi, inclusiv catalană, norvegiană, portugheză, olandeză, poloneză sau maghiară.

Aventurile personajelor Asterix şi Obelix au fost create de scriitorul Rene Goscinny şi ilustratorul Albert Uderzo, primele benzi desenate fiind publicate în numărul din 29 octombrie 1959 al revistei Pilote.

Începând din anii '60, Asterix şi Obelix au devenit personaje de desene animate, iar în 1999 aventurile lor au fost transpuse prima dată şi pe marele ecran. De asemenea, la 35km de Paris a fost creat şi un parc de distracţii dedicat, deschis în 1989: Parc Asterix.

În decembrie 2012, editorii acestor benzilor desenate Asterix au anunţat depăşirea pragului de 350 de milioane de exemplare vândute în afara Franţei, Germania fiind în top, cu 150 de milioane albume.


 

 

 

 

×
Subiecte în articol: asterix si obelix asterix la picti