x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Sociologia, ştiinţă şi conştiinţă

Sociologia, ştiinţă şi conştiinţă

de Serban Cionoff    |    28 Iun 2016   •   16:24
Sociologia, ştiinţă şi conştiinţă

La împlinirea a 50 de ani  de la reinstituționalizarea învățământului sociologic în România, trei reputați profesori și cercetători- Maria Voinea, Ioan Mărginean și Septimiu Chelcea- au avut inițiativa de a consacra evenimentului un substanțial volum de  evocări și documente intitulat ,,Sociologia rediviva’’(*), având ca moto o admirabilă reflecție a profesorului H.H.Stahl: ,,Sociologi adevărați nu sunt decât cei cărora învățătura de carte le folosește pentru a judeca și teoretiza ei înșiși, pe seamă proprie, până la nivelul unor soluții practice, fenomenele noi pe care viața socială ni le pune în față.’’

Adevăr care își păstrează, mai bine spus, își regăsește, actualitatea în condițiile multiplelor provocări și acutelor dileme cu care se confruntă,deopotrivă, societatea românească, Uniunea Europeană și lumea în care trăim. Provocări și dileme care au fost acumulate și au ajuns în stadiu critic și datorită faptului că decidenții politici nu au știut(sau pur și simplu nu au vrut?!) să înțeleagă avertismentele sociologilor, preferând să  reducă  știința fondată de Auguste Comte la sondaje pre-electorale sau la exit-poluri.

Din păcate, și acestea, folosite, de îngrijorător de multe ori, numai ca instrumente de manipulare și diversiune . În realitate, sociologia, înțeleasă în complexitatea domeniilor sale, este departe de o asemenea funcție apologetică, în primul rând prin faptul că ea are,deopotrivă, vocație critică și capacitate proiectivă. Idee pe care, în felul lor, fiecare dintre textele reunite în acest volum , o probează , o argumentează și o susține.

Astfel, amintirile pe care le-au încredințat tiparului distinși profesori ai Universității București care au contribuit, în chip fericit, la formarea noilor generații de sociologi români (Ioan Drăgan, Gheorghe Vlăduțescu, Ion Bulborea, Andrei Stănoiu, Septimiu Chelcea) și studenți din prima promoție de sociologi care au intrat în facultate acum 50 de ani( Gheorghe Crasnea, Ioan Mărginean, Vasile Secăreș, Florica Vasiliu, Maria Voinea) reușesc să aducă numeroase și foarte interesante date și evenimente despre lumea universitară , despre climatul de relativă dar reală destindere culturală și politică în care sociologia își recăpăta locul meritat.


Întregesc acest demers două dezbateri organizate și găzduite de Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din Alma Mater bucureșteană, care abordează, fără inhibiții sau exclusivisme , mai direct sau mai subtil politizate, condițiile în care s-a produs reinstituționalizarea sociologiei și a învățământului sociologic în România în cea de-a doua jumătate a anilor *60 din veacul nu demult încheiat. În această cheie trebuie înțeleasă și recunoașterea meritelor incontestabile ale lui Miron Constantinescu, personaj politic extrem de controversat și detestat, în sprijinul reinstituționalizării sociologiei.

Ceea ce, însă, este cu totul altceva cu un demers pentru reabilitarea celui pe care Petru Dumitriu l-a numit ,,le Camarad Diocletian Sava’’ și, cu atât mai puțin, pentru inocentarea regimului partidului unic.    


O mențiune specială se cuvine secțiunii finale a cărții consacrată contribuției unor absolvenți ai primei promoții de sociologi la investigarea  unor fenomene, procese și tendințe ale societății românești din această perioadă. Reunite, în anul 1970 în volumul,,Studii și cercetări ale tinerilor sociologi’’, acestea investigau și diagnosticau, în mod curajos și ofensiv, realități din teren, pe care, cu siguranță, autoritățile nu erau dispuse să le recunoască: condiții improprii de locuire în căminele de nefamiliști, orare necorespunzătoare ale curselor locale și dificultăți de aprovizionare pentru muncitorii navetiști, abuzuri ale unor șefi., ce-i drept doar cu rang inferior( maiștri, personal administrativ etc), ceea ce spune mult despre felul în care erau educați viitorii sociologi de către adevărații lor mentori, ca și despre felul în care aceștia, studenți fiind, înțelegeau să își facă meseria.


Sociologia, ca știință și conștiință de sine a unei societăți care poate și vrea să se cunoască și să se înnoiască, asumându-și adevărul, mai ales atunci când, nu întotdeauna, acesta îi confirmă propriile iluzii , iată lecția esențială cere face din volumul ,,Sociologia rediviva’’ un valoros document social  și, deopotrivă, o frumoasă carte de învățătură.  

(*) ,,Sociologia rediviva. 50 de ani de la reinstituționalizarea învățământului sociologic în România’’. Editori:Maria Voinea, Ioan Mărginean, Septimiu Chelcea.  Editura Universității București, 2016      

 

 

×
Subiecte în articol: Sociologia rediviva sociologie