x close

Ioana Lee și neînțelegerile cauzate de cuvântul care începe cu F

0
Autor: Ioana Lee 23 Apr 2018 - 13:50
Ioana Lee și neînțelegerile cauzate de cuvântul care începe cu F Marilyn Scavo
Vezi galeria foto


”Sunt în autobuzul care asigură legătura dintre aeroport și Miami, un oraș foarte fain – însorit, plin de tineri și care oferă multe distracții”, scrie Ioana Lee pe blogul său www.ioananitobelee.com.  

”În marea lor majoritate, localnicii sunt de etnie hispanică, dar Miami este recunoscut ca fiind un oraș cosmopolit, turistic și propice atât pentru o carieră în modelling veritabila, cât și pentru așa-zisele modele „profesioniste”, cunoscute și sub numele de escorte, prostituate, sugar babies și alte denumiri care nu sunt utilizate de lumea bună. Cererea pentru astfel de servicii este asigurată de un număr considerabil de bărbați în etate, dar sunt și femei în vârstă care au relații cu bărbați mai tineri.

Miami este genul de loc în care se respectă dreptul la libera exprimare și în care se încurajează dragostea liberă.

Toți acești oameni au în comun două lucruri: iubesc soarele și știu că în public nu trebuie rostit cuvântul „F***”. Dacă te numeri printre persoanele care nu știu ce înseamnă acest cuvânt, fie trăiești pe o insulă pustie, fie nu vorbești limba engleză. E adevărat că în lume se vorbesc peste 6 000 de limbi, dar încearcă să-i spui asta unui american și ai să vezi cum o să reacționeze.

În orice caz, cuvântul menționat mai sus este unul vulgar. Pe scurt, îl folosesc doar cei needucați sau EUROPENII! (cu excepția britanicilor, dar ei nici nu se consideră europeni, datorită originii lor alese și pentru ca se cred prea distinși pentru UE).

Oricât de surprinzător ar putea sa para, europenii vorbesc engleza, însă, nefiind limba lor maternă, ei pot face greșeli lingvistice considerate adevărate faux-pas-uri în societatea americană de peste iaz,  supranumit și Oceanul Atlantic.

Deși majoritatea celor născuți în Europa învață engleza la școală, ei iubesc atât de mult această limbă încât fac teme suplimentare, urmărind tot felul de importuri americane, filme sau seriale.

Dacă vă plac filmele americane și sunteți un antropolog cultural, sau doar interesat de „cuvinte explicite, nu se poate să nu observați frecvența cu care sunt repetate expresiile de genul: S**t, J***s C****t și F*** U MAN. De cele mai multe ori, aceste expresii sunt folosite de către personajele negative, care actioneaza in moduri neverosimile pentru a distra publicul, și folosesc cuvinte urâte, interzise, din vocabularul americanului obișnuit sau a altor vorbitori nativi de engleză.

Vă asigur însă că, odată ce aceste cuvinte devin parte din vocabularul dvs, nimeni nu vă mai poate împiedica să le folosiți – mai ales când ajungeți pe meleaguri americane și doriți să vă simțiți de-ai locului.

Revenind la autobuzul din aeroportul Miami, acesta este plin de americani cu exceptia mea și a unui grup de adolescenți  din Danemarca (o țară din Europa de peste iazul mai spus pomenit). Tinerii vorbesc o limbă înspăimântător de ciudată, a carei pronunție te face să te întrebi dacă suferă cumva de laringită, dacă le-a ceva rămas în gât sau dacă pur și simplu nu le place de fața ta.

Toată lumea se comporta intr-un mod tipic american – foarte politicoasă, respectând spațiul celorlalte persoane și atentă să nu deranjeze călătorii din jur atingându-i, stând în poziții ciudate, holbându-se etc. Se vedea clar că băieții din Danemarca nu sunt din prin partea locului.

Îi fixez cu privirea.

Pentru ca si eu vin de peste ocean, pot recunoaște cu ușurință pe cineva abia aterizat aici și care scoate sunete ciudate. Danezii continuă să vorbească în limba lor, care probabil sună îngrozitor  pentru urechile sensibile ale americanilor (și chiar si pentru ale mele după atâția ani petrecuți în America).

Deodată, se aude foarte clar și tare „F*** YOU MAN”, bineînțeles în engleză. Americanii din jur înlemnesc și, din instinct, se uită în altă parte.

Neavând parte de reacția scontată, adolescenții danezi plusează: „$%^&*!@#” (daneză indescrifrabilă) și apoi striga cât mai tare „NU SE POATE, F*** YOU JESUS CHRIST.”

Izbucnesc în râs, realizând totodată că sunt pe cale să asist la un conflict internațional, de natură religioasă, al cărui cauza este o simplă neînțelegere.

Incidentul îi convinge pe americanii din autobuz că tot ce au suspectat despre europeni chiar e adevărat: sunt niște troglodiți. Pe de altă parte, danezii nu înțeleg de ce aceste persoane, care vorbesc doar o limbă, nu apreciază multilingvismul lor.

Am râs în sinea mea amintindu-mi cum, în primii mei ani în Statele Unite, foloseam adesea cuvântul F*** crezând că înseamnă „Sunt prietena ta și te plac.” Am spus F*** YOU multor americani până când mi s-a explicat politicos că așa ceva nu se face.

Ultima dată când am auzit pe cineva rostind cu inocență acest cuvânt a fost când cumnatul meu l-a întâlnit pentru prima data pe soțul meu american. „ F*** YOU MAN”, i-a spus, “și bine ai venit în familia noastră!”

Ioana Lee: ”Bani... mulți bani!”

Ioana Lee: ”Cum m-am reîndrăgostit de România”

Ioana Lee: ”Pe Ken l‑am iertat şi el m‑a iertat pe mine”

Ioana Lee: ”Nu mi-am dorit niciodată copii”

Ioana Lee: "Japonezii au o cu totul altă percepție asupra a ceea ce este frumos"

Ioana Lee: ”Bucureștiul se laudă cu mall-uri și restaurante, ce lasă Washingtonul în urmă!”

Ioana Lee: ”Hotărâsem să trăiesc în Japonia ca o femeie dar cu privilegiile unui bărbat”

Ioana Lee și secretul frumuseții sale: masca din găinaţ de privighetoare


 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Oaia alba-n turma neagră: Politica de securitate a României în perioada Războiului Rece

Oaia alba-n turma neagră: Politica de securitate a României în perioada Războiului Rece
După cele două volume monumentale în care abordează istoria politică și militară a României în perioada Războiului Rece – Ferește-mă, Doamne, de prieteni (2011) și Cei dintâi vor fi cei din urmă...

Amalia Uruc, după ce l-a eliminat pe Dragoș Udilă la ”The Four – Cei 4”: ”Sunt omul care a refuzat să crească mare”

Amalia Uruc, după ce l-a eliminat pe Dragoș Udilă la ”The Four – Cei 4”:  ”Sunt omul care a refuzat să crească mare”
Video Amalia Uruc, un mic diavol Tazmanian, după cum se descrie ea însăși, a deschis cea de-a opta ediție cu un spectacol înflăcărat și cu o lovitură grea: l-a eliminat pe Dragoș Udilă, singurul dintre Cei 4...

Viaţa lui Julio Iglesias va fi ecranizată într-un serial de televiziune

Viaţa lui Julio Iglesias va fi ecranizată într-un serial de televiziune
Cântăreţul spaniol Julio Iglesias va fi subiectul unui serial biografic după ce studioul Disney a obţinut drepturile asupra memoriilor scrise de fostul său impresar, care vor fi ecranizate într-un serial de...

„Balada, un secol de muzică”, la Casa Artelor „Dinu Lipatti” din Capitală

„Balada, un secol de muzică”, la Casa Artelor „Dinu Lipatti” din Capitală
Violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu, vor susține, sâmbătă, un recital extraordinar, la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, din București. Evenimentul cultural se desfășoară în cadrul...

“Fructul oprit” Episod 19 - Sonia îmbracă rochia de mireasă și îl cere pe Alex în căsătorie: “Vrei să fii soțul meu în fața lui Dumnezeu?”

“Fructul oprit” Episod 19 - Sonia îmbracă rochia de mireasă și îl cere pe Alex în căsătorie: “Vrei să fii soțul meu în fața lui Dumnezeu?”
Galerie Foto În această seară, de la ora 20.00, în episodul 19 al serialului “Fructul oprit”, de la Antena 1, suspansul atinge cote maxime! Hotărâtă să lupte pentru povestea de iubire dintre ea și Alex, Sonia îmbracă...

Chefii și-au ales echipele sezonului de poveste: culorile tunicilor au fost dezvăluite

Chefii și-au ales echipele sezonului de poveste:  culorile tunicilor au fost dezvăluite
Galerie Foto Seara de marți a fost una în care emoțiile și tensiunea au atins cote maxime, căci cei 120 de concurenți care s-au calificat în cursa către echipele finale ale chefilor au trecut prin trei probe de foc...

Lidia Buble, în juriul celui de-al nouălea sezon “Next Star”: “Vreau să devin prietena concurenților”

Lidia Buble, în juriul celui de-al nouălea sezon “Next Star”:  “Vreau să devin prietena concurenților”
Lidia Buble va face parte din juriul celui de-al nouălea sezon al talent show-ului “Next Star”, care se va difuza, în curând, la Antena 1. “Propunerea pe care am primit-o, de a face parte din juriul “Next S...

Richard Gere revine în televiziune după o pauză de 25 de ani cu un rol într-un serial produs de BBC

Richard Gere revine în televiziune după o pauză de 25 de ani cu un rol într-un serial produs de BBC
Richard Gere va reveni într-o producţie de televiziune după o pauză de 25 de ani cu un rol - cel al unui mogul media - într-un serial dramatic produs de BBC Two, care va conţine opt episoade, a anunţat marţi...

Sevi și Francesca promit spectacol: ”Am fost extrem de cuminți față de cum suntem noi de obicei”

Sevi și Francesca promit spectacol: ”Am fost extrem de cuminți  față de cum suntem noi de obicei”
Cea de-a doua participare la ”iUmor” le-a trimis în finală pe Sevi și Francesca, cele două tinere care își construiesc scenetele pe versuri din melodii celebre românești. Cele două au primit toate voturile...

Numele celor 18 bucătari din echipele chefilor va fi dezvăluit în această seară

Numele celor 18 bucătari din echipele chefilor  va fi dezvăluit în această seară
Galerie Foto Sezonul de poveste al emisiunii culinare Chefi la cuțite a depășit recordul de înscrieri și a strâns cei mai mulți concurenți la bancurile de lucru. Dar rândurile încep să se strângă, odată cu probele de Bo...

10 locuri de muncă potrivite psihopaţilor

10 locuri de muncă potrivite psihopaţilor
A descoperi cine este psihopat nu este atât de uşor pe cât filmele reuşesc să te facă să crezi, scrie Indy100. Psihopaţii nu sunt maniaci obsedaţi de topoare, care îşi doresc să omoare pe toată lumea,...

Anca Dinicu: ”Cred că acest serial are efect terapeutic”

Anca Dinicu: ”Cred că acest serial are efect terapeutic”
Galerie Foto Un nou sezon al unuia dintre cele mai așteptate seriale de comedie - ”Băieți de oraș” - are premiera, duminică, 3 iunie, de la ora 22.00, la Antena 1. Cel de-al treilea sezon ”Băieți de oraș” vine cu f...

Prima probă de Bootcamp a deschis apetitul de competiție: din 120 de concurenți, vor rămâne doar 18

Prima probă de Bootcamp a deschis apetitul de competiție:  din 120 de concurenți, vor rămâne doar 18
Galerie Foto Ultima ediție de preselecții „Chefi la cuțite” a fost lider de audiență și a adus în fața chefilor ultimele cuțite împărțite celor care merg mai departe. Emisiunea a fost luni seară, 21 mai, lider de...

Miercuri, 23 mai, exclusiv cu Jurnalul. Ioan Luchian Mihalea şi iubirile lui secrete

Miercuri, 23 mai, exclusiv cu Jurnalul. Ioan Luchian Mihalea şi iubirile lui secrete
Una dintre cele mai terifiante crime de după Revoluţie l-a avut ca victimă pe artistul momentului, Ioan Luchian Mihalea, creator, dirijor, compozitor şi solist al grupului coral „Song”. La începutul iernii...

Soţii Obama vor produce pentru Netflix seriale, filme şi documentare

Soţii Obama vor produce pentru Netflix seriale, filme şi documentare
Fostul preşedinte american Barack Obama şi soţia lui, Michelle, au încheiat un acord cu Netflix pentru a produce filme, seriale şi documentare ce vor fi difuzate pe această platformă de streaming video, care...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de