x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film HBO: Victoria, oraşul fără biserică

HBO: Victoria, oraşul fără biserică

de Sebastian S. Eduard    |    21 Sep 2010   •   00:00
HBO: Victoria, oraşul fără biserică

Luna septembrie se încheie cu o premieră autohtonă de marcă la HBO: documentarul "Victoria", scris şi regizat de Adi Voicu şi Ana Vlad, va putea fi urmărit la HBO joi, 30 septembrie 2010, începând cu ora 20:00.



Victoria, câştigătorul primei ediţii a secţiunii de documentar a Concursului Naţional de Scenarii din 2009, iniţiat de HBO şi realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), este cel de-al treilea documentar original HBO lansat anul acesta - după "Circul Vesel", regizat de Claudiu Mitcu şi "The Shukar Collective Project", în regia lui Matei-Alexandru Mocanu.

Filmul surprinde, în câteva ipostaze individuale cu valoare simbolică, existenţa paradoxală a oraşului Victoria din Munţii Făgăraş. Oraşul a fost inventat de autorităţile comuniste în 1949 (iniţial sub numele de Ucea Roşie), pentru a susţine un mare combinat chimic (iniţial destinat producţiei de praf de puşcă, apoi reprofilat pe îngrăşăminte şi metanol), care ar fi trebuit să fie ferit de ochii indiscreţi ai călătorilor şi, în acelaşi timp, să fie o sursă de poluare uşor de izolat.

Nu mai puţin de 12 kilometri despart Victoria de cea mai apropiată localitate - comuna Ucea, unde se află şi cea mai apropiată staţie de cale ferată. Un oraş fără biserică până după căderea comunismului, populat de descendenţii coloniştilor aduşi din toată ţara, în care criza de identitate a localnicilor este mai acută ca niciodată. Locul combinatului comunist a fost luat, între timp, de o fabrică deţinută de câţiva acţionari americani, care poluează oraşul, seară de seară, cu un miros greu de suportat.

×
Subiecte în articol: film