x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Noaptea albă a poeziei, la FILIT Iaşi

Noaptea albă a poeziei, la FILIT Iaşi

de Maria Sârbu    |    15 Sep 2014   •   18:35
Noaptea albă a poeziei, la FILIT Iaşi

Oraşul Iaşi va pune la loc de cinste, în primele cinci zile ale lunii octombrie, literatura, pentru că se va desfăşura ediţia a II-a a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT).

Evenimentul, finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi prin Muzeul Literaturii Române Iaşi şi desfăşurat sub patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, va reuni peste 300 de invitaţi din literatura mondială şi română, dar şi traducători, critici, manageri şi jurnalişti culturali. Organizatorii anunţă că în acest an publicul va avea posibilitatea să se întâlnească cu: Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, David Lodge, unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi prozatori ai lumii, considerat un clasic în viaţă al literaturii britanice, Norman Manea, Mircea Cărtărescu ş.a.

FILIT are în acest an o secţiune nouă - “Casa Poeziei”, care va adăposti 20 de importanţi poeţi români pentru a susţine lecturi şi a se întâlni cu cititorii la Casa Dosoftei. În prima zi de festival, va fi prezentat şi documentarul “Zidul lui J.O”, realizat de artistul vizual Matei Benejaru, care îl surprinde pe Emil Brumaru reîntors în Dolhasca. Acolo poetul a fost medic şi a scris versuri, între anii 1963 şi 1975. Apoi s-a stabilit la Iaşi şi nu a revenit la Dolhasca până în momentul filmărilor.

La 4 octombrie va avea loc Noaptea albă a poeziei. Dan Lungu, managerul FILIT şi directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi, spune despre acest proiect iniţiat anul trecut: “Dat fiind succesul îmbucurător al Nopţii de poezie din ediţia precedentă, alături de Casa FILIT am clădit şi o Casă a Poeziei, dedicată lecturilor zilnice de poezie şi socializării literare. Suntem tot mai îndreptăţiţi să spunem că FILIT este un festival profesionist, puternic, cu identitate bine conturată, care s-a bucurat de recunoaştere internaţională încă de la prima ediţie (…). Un festival pe care trecutul literar al urbei şi cititorii actuali îl merită din plin”.

×