x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concursul Enescu începe cu o gală. Sunt înscrişi 240 de tineri din 36 de ţări

Concursul Enescu începe cu o gală. Sunt înscrişi 240 de tineri din 36 de ţări

de Maria Sârbu    |    04 Sep 2014   •   18:05
Concursul Enescu începe cu o gală. Sunt înscrişi 240 de tineri din 36 de ţări

Cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional “George Enescu” se deschide sâmbătă, 6 septembrie, la Ateneul Român (ora 19:00), cu un concert de gală. Este pentru prima dată când această importantă competiţie muzicală începe cu un astfel de preludiu. Participă Filarmonica “George Enescu”, la pupitrul căreia se vor afla laureaţi ai Concursului Internaţional de dirijat “Jeunesses Musicales”, solişti fiind însă doi remarcabili muzicieni câştigători ai Concursului Enescu: violonistul român Alexandru Tomescu (1999) şi pianistul kazah Amir Tebenikhin (2009). Programul include lucrări de: Enescu – Rapsodia nr.1 în La major op. 11; Mendelssohn-Bartholdy – Concertul pentru vioară şi orchestră în Mi minor op. 64; Grieg – Concertul pentru pian şi orchestră în La minor op. 16.

Concursul cu patru secţiuni – Vioară, Violoncel, Pian şi Compoziţie, la care s-au înscris 240 de tineri artişti din 36 de ţări de pe cinci continente, se va desfăşura până la 27 septembrie în săli ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi la Ateneul Român. Vor fi oferite premii în valoare de 100.000 de euro.

Concursul este organizat, ca şi Festivalul Internaţional “George Enescu”, de Artexim, al cărui manager – Mihai Constantinescu – spune: “România contează pe piaţa muzicală internaţională şi acest lucru se vede şi la Concursul Internaţional «George Enescu», pentru că este un eveniment care oferă oportunitatea tinerilor artişti de a începe o carieră muzicală recunoscută la nivel mondial. Cu o tradiţie de a lansa artişti deveniţi mari nume ale muzicii clasice de astăzi, Concursul «George Enescu» consolidează, alături de Festivalul Enescu, importanţa României ca jucător pe piaţa culturală internaţională”.

De-a lungul anilor, Concursul Enescu a fost câştigat de nume care au ajuns celebre. Printre laureaţii români se numără violoniştii Ştefan Ruha şi Silvia Marcovici, pianiştii Valentin Gheorghiu, Radu Lupu şi Dan Grigore, soprana Ileana Cotrubaş, mezzo-soprana Viorica Cortez (pe când exista în concurs secţiunea Canto), dar şi compozitorul Dan Dediu sau mai tinerii artişti Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiţei, Ana Ţifu ş.a.

Potrivit organizatorilor, aproximativ 11.000 de persoane s-au înscris pentru a intra gratuit la concertele şi recitalurile Concursului Enescu, “în baza unei înregistrări online, pe site”. Locuri nu mai sunt! Dar au existat, din păcate, şi unele erori, din cauza sistemului de înregistrare, după cum se arată într-un comunicat de presă. De aceea, 290 din confirmările trimise automat de sistemul de înregistrare au fost anulate. Erorile au apărut “pe fondul avalanşei de solicitări, care au permis ca la unele concerte să se facă înscrieri peste numărul de locuri disponibile, precum şi fără datele complete ale aplicanţilor”. Organizatorii afirmă, cu regret, că această situaţie “nu a putut fi anticipată”.

“Pentru a evita situaţia în care vin mai mulţi spectatori decât capacitatea sălii de la Ateneu, organizatorii au început verificarea tuturor înregistrărilor. Cele care au fost făcute peste limita pusă pentru fiecare concert sau cele cu date incomplete vor fi anulate... Fiecare persoană care a primit deja un răspuns automat de la sistemul de înregistrare urmează să mai primească un mesaj trimis manual, fie de reconfirmare a rezervării, cu un tichet care cuprinde un element vizual specific Concursului Enescu, fie de anulare a rezervării, cu un mesaj explicativ. Cei cărora le vor fi reconfirmate înregistrările sunt rugaţi să se prezinte la intrarea în sala de concert cu acest ultim tichet imprimat, pentru a putea intra”, precizează organizatorii.

×
Subiecte în articol: concursul George Enescu